Biskup: V neděli se neprodává, ale odpočívá

  • 339
Katolický biskup Václav Malý vyzval k dodržování neděle jako svátečního dne. "Jediným vážným argumentem, který se nedá obejít, je respekt k lidské důstojnosti, včetně možnosti slavit svatý den odpočinku," uvedl s poukazem na debatu o pracovní době v hypermarketech.

Je podle něj třeba udělat vše, aby tento respekt byl přiznán všem lidem, poznamenal Malý.

Církev poslala prohlášení ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi, ministru pro místní rozvoj Jiřímu Paroubkovi, ministru průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi, zástupcům obou komor parlamentu a odborářům.

Malý dal k úvaze otázku, jaký druh úzkosti, nepokoje či touhy pobízí současné lidi, když nedbají "tisícileté zkušenosti lidstva se střídáním času práce a času odpočinku".

Život má být podle něj nejen obživou a prací, ale také oslavou bytí a stvoření a sdílení Boha s člověkem i lidmi mezi sebou.

"Chceme mít více než ostatní kolem nás? Chceme být prozíravější? Musíme soupeřit s těmi, kdo na nás chtějí vyzrát a také si schválně neodpočinou? Bojíme se, že přestaneme-li s každodenní prací, zachvátí nás nečinnost? Máme pocit, že už nikdy nám nic nepůjde tak dobře od ruky? Děsí nás vidina prázdného dne? Zlobí nás připomenutí, že naše síly nejsou nevyčerpatelné?" ptá se Malý.

Biskup připomíná, že rytmus střídání pracovního dne a svátku přirozeně vede k nejpodstatnějším otázkám našeho života.

"Už přemožení sklonu k zahálce je malé drama, co teprve opakované přerušování nabytého tempa a tápání ve zdánlivě prázdném čase odpočinku. Musíme také rozvažovat, komu a čemu tenhle čas věnujeme tak, aby nebyl únikem do opravdového prázdna, do nicoty sílící tehdy, když se čas - jak se říká - jenom tak zabíjí," upozornil.

Požadavek svěcení sedmého dne je třetím mezi přikázáními Desatera, společného židům a křesťanům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video