Babiš požádal Zemana, ať pomůže rychle dořešit otázku ministra kultury

  • 562
Premiér a šéf ANO Andreje Babiš požádal prezidenta Miloše Zemana, aby bylo možné rychle dořešit problém nového ministra kultury, až předseda ČSSD Jan Hamáček navrhne nového kandidáta na ministra místo Michala Šmardy. Scénář rekonstrukce vlády bez ministrů sociální demokracie podle Babiše nikdy nebyl ve hře.

„Je to teď na panu předsedovi Hamáčkovi, kdy s tím přijde. Ale určitě si myslím, že všichni chceme tento problém už konečně mít za sebou. Já jsem i požádal pana prezidenta, jakmile to nastane, aby bylo potom možné nějakým způsobem rychle problém dořešit a aby ta vláda byla kompletní a aby mohla fungovat,“ řekl Babiš.

„Rozpočet je to nejdůležitější, co teď řešíme, a proto si myslím, že tu kauzu ohledně ministerstva kultury všichni chceme mít za sebou,“ řekl Babiš. Vláda bude rozpočet schvalovat na schůzi 16. září a jednání se zúčastní i prezident Zeman.

Ve hře je víc kandidátů na nového ministra kultury

Jméno nového kandidáta na ministra kultury chce mít Babiš v pátek, ale zatím ho Zemanovi říci nemohl, protože se na něm neshodla zatím ani ČSSD.

„Těch jmen, o kterých diskutujeme, je relativně dost,“ řekl iDNES.cz první místopředseda Roman Onderka. Jmen, která jsou ve hře, je podle něj více než tři a neshodují se s těmi, o nichž řekl Šmarda.

Místopředseda ČSSD Šmarda, který se kandidatury sám vzdal, zmínil jména hejtmanů Martin Netolického a Jiřího Běhounka a náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové. 

Zeman nepředpokládá, že dojde k rekonstrukci vlády, řekl šéf Pirátů Bartoš

Oba hejtmani se k této možnosti nehlásí a Kalistová řekla, že nabídku nedostala. Když byl odvolán Staněk, chtěl premiér Babiš, aby právě Kalistová dočasně vedla

„Nejpozději na jednání předsednictva by to jméno mělo být známé,“ uvedl Onderka. Spekuluje se třeba o jménu poslance a starosty Náchoda Jan Birkeho.

„Nebudu teď komentovat žádná jména, jediné jméno, které se veřejnost dozví, je jméno nového kandidáta na ministra kultury. Řešení, které zvolil Michal Šmarda, jsem nechtěl, byl jsem připraven na jeho jméně trvat, nicméně musím vzniklou situaci vyřešit, a to co nejrychleji,“ sdělil iDNES.cz Hamáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video