Chci snižovat daně, řekl Babiš. Bude kandidovat z posledního místa

  • 1414
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš hodlá ve volbách kandidovat ve středních Čechách z posledního místa. Chce snížit daně lidem s příjmem do čtyřnásobku průměrné mzdy, vidí prostor i pro nižší DPH a odmítl zavedení sektorové daně. Počítá s tím, že ANO postaví kandidáta do prezidentské volby. „Podle toho, jak vnímám náladu v hnutí, tak ano,“ řekl.

„Chceme dlouhodobě předvídatelné stabilní daňové prostředí. Nechceme navyšovat daně, některé chceme stabilizovat a některé snížit,“ řekl ve svém projevu na sněmu ANO Babiš.

Daň 15 procent ze superhrubé mzdy podle něj totiž fakticky znamená, že lidé s příjmy do 113 tisíc korun měsíčně nyní odvádějí z hrubé mzdy 20,1 procenta. A právě těmto lidem by rád daně snížil. Neřekl přitom ale o kolik.

Kritizoval systém koaličního vládnutí a podpořil zavedení většinového volebního systému. Připustil, že i on sám dělá chyby. „Nejsem neomylný, nejsem superman,“ prohlásil ministr financí. „Dobře víte, že se snadno rozčílím a pak se nechám unést emocemi,“ řekl také. Hájil také elektronickou evidenci tržeb, kterou prosadil. Teprve s EET podle něj skončila divoká 90. léta.

Ve svém projevu mluvil o tom, že chystá vizi „O čem sním, když náhodou spím“, jak by Česká republika měla vypadat v roce 2035. Reformou podle něj musí projít Evropská unie.

Prohlásil, že nechce házet lidem klacky pod nohy, ani jim slibovat nesmysly jako, že doženeme v nejbližší době v životní úrovni Německo. To byla přímá narážka na vizi opoziční TOP 09, podle které to dokážeme v roce 2030.

Přímou volbu starostů, méně poslanců, méně ministerstev

„Naše hlavní hodnoty jsou jasné - svoboda, demokracie a solidarita,“ prohlásil šéf ANO. Slíbil přímou volbu starostů i primátorů, referendum i změnu zákona o státní službě, tak aby se otevřela dalším lidem. „Nepotřebujeme 281 poslanců a senátorů, stačilo by jich 101,“ řekl. Stačilo by také podle něj, aby zákonodárci mohli být ve funkci jen dvě volební období. Snížit by se podle něj mohl i počet ministerstev. Připomněl, že ODS kdysi prosazovala snížení počtu ministerstev na devět.

„Musíme přesvědčit lidi, abychom vyhráli takovým způsobem, že budeme mít hlavní slovo v příští vládě,“ vyhlásil volební cíl. „Udělejme Českou republiku znovu skvělou,“ prohlásil a přímo tak parafrázoval slova amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho heslo, který vyhlašoval v kampani, že chce udělat Ameriku znovu velkou.

Později vybídl politické konkurenty, aby kandidovali také z posledních míst jako on sám, aby se ukázalo, jako mají u voličů svých stran podporu. „Bylo by velice zajímavé, kdyby pan Sobotka a pan Kalousek kandidovali z posledního místa jako já. To by byla výzva,“ řekl lídr ANO. Zároveň ale připustil, že ANO nemusí jeho nápad kandidovat z posledního místa akceptovat.

Kandidát na Hrad si to bude muset „odpracovat“

Babiš se ohledně výběru prezidentského kandidáta přiklání k tomu, aby hnutí ANO uspořádalo referendum mezi svými členy, kdo by měl kandidátem na Hrad být. Kandidát si to bude muset „odpracovat“ a chodit mezi lidi, aby získal podporu. Nejvíc se mluví o ministrovi obrany Martinu Stropnickém.

„Když dostanu silný mandát na místopředsedu, tak to znamená, že v hnutí mám nějakou váhu. Když prolezu s odřenýma ušima, tak fajn. Nepůjdu se zastřelit, ale řeknu si, že to není úplně nejlepší předpoklad, abych usiloval o něco dalšího,“ řekl v pátek rozhovoru pro Hospodářské noviny (více zde).

„Měl jsem ještě ráno češtinu, já na ty projevy moc nejsem“

Na otázku, jak se chystal na volební sněm, Babiš novinářům řekl: „Měl jsem ještě ráno češtinu, takže uvidíme. Já moc na ty projevy nejsem.“

Moderátor volebního sněmu, ministr životního prostředí Richard Brabec, hned na úvod řekl, že z organizačních důvodů se sněm ANO nemohl konat jindy než 25. února, což je den výročí komunistického převratu v roce 1948. Zavtipkoval, že věří, že delegáti pověst tohoto dne vylepší. Na celostátní sněm dorazilo 212 delegátů.

Sněm je dvoudenní, volba místopředsedů je na programu až v neděli. Sám Babiš nemá při volbě předsedy soupeře a to, kdo budou jeho místopředsedové, kteří ho obklopí ve vedení strany, nechá na delegátech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video