Prezidentské nevítězství Paroubkovu pozici v sociální demokracii zase o fous oslabilo.

Prezidentské nevítězství Paroubkovu pozici v sociální demokracii zase o fous oslabilo. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Až Zeman opráší Zemáka a posadí do něj Škromacha

  • 22
Jedním slovem: neúspěch. Taková je prezidentská bilance Jiřího Paroubka. Sečtěme jeho prohry popořádku. Neporazil Mirka Topolánka. Vláda drží. Ztratil poslance Snítilého. Prohrál další politickou bitvu.

Klaus zvítězil ve veřejné volbě, kterou Paroubek s Davidem Rathem prosadil. Poškorpil se s Vojtěchem Filipem, důvěrné námluvy obou levicových stran dostaly, alespoň načas, citelnou ránu.

A jako vedlejší bitva o Hrad se vyšetřuje únik videa ze schůzky pánů Šloufa s Weiglem. (více zde) Mimořádný skandál může – podle útržků dosavadních informací – dopadnout na Lidový dům jako meteorit.

Prezidentské volby

Sečteno: Jiřímu Paroubkovi se zkrátka moc nedaří. Voliče sice přitahuje, ale je zároveň předsedou, který zatím prohrál všechny volby, do nichž svou stranu vedl. Prohrál i krvavou povolební řež o vládu, prohrál sociální i zdravotní reformu.

Prezidentské nevítězství jeho pozici v sociální demokracii zase o fous oslabilo. Chystá si tedy už kufřík na cestu, kterou se kdysi vydal Vladimír Špidla? To stále ještě ne.

Jiří Paroubek je buldok a pohřbívat jeho budoucnost zatím nejde. I z poslední prohry může vyzobat pár sladkých rozinek. Na rozdíl od Vladimíra Špidly před pěti lety dokázal, že sociální demokraté nezradili ve velkém.

Zatímco Špidlovi prezidentští favorité Bureš a Zeman se neprobojovali ani do finále, Jan Švejnar byl Klausovi překvapivě rovnocenným soupeřem až do úplného konce.

Jiří Paroubek může přátelům spolustraníkům nyní říkat: "Až na tři zrádce (a co já s nimi, pánové a dámy?) mám partaj pod kontrolou. Má prohra byla důstojná, Špidlova ostudná. Vladimír měl houf slepic, potopil vlastní kandidáty, já mám loajální tým. Nebýt zrady, otvíralo by se šampaňské u nás v Lidovém domě, nikoli na Hradě a Jánském vršku, kde sídlí korupční ODS."

Zemák na startu?
Poslední test bytelnosti Paroubkova stranického trůnu přijde teprve na podzim, při senátních a krajských volbách. V nich má jeho typická politika absolutní negace všeho, s čím vláda dosud přišla a co udělala, šanci na úspěch. Zdravotní poplatky a zvyšování penzijního věku mu zajistí příchylnost řady vystrašených a nespokojených voličů.

Sociální demokraté jsou však nevyzpytatelná strana. A svého předsedu si budou volit na jaře v roce 2009 všichni členové v přímé volbě. Drsné politické metody Paroubka a jeho pobočníka Ratha už dnes mnohé z nich odpuzují, modernizace, kterou slíbil, se vytratila. Ani výměna manželek a netaktické poukazování na okázalý životní styl levicové srdce přátel zrovna nezahřeje.

Jiří Paroubek byl zvolen šéfem Lidového domu pouhými šedesáti procenty delegátů. Už to byla jasná výstraha! A všimli jste si? Například Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, zemanovec, byl ve vypjatých prezidentských dnech tichý jako mořská pěna. Jiřího Paroubka může příští jaro čekat i takový scénář: Miloš Zeman opráší a nastartuje Zemáka, posadí do něj svého Škromacha a objedou celý širý sociálnědemokratický kraj...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video