Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomoc USA Česku povzbudí další investice do obrany, řekl ministr Austin

  10:01aktualizováno  15:08
Avizovaná finanční pomoc USA povzbudí v řadě evropských států další investice do obrany. V pátek o tom informoval americký ministr obrany Lloyd Austin, který komentoval příslib nového balíku vojenské podpory v objemu dvou miliard dolarů Ukrajině a dalším 18 zemím Evropy (včetně České republiky). Právě tyto státy mohou být ohroženy ruskou agresí.

Pomoc představil ministr zahraničí USA Antony Blinken při poslední návštěvě v Kyjevě. Už předtím prezident Joe Biden schválil další dávku vojenské pomoci Ukrajině o objemu 675 milionů dolarů včetně munice pro raketové systémy HIMARS.

Austin na návštěvě v Praze neupřesnil, jakou částku dostane ČR z oznámené vojenské podpory USA ve prospěch 18 evropských zemí. Oznámit podrobnosti podle něj náleží ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi. Peníze ale podle něj pomohou s modernizací.

Austina přijala česká ministryně obrany Jana Černochová. Při společné tiskové konferenci americký ministr obrany řekl, že USA zůstávají nezlomné v závazku bránit svobodu a suverenitu svých spojenců. Černochová konstatovala, že Česko je jedním z pěti největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu. Austinovi poděkovala za ochotu USA bránit Evropu.

Černochová připomněla vyjednávání o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi ČR a USA, které oficiálně začalo na úrovni expertních delegací v červnu v Praze. „S panem ministrem Austinem jsme si potvrdili, že oběma stranám záleží na tom, aby tato dohoda byla uzavřena a aby to bylo brzy,“ řekla.

Podle Austina se další kolo jednání uskuteční 21. a 22. září. Černochová jako místo podpisu dohody navrhla Prahu a Austina pro tuto příležitost již dopředu pozvala, možný je ale i podpis smlouvy ve Washingtonu.

Americký ministr obrany zahájil návštěvu uctěním památky československých výsadkářů v památníku v pražské Resslově ulici.

Austina před chrámem svatých Cyrila a Metoděje přivítala Černochová společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, starostkou Prahy 2 Alexandrou Udženijí nebo ředitelem Vojenského historického ústavu Alešem Knížkem.

V jejich doprovodu si prohlédl prostory chrámu i kryptu, kde sedm československých výsadkářů před 80 lety v červnu zemřelo v boji s přesilou nacistů. Byli mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, útočníci na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Z Resslovy ulice Austin zamířil na ministerstvo obrany, kde s Černochovou zahájil jednání o válce na Ukrajině, bezpečnostní situaci v Evropě nebo česko-americké spolupráci. Probrat by měli i modernizaci české armády.

USA dají dvě miliardy dolarů Ukrajině a zemím ohroženým Rusy. Část získá Česko

Vláda nedávno rozhodla, že začne vyjednávat s americkou vládou o nákupu 24 moderních letadel F-35. Již dříve byla uzavřena smlouva na pořízení 12 vojenských vrtulníků. Dalších osm starších helikoptér česká armáda dostane z USA zadarmo, zaplatit bude muset jejich modernizaci.

Kromě modernizace armády také zástupci ministerstva jednají s americkými protějšky o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi Českou republikou a Spojenými státy. Smlouva DCA má právně zajistit případné působení amerických vojáků na českém území.

Samotné nasazení Američanů v Česku nebude pouze na základě této smlouvy možné, musela by ho, stejně jako v současné době, schválit vláda a následně parlament. Podobný dokument dosud se Spojenými státy uzavřelo 24 členských zemí NATO včetně Slovenska.

Co mají společného golfový míček a letoun F-35? Motor ukrývá i ruský nápad

Americký ministr obrany Lloyd Austin se také vyjádřil k situaci na Ukrajině. Úspěchy ukrajinské armády u Chersonu a Charkova označil za povzbudivé, ale nechtěl předvídat, jak dlouho bude konflikt ještě trvat.

Premiér Petr Fiala přijal ministra Austina kolem 13:00, po jednání se mimo jiné přihlásil k americkému závazku bránit své spojence v NATO. Následně Austin před svým odletem z Česka odjel na Pražský hrad na jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Zeman a Austin se shodli na tom, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování.

Austinova návštěva Česka následuje po čtvrteční konferenci, kterou na pomoc Ukrajině šéf Pentagonu uspořádal v Německu na americké vojenské základně Ramstein.

Černochová před odpolední návštěvou na Hradě, kam Austina doprovodí, ocenila jednotu vrcholných představitelů ČR v otázce ruské agrese na Ukrajině. Zemanovi poděkovala, že se jeho politika ohledně války na Ukrajině shoduje s vládní. „Agresi odsoudil a jako vrchní velitel ozbrojených sil jednoznačně stojí za naší vládou a podporuje naši pozici,“ uvedla.

Do Česka míří šéf Pentagonu Lloyd Austin, bude jednat o pomoci Ukrajině

Změna podle ní nenastane ani po lednových prezidentských volbách, ve kterých už Zeman nemůže mandát obhajovat. „Všichni kandidáti, kteří mají relevantní šanci stát se prezidentem, se v otázce setrvání v NATO a strukturách EU víceméně shodují. V tomto směru se nikdo nemusí obávat změny kurzu,“ míní ministryně.

Zahraniční delegace v kryptě parašutistů

Bývalý generál americké armády Austin není prvním cizím státníkem, který Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil. Loni v srpnu například památku československých výsadkářů v Resslově ulici uctil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Do krypty zavítali také rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident nebo v roli ministra zahraničí pozdější britský premiér Boris Johnson.

V kostele a v kryptě pod ním v červnu 1942 zemřeli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o tři týdny dříve úspěšně zaútočili na říšského protektora Heydricha, dále Adolf Opálka, Josef Valčík, Jan Hrubý, Josef Bublík a Jaroslav Švarc.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, vláda separatistů může skončit

12. května 2024  22:50

Ve volbách do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení více než 94 procent hlasů vedou...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...