Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V sociálních službách chybí tři tisíce lidí, třikrát víc než před třemi lety

  8:59
Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS ČR) varuje před zvyšujícím se počtem neobsazených míst. Podle průzkumu, který asociace zveřejnila v úterní tiskové zprávě v současné chvíli chybí téměř tři tisíce pracovníků. Přitom v roce 2020 jich chybělo jen tisíc. „Nejvíce chybí pečovatelé a pečovatelky, zdravotničtí pracovníci či sociální pracovníci,“ uvádí průzkum.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Asociace se v průzkumu zaměřila také na nedostatek pracovníků v sociálních službách. Současně zjišťovala, jak uprchlíci z Ukrajiny pomohli zmírnit současnou personální krizi.

Z výsledků mimo jiné vyplynulo, že 59 procent oslovených zaměstnavatelů má nedostatek zaměstnanců. Nejvíce podle nich chybí pečovatelé a pečovatelky, konkrétně jde o 1 305 pracovníků.

Nejvíce lidí chybí v Praze

Poté následují zdravotničtí pracovníci, například všeobecné sestry, praktické sestry a další nelékařské profese. Rovněž chybí sociální pracovníci, technicky-hospodářské a administrativní profese, ale i pedagogičtí pracovníci.

„Nedostatek pracovníků v sociálních službách, zejména pečovatelek, pečovatelů a zdravotních sester trápí v rozdílném měřítku všechny evropské země. Řada západoevropských zemí nevyužívá naplno kapacity sociálních služeb právě z důvodu nedostatku zaměstnanců,“ řekl prezident APSS Jiří Horecký.

Domovy pro seniory nemohou sehnat personál. Náročná práce za málo peněz neláká

Pokud jde o počty chybějících pracovníků v jednotlivých krajích, nejvíce jich chybí poskytovatelům sociálních služeb v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Naopak nejméně pracovníků postrádají poskytovatelé v Libereckém, Karlovarském a Jihočeském kraji.

Jedno procento tvoří Ukrajinci

Cílem průzkumu bylo také zjistit, kolik lidí z Ukrajiny je zaměstnáno v sociálních službách. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že v sociálních službách pracuje zhruba tisíc Ukrajinců. Jde o asi jedno procento zaměstnanců v sociálních službách.

Z těchto pracovníků jich je 44 procent v takzvaném režimu dočasné ochrany. Potenciál ke zvýšení počtu zaměstnanců pobývajících na českém území v rámci dočasné ochrany podle asociace stále existuje.

Dotazníkové šetření probíhalo ve dnech 17.–31. října 2023, přičemž jsme získali odpovědi od 677 zařízení sociálních služeb. | foto: APSS ČR

„Segment sociálních služeb je nejrychleji rostoucím zaměstnavatelským odvětvím. V Evropě v tomto segmentu v současné době pracuje zhruba 11 milionů zaměstnanců, což představuje 5 procent veškeré pracovní síly, pro porovnání v zemědělství pracují 2 procenta,“ podotkl Horecký.

Podle něj za posledních 10 až 15 let vzniklo dva miliony nových pracovních míst. „Dle odhadů evropské asociace European Ageing Network aktuálně v Evropě chybí až jeden milion pracovníků a evropská strategie péče (EU Care strategy), která byla zveřejněna Evropskou komisí v loňském roce uvádí, že Evropa bude do roku 2050 potřebovat 1,6 milionu další pracovníků,“ doplnil Horecký.

Nutnost zvyšovat odměňování

Řešení, a to nejen v České republice, ale i na evropské úrovni se již několik let podle asociace hledají a diskutují. Východisko však podle ní nebude jednoduché realizovat, ani se nenajde rychle.

„Týká se to nutnosti zvyšovat odměňování zaměstnanců v sociálních službách, kdy za poskytovatele vnímáme jako důležité spíše zvyšovat zdroje, aby bylo možné více využívat takzvané nenárokové složky mezd a platů, než tomu bylo v minulosti,“ pokračoval Horecký.

Současně doplnil, že je nutné také snižování fyzické a duševní zátěže. „S čímž souvisí i více pracovníků na jednoho klienta a konečně i zvyšování atraktivity a prestiže práce v sociálních službách,“ dodal k průzkumu Horecký.

Respondenti v průzkumu často uvedlo, že jsou nespokojení s kvalitou pracovní síly a že chybí finance na adekvátní odměňování zaměstnanců. Rovněž upozorňovali, že chybí především provozní pracovníci, jako jsou například kuchaři.

Komentáře k práci v sociálních službách:

  • Zájemců o práci je dost, ale jedná se o pracovníky se vzděláním mimo sociální oblast. Po zaučení práci nezvládají, nemají trpělivost a dostatek zodpovědnosti.
  • Chybí především kvalitní zaměstnanci se zájmem o klienty, o práci.
  • Důvodem nedostatku pracovníků je hlavně jejich nízké mzdové ohodnocení z důvodu nestabilního, nepředvídatelného a jednoletého systému financování sociálních služeb.
  • Do pozice sociální pracovník (poradce rané péče) je složité někoho získat, poradce musí mít široké vědomosti jak z oblasti sociální, tak zdravotní i pedagogické, být aktivní.
  • Nedostatek schopných vedoucích s manažerskými dovednostmi.
  • Pracovníky zejména provozních profesí typu kuchař, elektrikář, instalatér, pradlena, uklízečka apod. prakticky nelze za současně platné platové tarify sehnat.
  • Problém není počet pracovníků, ale kvalita. Nějakého pracovníka seženu vždy, pokud bych ale přijímala podle kritérií jako před 8 lety, chyběla by nám zhruba polovina pracovníků přímé péče. V požadavcích jsem slevila na základ.
  • Dokud nedojde k vyrovnání mezd se státním sektorem, tak nám ještě dlouho budou chybět pracovníci.
  • Mladí uchazeči o práci často odcházejí již ve zkušební době a starší pracovníci již náročnou práci „pečovatele“ nezvládají fyzicky. Věková struktura personálu ZSST není příznivá. Pouze 4 zaměstnanci jsou mladší 30 let.

Redakce iDNES.cz již v minulém týdnu upozornila na nedostatek pracovníků v sociálních službách. Oslovené domovy pro seniory rovněž upozornily na zejména náročná práce a nepříliš vysoké finanční ohodnocení.

Podle Daniely Luskové z hradeckého domova pro seniory je dlouhodobý problém především u pečovatelek. „Náročnost práce spočívá zejména ve fyzické a psychické zátěži a ve střídání směn,“ uvedla v minulém týdnu pro iDNES.cz Lusková.

Úbytek lidí na trhu práce

Lusková tehdy také řekla, že za nedostatkem pracovních sil stojí také úbytek lidí na trhu práce z důvodu poklesu populace. Podle ní stát a kraje musí volit priority.

„Buď budeme podporovat péči o staré a bezmocné a veřejné výdaje do jiných oblastí se omezí, nebo se nestane nic a sociální služby budou stagnovat, upadat a omezovat kapacity,“ pokračovala.

Nedostatek pracovníků v jednotlivých krajích dle pracovního zařazení (v absolutních hodnotách). | foto: APSS ČR

Ředitelka Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava Alena Řehořová v minulém týdnu pro iDNES.cz uvedla, že chybí obecně prestiž pracovat v sociálních službách.

„Práce není lehká, je náročná jak fyzicky, tak možná ještě více psychicky a chápu, že mladí lidé sice například vystudují učební obor pečovatelka, nebo střední školu s tímto zaměřením, ale nevrací se zpět do této oblasti,“ komentovala.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...