Ministr kultury Antonín Staněk (na snímku) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Na Fajta už podal dvě trestní oznámení, další se chystá. (18. dubna 2019) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Je to zrada, podobně jako nevěra, stěžuje si Staněk na Hamáčkovo jednání

  • 1052
Ministr kultury Antonín Staněk se opřel do předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Na sociální síti přirovnal jeho chování ke zradě a nevěře. Zároveň všechny vyzval, ať počkají do další schůzky s prezidentem. Redakce iDNES.cz se obrátila na Hamáčka o vyjádření.

„Zrady podobně jako nevěry přicházejí většinou ze strachu a slabosti, než-li racionálního záměru. I tak lze číst jednání našeho předsedy pod tlakem stranických kolegů v půli května. Další zoufalý pokus hodit teď vše na Staňka, když nic nevyšlo, není řešením současné krize,“ napsal Staněk na Twitter.

04.července 2019 v 19:49, příspěvek archivován: 05.července 2019 v 15:31

Zrady podobně jako nevěry přicházejí většinou ze strachu a slabosti, než-li racionálního záměru. I tak lze číst jednání našeho předsedy pod tlakem stranických kolegů v půli května. Další zoufalý pokus “hodit teď vše na Staňka”, když nic nevyšlo, není řešením současné krize.

Ve svém dalším příspěvku vyzval všechny ke strategickému přemýšlení bez hysterie a siláckých gest. „Znovu říkám: žádné racionální řešení současné „krize“ blokovat nebudu a rád bych všechny vyzval, ať vyčkají do schůzky s panem prezidentem,“ napsal. Na ní má přijít právě i Hamáček. Uskutečnit se má 12. července.  

Staněk podal demisi v květnu. Zdůraznil při tom, šlo o přání předsedy Hamáčka. Zeman zatím Staňka z vlády neodvolal, ačkoli podle Ústavy České republiky člena vlády odvolat musí, jestliže to navrhne premiér.

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ říká článek 74 Ústavy. Zeman se opírá o to, že základní zákon nestanoví pro hlavu státu termín, jen to, že musí požadavku předsedy vlády na odvolání ministra vyhovět. 

Skončí ministr Staněk, nebo odejde ČSSD z vlády?

Hamáček se s prezidentem potkal nedávno. Společně s premiérem Andrejem Babišem měli schůzku se Zemanem tento týden ve čtvrtek. Po setkání uvedl, že svolá mimořádné jednání předsednictva strany, protože prezident Miloš Zeman neřekl, že Staňka odvolá. 

„Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády,“ řekl předseda ČSSD. Uvedl také, že on má jasno a že není optimista.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video