Premiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Premiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek | foto: Michal Šula, MAFRA

Vláda je zdrženlivá k žalobám nevládních organizací kvůli diskriminaci

  • 94
Bez podpůrného, ale i zamítavého stanoviska bude Sněmovna projednávat poslanecký návrh na zavedení veřejných žalob kvůli diskriminaci. Právo podávat veřejné žaloby by podle předlohy skupiny poslanců ANO, ČSSD a Pirátů získaly nevládní organizace, které se zabývají ochranou práv obětí diskriminace.

Nevládní organizace by se mohly domáhat toho, aby soud rozhodl, že se diskriminace stala, že musí skončit a že musí být odstraněny její následky. Ministři k zákonu zaujali neutrální, zdrženlivé stanovisko.

„Žaloba ve veřejném zájmu může zmenšit množství žalob podávaných v každém jednom případu diskriminace, a tudíž i ulevit přetížení soudů, jakož i ušetřit náklady stran na vedení sporu,“ napsali autoři novely zákona.

Návrh také přenáší důkazní břemeno z žalujícího na žalovaného ve všech individuálních sporech podle antidiskriminačního zákona. Poslanci ANO, ČSSD a Pirátů, kteří to navrhli, argumentují, že nynější podoba zákona znevýhodňuje zranitelné skupiny lidí, třeba seniory nebo zdravotně postižené.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video