Andrej Babiš mladší během pobytu na Krymu | foto: Andrej Babiš / Facebook

BIS nezjistila v kauze Babišova syna napojení na cizí zpravodajské služby

  • 117
Bezpečnostní informační služba nemá informace o vlivu žádných zpravodajských služeb cizího státu na kauzu Andreje Babiše mladšího. Novinářům to na čtvrtečním jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS sdělil její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Inspekce prověří, zda kauzu Babiše juniora vyšetřovala policie správně

Komise se kontrarozvědky na tuto kauzu ptala a tuto informaci jí BIS sdělila. Babiš mladší v nedávné reportáži obvinil spolupracovníky svého otce z toho, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Kvůli tomu bude v pátek vláda čelit ve Sněmovně hlasování o nedůvěře.

Čtvrteční jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS se podle Bělobrádka týkalo více záležitostí, například jejího rozpočtu nebo výroční zprávy. „Potom v tom bodě různé jsme požádali o informaci k aktuální kauze Andreje Babiše mladšího. Přičemž nám ze strany Bezpečnostní informační služby bylo sděleno, že BIS nemá informace o vlivu žádných zpravodajských služeb cizího státu na kauzu Andreje Babiše mladšího,“ řekl Bělobrádek.

„Samozřejmě to neznamená nic víc, než že BIS o tom nemá zprávy. Pochopitelně to také neznamená, že nemohou nějaké informace mít jiné složky, nicméně takové je stanovisko Bezpečnostní informační služby k té aktuální kauze,“ dodal Bělobrádek.

PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi v kauze, která ohrožuje Babišovu vládu

Premiér Babiš podle tvrzení svého syna chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Zavlečení syna mimo republiku, které začala prověřovat policie, premiér popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video