Premiér Andrej Babiš se hlásil z lázní (5. 7. 2020)

Premiér Andrej Babiš se hlásil z lázní (5. 7. 2020) | foto: iDNES.cz

Babiš žádal média, ať nestraší lidi kvůli nárůstu nakažených covidem-19

  • 136
Premiér Andrej Babiš v sobotu požádal média, aby nestrašila lidi v souvislosti s zveřejněnými pátečními čísly o velkém nárůstu pozitivně testovaných na covid-19. Zmínil to ve svém projevu na Pražském hradě k oslavě 20. výročí Národní rady osob se zdravotním postižením. V pátek přibylo v Česku 506 nově nakažených lidí covidem-19, což je nejvíce od počátku pandemie.

V pátek v Česku poprvé denní přírůstek nově potvrzených lidí s onemocněním covid-19 přesáhl 500. Dosavadní rekord z 27. března byl 377. V pátek přibylo 506 případů a celkový počet nakažených se tak zvýšil na 21 551 lidí.

Za svůj výstup na Hradě nad rámec projevu k oslavě výročí rady osob se zdravotním postižením připraveného svými asistenty se Babiš přítomným omlouval. „Ale je to velké téma...máme všichni tady roušky a my jsme jasně řekli, v jakých případech jsou nutností. V domovech seniorů návštěva musí mít roušky, v nemocnicích, ve veřejné dopravě,“ uvedl a dodal, že když se navrhlo nosit roušky ve školách, někteří rodiče to chválili, jiní je zase nechtěli.

Rekordní nárůst případů. V Česku v pátek přibylo 506 lidí s covid-19

„Myslím, že to zvládáme, podstatné je, kolik lidí je v nemocnici. Je jich 110, za srpen bohužel zemřelo 26, všechno lidé nemocní, průměrný věk přes 80 let,“ uvedl. Doplnil, že se setkal s předními odborníky na rakovinu a zmínil, že denně zemře v Česku na nádorové onemocnění 75 lidí.

„Naše média (kvůli koronaviru) od rána straší a někteří lidé jsou vystrašení. Je nárůst. Všude v Evropě je nárůst a my trasujeme,“ uvedl.

Radě zdravotně postižených poděkoval za její práci, připomněl, že více než milion zdravotně postižených v ČR patří mezi rizikové skupiny při šíření viru a stát má ještě dluhy vůči této skupině lidí například v oblasti bydlení a dopravy. 

Kritika zaváděných opatření

S odkazem na kritizovaná vyjádření vlády z posledních dní ohledně znovu zaváděných opatření proti šíření viru uvedl, že první vlna pandemie se zvládla dobře. „Ale nemůžeme si dovolit zničit celý společenský a kulturní život a sportovní život,“ řekl Babiš.

Roušky nebudou povinné ve školách ani v obchodech. Vojtěch ustoupil

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před několika dny uvedl, že od 1. září se budou povinně nosit roušky mimo jiné ve školách. Premiér později v týdnu uvedl, že tato pravidla byla jen materiálem k diskusi a změnila se i na základě kritiky ze škol.

O den později Vojtěch uvedl, že roušky od září nebudou povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo například v kadeřnictvích. Lidé je budou muset nosit, jen když bude v regionu vyšší riziko nákazy nemocí covid-19.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video