Premiér Andrej Babiš | foto: Michal Šula, MAFRA

Šéfka úřadu vlády má covid, Babiš do karantény nešel kvůli očkování

  • 89
Vedoucí úřadu vlády Tünde Bartha má koronavirus. S nemocí covid-19 se léčí již třetím dnem. Někteří blízcí spolupracovníci premiéra Andreje Babiše jsou v karanténě a čekají na testy. Premiér karanténu podstoupit nemusí, protože byl už naočkován oběma dávkami vakcíny. Podle hygienických stanic v Praze i Středočeském kraji, kde Babiš žije, ale povinná karanténa stále platí i pro lidi očkované proti koronaviru.

Bartha, která minulý pátek doprovázela Babiše na cestě do Maďarska, uvedla, že první příznaky nemoci pocítila v pondělí. K současnému pracovnímu režimu premiéra uvedla, že Babiš „do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný.“ O nakažení vedoucí informoval web Seznam Zprávy.

Situaci konzultovala s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a s epidemiologem a premiérovým poradcem, exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Regionální hygienické stanice však mají opačný názor. „Na očkované se ještě karanténa v tomto případě, bohužel, vztahuje, ale do budoucna se počítá s tím, že to tak nebude,“ řekla iROZHLAS.cz ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

„Nemůžeme s určitostí říci, že člověk po očkování se už nikdy nemůže nakazit a nemůže být infekční. V tuto chvíli tedy platí, že i když je někdo očkován, tak stejně po kontaktu s pozitivním do karantény musí,“ řekla serveru Seznam Zprávy mluvčí hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

U premiéra se podle médií vyskytl covid už loni v rodině. Zvolil tehdy odloučení. Koncem prosince se nechal jako první v Česku očkovat, druhou dávku Babiš pak dostal po čtyřech týdnech, 24. ledna.

Z ministrů Babišovy vlády si nemocí už prošli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD). 

V karanténě byl například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V dobrovolné izolaci byla kvůli koronaviru několikrát ministryně sociálních věcí Jana Maláčová, stejně tak Petříček.

Andrej Babiš během druhé dávky vakcíny proti covid-19:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video