Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KOMENTÁŘ: Jak se lze poučit z masakru na filozofické fakultě

Je třeba stanovit, jak má být na výjezdech vybavena policie, jak lépe propojit databáze, komu dávat zbrojní průkaz, jak chránit vysoké školy. Ale hlavně musíme pochopit, v jakém prostředí a vnitřním světě vyrůstají naše děti, píše ve svém komentáři pro MF DNES bezpečnostní poradce Andor Šándor.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Je pravdou, že policie by měla byt lépe vybavena i v oblasti technologií. Stále používají fax, což se už asi vidí jen na odděleních, emailem se s nimi komunikovat skoro nedá, datovka není běžna, pořád posílají drtivou většinu korespondence poštou, pomalá stolní PC a notebook rozhodne běžný u policie neni. Nějaká operativní práce musí být takto velmi těžká. Začal bych odsud.

0 0
možnosti
LN

Zkusme se poucit tak, ze kdyz uz se takova tragedie vyjimecne stane, nenechame prizivovat na takovem cinu media a dalsi experty, kteri tohoto cinu vyuzivaji ke zviditelneni, nebudeme tak povzbuzovat dalsi silence, kteri vidi jak to dobre na spolecnost zafungovalo, s pietou budeme respektovat zarmutek pozustalych a doufat, ze neco obdobneho dalsiho silence jen tak nenapadne.

To je asi tak nejrozumnejsi co se da delat. Proste zit a nenechat si do zivotu zasahovat vic, nez je nezbytne nutne.

5 2
možnosti
ZR

Z21d54e20n21e59k 34R55o87t97h

29. 12. 2023 15:55

Když vidím každý den kolem sebe, jaké hry si na svých mobilech neustále přehrávají děti, tak se pak vůbec nedivím, že si to pak nějaký cvok v dospělosti jde zkusit ve skutečnosti. V průběhu svého dospívání už pak takové chování považuje za normální. Vždyť je to samá likvidace "cílů" střelbou všeho druhu. Jenomže v reálném životě nejde udělat reset a začít znova. Tato adorace násilí je dnes kořenem všech těchto nesmyslných násilností. Ale hlavně když se kšefty se sotwarem hýbou.

4 4
možnosti
Foto

J81i87ř60í 93V55a50c95e17k

29. 12. 2023 21:27

Hraní her na tyto činy nemá žádný vliv. Bylo to stokrát vyvráceno a data z celého světa to potvrzují. Přesto z nějakého důvodu vždy někdo tento nesmysl vytáhne...

4 1
možnosti
BH

chtěl bych vidět tak odvážného obvoďáka nebo psychologa co řekne: pane, paní, jste magor, ka, nechám vám vzít váš zbrojní průkaz. odsoudil by se k první ráně. tady je na místě umělá inteligence resp. zaklínání se anonymní umělou inteligencí která "rozhodne" kdo ano a kdo už ne. výsledek sice může být i opačný ale jak se říká vlk se nažere a koza zůstane celá. celé dějiny se hemží jedinci co podpalovali chrámy, házeli bomby na krále, najížděli do davů, padali s letadly....., proti tomu není podle mne bohužel ochrany.

2 0
možnosti
LS

Pan Šándor má většinou názor, se kterým souhlasím. Ale třeba co se týče “rámů do škol”? Vždyť je to nesmysl. Jednak to není jen o nákupu rámů, ale musel by je někdo obsluhovat. A když všechny školy, včetně mateřských, základních, středních i vysokých vybavíme rámy s obsluhou, půjde do obchoďáku. Nebo, když zná místní poměry, dostane tam zbraň jinak, např. oknem. Možná by se tedy bezpečnost ve školách zvýšila ale riziko by se jen “přesunulo” jinam. Opatření musí být dobře promyšlená, ne hysterická. Jako např. současní ozbrojenci v obchoďácích. Já chápu, že ministr musel “něco udělat”, ale bezpečnost to nezvýší. Kdo bude chtít vraždit, půjde jinam, akci odloží na 2.1., nebo odstřelí ozbrojence než tento stihne vůbec zavnímat, co se děje a už má k dispozici i samopal.

9 0
možnosti
MK

Když nainstalujete do všech škol bezpečnostní rámy, tak jen zvýšíte buzeraci a zároveň nevylepšíte bezpečnost ani o píď. Šílenec totiž půjde vystřílet stanici metra nebo nákupní centrum.

A namontovat rámy úplně všude včetně venkovních prostor fakt nejde.

18 0
možnosti
Foto

J74i35ř41í 30V93a75c26e76k

29. 12. 2023 21:23

Řekl bych, že bezpečnostní rámy jsou úplně k ničemu. Neumím si představit jediný důvod, proč by se měl pachatel zastavit kvůli pípání nějakého rámu. Ke každému takovému rámu by musela náležet ozbrojená ochranka, minimálně o dvou členech a záloze uvnitř budovy.

5 0
možnosti
Foto

Keci, ozbrojit obyvatelstvo stejně jako v Israeli a byla by šance zabránit tomu nejhoršímu

2 9
možnosti
LV

L59e86o12š 29V56a43c70e12k

29. 12. 2023 14:30

Myslím že je to dobré shrnutí toho o čem se debatuje. Lepší vybavení policie je opravdu základ všeho, jak vybavení zbraněmi tak práci s daty. Z legislativy bych upravil hlavně to, aby po získání zbrojniho průkazu byla nějaká cekaci doba na pořízení výkonných raží. Až po 2 letech by například bylo možné pořídit si dlouhou zbraň a ráži 9mm Luger a výkonnější. To by zrovna tomuhle masakru mohlo zabránit. A samozřejmě je nutné se pokut zjistit proč to udělal, jaká byla motivace, proč zrovna student FF UK, třeba to s tím nesouvisí a třeba zrovna jo, dnes jsou mladí zbytečně stresovani nečím jako je klimatická alarmismus a podobně. Jaké je prostředí na FF UK, víme to vůbec?

7 6
možnosti
MP

Když nebude moci získat střelné zbraně legálně je získá nelegálně. A nebo použijte něco jiného (auto,...)

Protože kdo chce hledá způsoby kdo nechce hledá důvody.

4 2
možnosti
MP

Jak mluví o nácviku stačí mít možnost vyhlásit dva poplachy. První je požární, nebo li evakuační. Ten dá všem najevo že mají vyběhnout před barák.

A druhým "zamkni se". Což bude znamenat, že se mají všichni schovat a zamknout třídy. Zamknutí tříd lze uskutečnit přídavným zámkem na dveře majícím ze strany chodby zámkovou vložku a z druhé strany kličku na uzamčení dveří (vypadá to taky jako otočné kolečko). Uzamknout dveře tak zvládne i děcko sedící u dveří které vyskočí a dveře uzamkne.

A poplachy lze vyhlásit školním rozhlasem, případně různou délkou přerušovaného zvonění školního zvonku (analogie pomalého a rychlého blikání žárovky).

---

Pokud se budou cvičné poplachy dělat dost často si průběh akce děti i učitelé zautomatizují a pak to v případě "ostré" akce proběhne automaticky. Tak jako to měli policajti, kde jeden ze zasahujících na fakultě měl pocit že je to cvičení a někdo vyběhne a zařve stop. Bohužel to bylo naostro a nikdo nevyběhl.

4 0
možnosti
VS

Jediné co je na tomto "komentáři" dobré, že nepropaguje bunkry pod každou budovu. Jinak to je "komantář" na úrovni "přečtu si 20 posledních článků na idnes a vezmu něco z diskuze"

10 1
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Při nehodě se zranil řidič...

A z nebe pršely peníze. Akce tiktokera v Curychu se zvrtla, v davu se zranilo dítě

14. května 2024  15:27

Švýcarský tiktoker Oracle o víkendu vyvolal rozruch v Curychu, když ohlásil, že na tamní louce...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Prima a Nova se domluvily s provozovatelem dalšího úložiště

14. května 2024

Komerční televizní vysílatelé sdružení v Asociaci komerčních televizí udělali další krok k ochraně...