Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před 50 lety se stal Dubček šéfem KSČ, po srpnu hrobařem všech reforem

  16:49
Přesně před 50 lety 5. ledna 1968 se Alexander Dubček stal novým prvním tajemníkem ÚV KSČ. „Slušný Saša“ vystřídal „Krásného Tonyho“, jak tehdy lidé soudruhům přezdívali. Dubček získal spontánní podporu veřejnosti a stal se symbolem celého obrodného procesu - pražského jara. Více o něm v článku MF DNES.

Dubčekův předchůdce Antonín Novotný rezignoval na zasedání ústředního výboru na funkci šéfa strany a ponechal si jen v podstatě titulární funkci prezidenta. Oficiálně proto, aby byl „zvýrazněn význam prezidentské funkce jakožto symbolu dělnické a socialistické moci v našem státě“, psalo se v prohlášení zveřejněném ČTK.

Reformátorem se Dubček stal tak trochu omylem. Šestačtyřicetiletý politik, syn slovenských kolchozníků a do té doby šéf slovenských komunistů, dokázal spojit názorové proudy ve straně, které volaly po reformě, ale zejména ekonomické. Získal také spontánní podporu veřejnosti a stal se symbolem celého obrodného procesu.

Přestože v lednu psaly o tom, že „ústřední výbor zvolil jednomyslně soudruha Dubčeka“, jeho podpora byla velmi slabá. Do nové funkce byl zvolen většinou jediného hlasu. Proto se proti konzervativním odpůrcům opíral hlavně o veřejné mínění. Jedna z prvních reforem přinesla svobodu tisku. V zákoně se dokonce píše, že „cenzura je nepřípustná“.

Z výstavy Nakonec přijely tanky - Čtyřka protagonistů Pražského jara - předseda vlády Oldřich Černík, předseda Ústředního výboru Komunistické strany Československa Alexander Dubček, prezident republiky Ludvík Svoboda, předseda Sněmovny Josef Smrkovský.

V březnu 1968 rezignoval Novotný i na úřad prezidenta, v němž jej nahradil generál Ludvík Svoboda. Novým premiérem se stal Oldřich Černík a v čele parlamentu stanul Josef Smrkovský. Noví politici v čele státu zůstávali navzdory svým reformním úmyslům stále představiteli komunistické moci a jejich cílem nebyla skutečná demokracie, ale socialismus s lidskou tváří.

V takto uvolněné atmosféře se však začnou požadavky lidu více stupňovat. Dubček tak musí čelit kritice uvnitř strany a hlavně ze strany sovětského vedení. Šéfa sovětských komunistů Leonida Brežněva spojovala s Dubčekem minulost, společně studovali na stranické škole v Moskvě a pak se i soukromě navštěvovali.

Dubčekovou výhodou vždy byla perfektní znalost ruštiny, narodil se sice v roce 1921 v Uhrovci, ale v roce 1925 odjel malý Saša se svými levicově zaměřenými rodiči do kolchozu u města Frunze v sovětské Kyrgyzii. Na Slovensko se vrátili až v roce 1938 a Dubček po vzniku Slovenského štátu vstoupil do ilegální komunistické strany.

Od reforem k pendrekům

Pokus o „socialismus s lidskou tváří“ se však soudruhům začal brzy vymykat z rukou a Dubček podporu ze Sovětského svazu ztratil. Už v květnu 1968 začala sovětská špionáž připravovat podmínky pro invazi. Pokusy o reformu komunismu definitivně zastavila v srpnu 1968 invaze armád Varšavské smlouvy vedených Sověty a v Československu začalo dlouhé normalizační období.

Dubček byl po invazi s některými dalšími představiteli KSČ unesen do Moskvy. Zde pod nátlakem podepsal všech patnáct nadiktovaných podmínek Moskevského protokolu, což znamenalo popření pražského jara, přijetí „bratrské pomoci SSSR“ a otevření cesty k normalizaci.

Po srpnu 1968 Dubček ustupoval sovětskému tlaku a postupně odvolával z funkcí reformní komunisty, nedokázal včas odejít a postupně se stával hrobařem všech reforem. Přežila ho jediná. Podle zákona o federaci vznikly 1. ledna 1969 Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika.

Dubčekovým nástupcem se stal jiný Slovák, 17. dubna 1969 ho ve funkci 1. tajemníka ÚV KSČ vystřídal Gustáv Husák. Dubček ještě načas stanul v čele Federálního shromáždění. Ve funkci předsedy podepsal takzvaný pendrekový zákon, který umožnil brutální perzekuci demonstrantů po 21. srpnu 1969.

Po několika měsících přišel i o tuto poslední funkci a v roce 1970 byl vyloučen ze strany. Pak pracoval pro podnik Západoslovenské státní lesy, ale komunistou zůstal, do žádných disidentských aktivit se nezapojoval.

Jaroslav Kučera: Václav Havel a Alexander Dubček ve chvíli, kdy Čs. televize oznámila rezignaci předsednictva ÚV KSČ (Občanské fórum - Praha, 24. listopadu 1989).

Na politické výsluní se vrátil ještě jednou, v listopadu 1989 se objevil na balkoně Melantrichu na Václavském náměstí vedle Václava Havla. Spolu s ním byl kandidátem na funkci prezidenta místo Husáka. Nakonec se podruhé stal předsedou Federálního shromáždění. Funkci vykonával až do roku 1992.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...