Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Boj o pomlčku i o Havla. Před 20 lety se definitivně stvrdil rozpad ČSFR

Psal se 26. srpen 1992. V brněnské vile Tugendhat se už poněkolikáté sešli tehdejší premiéři české a slovenské vlády. Václav Klaus a Vladimír Mečiar svým podpisem definitivně stvrdili smlouvu, která z České a Slovenské federativní republiky, jež se mimo jiné hádala třeba i o pomlčku, udělala dva samostatné státy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vlna hněvu

28. 8. 2012 9:52
Největším Slovákem je L. Štúr

povedlo se mu neuvěřitelné, vymyslel slovenský jazyk a dal uvěřit, že skupina Slovanů, žijící v poměrně malé oblasti dnešního Slovenska je samostatný národ. Co na tom, že neexistuje jediný slovenský král, že historie slovenského státprávního celku vůbec žádná není a historie je vlastně spjatá buď s českými zeměmi nebo uherskem?

0 0
možnosti

Dienstbier_

27. 8. 2012 16:37
Rozdiely sa prehlbuju

Po rozdeleni je jasne vidiet kto je lepsi a kto na koho doplacal. S Ceskom to ide dole vodou, so Slovenskom tym spravnym smerom.

Ti, ktori sa tu ohanaju nejakou historiou tak jednoducho nevedia prehltnut to, ze sme lepsi. Staci sa pozriet na realitu, chodim do Ceska a okrem Prahy a Brna a zapadnych Ciech je to v podstate len jedna velka hladova dolina.

Cesko uz vyrazne zaostava, je to raj korupcnikov, politicka bieda, sasek prezident. V podstate doteraz Cesko tazi z toho, ze sme boli spolocnym statom. Slovensko si po rozpade vsetko muselo dobudovat samo, nie ako Cesko, ktore sa komunizmu bolo vystavane. Ved Cesko na zaciatku minuleho storocia boli len luky. Aj za Uhrska bolo uzemie Slovenska priemyselnejsie a o rozvinutom polnohospodarstve ani nehovorim. Pocas druhej svetovej vojny bolo Cesko na tom ekonomicky o 80% horsie ako Slovensko.

2 0
možnosti

Beham Bosky

27. 8. 2012 17:15
Re: Rozdiely sa prehlbuju

Boze to je blabol. Na to vse jste prisel sam?

0 0
možnosti

Crossbar

27. 8. 2012 15:50
Histore

Buďme sticha, my taky historii zrovna nemáme:D

1 0
možnosti

zloděj s oranžovou šálou

27. 8. 2012 12:45
Pokud by nedošlo k rozdělení Československa,

došlo by k občanské válce. Emoce byly již natolik vyhrocené, že nějaká jiná cesta nepřicházela v úvahu a nikdo by ji ani nechtěl slyšet.

3 0
možnosti

To su ja

27. 8. 2012 12:41
Slovensko je vyrobek

politiky po 1WW. Predtim to byly horni Uhry a nic vic. Nemaji dejiny ani napriklad schlechtu. Ale pracuji tezce na tom, aby si nejakou tu historii vyrobili, asi tak jak Katalanci ve Spanelsku, kteri si vzpomeli ze jsou uz davno vlastni stat.;-€

0 0
možnosti

Henri

27. 8. 2012 12:51
Re: Slovensko je vyrobek

Možno to je len tým, že sa nechválime cudzími kráľmi, čo nám vládli. Vy si kľudne môžete považovať Habsburgovcov za Čechov. Aj Karl IV bol určite Čech ako poleno. Preto si ho Nemci v kvíze zvolili ako 2. najvplyvnejšieho Nemca stredoveku. Ja vám to neberiem. Každý malý národ sa snaží odlíšiť sa od svojho poručníka. Môžete si opäť ustanoviť po 700 rokoch české kráľovstvo a Václava I Pružinského ustanoviť za kráľa. Len namiesto buly by mal držať prepisovačku. ;-D

3 0
možnosti

Vlna hněvu

27. 8. 2012 12:33
Tak jsme se od "Slováků" dozvěděli, že

jsme je po roce 1918 okradli o jejich fabriky a zničili jejich rozsáhlý průmysl...No, zdravýho rozumu moc nepobrali, to je asi taky ten problém, proč jde dnešní Slovenskoindie "dole kopcom" a současně dobrý argument, proč s nima už nemělo cenu dál žít v jednom státě a poslouchat furt ty kecy ;-)

2 0
možnosti

Henri

27. 8. 2012 13:09
Re: Tak jsme se od

To o krachu priemyslu na Slovensku po 1918 roku spojením s vyspelejšími českými krajinami si môžeš hocikde vygoogliť. Dám aspoň jeden link.

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4063

alebo

http://referaty.atlas.sk/vseobecne-humanitne/dejepis/17220/?print=1

V oblasti priemyslu sa spojili tiež veľmi rozdielne rozvinuté krajiny. Čechy a Morava disponovali veľmi rozvinutým priemyslom. Boli priemyselnou bázou Rakúskej ríše. Slovensko bolo v rámci Uhorska tiež relatívne vyspelé, ale úroveň západnej polovice štátu ani zďaleka nedosahovalo. V dvadsiatych rokov vzniklo na Slovensku 184 priemyselných podnikov so 7003 miestami pre robotníkov, ale zaniklo ich 167 s 13 386 pracovnými príležitosťami. Konkurencia vyspelejšieho priemyslu českých krajín viedla k odbúravaniu priemyslu na Slovensku s následným zvyšovaním počtu nezamestnaných a vysťahovalcov. Priepastné rozdiely existovali aj v ideovej oblasti.

0 0
možnosti

sojkal

27. 8. 2012 10:43
Kdo za to může ?

Založení společného státu bylo správné, mnoho vojáků obou národností za ten stát padlo, ale když došlo k nějakým událostem / 1938, 1968, 1989 / tak, jak říkal K.Kryl "kamarát separát", nastolil odtržení. A dělal to tak dlouho, až se potkal u nás s garniturou politiků co to přijali.

0 0
možnosti

Vlna hněvu

27. 8. 2012 11:01
Re: Kdo za to může ?

za rok 1938 Slováci nemůžou. To Češi je nechali osudu (resp. nemohli nic jiného dělat kromě sebevražedné války) a Hitler řekl Tisovi jasně, že buď je polkne Maďarsko nebo budou poslouchat...Samozřejmě se našlo spousta Hlinkovců a primitivů, kteří vyprovázeli naše četníky ze Slovenska blbýma řečma typu "čecha do mecha a mech do dunaja".

0 0
možnosti

Vlna hněvu

27. 8. 2012 10:15
Pokud jde o Slovensko

škoda že Štúr neposlechnul Kolára, který tvrdil, že Slováci nejsou samostaným národem a je nesmysl vyrábět pro ně nový jazyk. Tak či onak, to že štúrovčinou mluví i poslední východňárská rusínská obec je zásluhou Beneše a Masaryka. V rámci Uher by nedávalo smysl šířit štúrovčinu dál, než za okres Trenčín a Žilina. ;-)

0 0
možnosti

Henri

27. 8. 2012 11:25
Re: Pokud jde o Slovensko

To je tiež jedna z blbých klišé a hlúpostí šíriacich sa v Čechách. Štúrovci si za základ slovenčiny nevybrali západoslovenské nárečie, ale stredoslovenské. Bez Slovákov by ste boli len región Rakúska a nezískali svoju štátnosť. A nás by si rozdelili Poliaci s Maďarmi. Bohužiaľ váš postoj najprv k Nemcom, Rusínom a potom k Slovákom ukázal, že nie ste schopní byť štátotvorní vo viacnárodnom štáte a keby ste administratívne nezlikvidovali Moravu, tak by ste sa nezniesli v ČR ani dnes s nikým odlišným. Preto od vás odpadli postupne všetky odlišné časti "vašej" republiky.

0 0
možnosti

Vlna hněvu

27. 8. 2012 10:10
ČSFR se oba národy až lehkomyslně vzdaly

jiné státy (Belgie, Velká Británie, Španělsko..) mají obdobné ba větší problémy s národy a přesto to dokážou ustát. Třeba Skoti mají v rámci VB poměrně rozsáhlou autonomii, vlastní fotbalovou reprezentaci, vlastní bankovky atd...Dokonce Skot nesnáší Angličana až za hrob, přesto mají stát společný...

0 0
možnosti

Henri

27. 8. 2012 11:35
Re: ČSFR se oba národy až lehkomyslně vzdaly

Lenže Angličania vedia, že keby vzali Škótsku parlament a samosprávu, o Škótsko by prišli a už by neboli Veľká Británia. Wales je dnes už zdecimovaný ako Morava a Severné Írsko má pachuť protestantskej kolónie v katolíckom Írsku. Česi neboli schopní akceptovať ani Masarykom a Štefánikom dohodnutý názov republiky Česko-Slovensko. Pre Slovákov to malo symbolický význam - z toho názvu sa totižto jasne črtlalo, že neexistujú iba Czeko, ale aj Slováci. Ale boli ste sebeckí a namyslení. Keď bola vojna o spojovník (pomlčku) pre vás taká blbosť a nepodstatnosť, prečo ste ten starý dohodnutý názov nerešpektovali a neboli ochotný diskusie? My sme na diskusiu a splnenie sľubov z 1918 roku čakali 70rokov...... Pre nás to bolo veľmi dôležité a citlivé. Alebo sme sa mali po 70 rokoch premenovať na Slovenskočesko, kde žijú Slovako? Tam už pomlčka nebola :-) A Košice by boli novým hlavným mestom. To by sa východ začal rozvíjať. Vám by to isto nevadilo......

0 0
možnosti

leonard 2

27. 8. 2012 10:04
Po přečtení diskusí

pochybuji, že zde píší Slováci a Češi.:-/

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...