Sídlo firmy hlídá ostraha i policie

Sídlo firmy hlídá ostraha i policie | foto: Dalibor Glück, MAFRA

V tiskárně chtěl střílet další muž, jeden ze zraněných šéfů zemřel

  • 539
Ve Zlíně zemřel jedenačtyřicetiletý manažer, jehož včera postřelil bývalý zaměstnanec tiskárny Graspo. Druhý zraněný, spolumajitel firmy, zůstává ve vážném stavu. Tiskárna dnes zažila další incident, při němž podnapilý muž hrozil, že všechny postřílí.

Bylo kolem poledne, když silně podnapilý osmapadesátiletý muž začal v tiskárně vykřikovat, že všechny postřílí. Když ho ochranka vyváděla ven, snažil se ji napadat.

Incident po včerejší tragédii vzbudil velký rozruch a lidé zavolali policii. Ta muže s více než třemi promile alkoholu v krvi umístila do cely.

Odpoledne v Baťově krajské nemocnici zemřel jeden z dvojice zraněných manažerů tiskárny. "V 15.25 muž podlehl svým zraněním," oznámila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Kriminalisté již krvavý čtvrtek v areálu tiskárny částečně zmapovali. Mimo jiné zjistili, že oznámila, že pětapadesátiletý bývalý zaměstnanec střílel z legálně držené zbraně ČZ vzor 83 ráže devět milimetrů browning.

Střelba začala kolem osmé hodiny ranní. Útočník namířil nedaleko nákladní rampy zbraň proti o rok mladšímu spolumajiteli firmy, kterého znal osobně řadu let. Poté vystřelil na dalšího zaměstnance, člena vedení společnosti. V jedné z kanceláří pak střelil sám sebe.

Černá smuteční vlajka u firmy Graspo ve Zlíně. (25. září 2009)

Černá smuteční vlajka u firmy Graspo ve Zlíně. (25. září 2009)

Policisté nyní prověřují informace od dalších svědků i zaměstnanců firmy Graspo. "Důležité budou rovněž vyhodnocené výsledky expertiz a zajištěných stop," řekla policejní mluvčí Soňa Svobodová.

Všechny zraněné převezla záchranka do krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Všichni byli v kritickém stavu s těžkými zraněními hlavy. Jeden měl navíc postřelenou ruku a nohu. Střelec odpoledne zraněním podlehl.

Útočník dříve pracoval v tiskárně jako mistr. Později ho přeřadili na místo tiskaře a v pondělí definitivně propustili. Firma Graspo informovala, že důvodem vyhazovu bylo opakované hrubé porušování pracovní kázně. V sobotu totiž nepřišel do práce. Podle policie je jedním z prověřovaných motivů střelce právě ztráta práce.


Video