Jaroslav Steinbauer

Jaroslav Steinbauer | foto: Slavomír Kubeš

Odvolací soud zmírnil trest za vraždu dvou dívek z doživotí na 15 let

  • 242
Vrchní soud v Praze poslal na 15 let do vězení šestatřicetiletého Jaroslava Steinbauera. Ten v letech 2003 a 2004 zavraždil dvě dívky. Zmírnil tak verdikt českobudějovického krajského soudu, který mu v květnu uložil doživotní trest. Muž mladé ženy zezadu napadl a uškrtil je.

Soud neshledal důvody pro vynesení výjimečného trestu.

"Jedním z motivů vraždy měl být majetkový prospěch, ale to se nepotvrdilo. Pak se jednalo, když to tak řeknu, o prostou vraždu, za kterou je možné uložit maximálně patnáctiletý trest," řekl iDNES.cz Steinbauerův obhájce Petr Smejkal.

Steinbauer by poprvé obviněn z vraždy v roce 2003. Tehdy v lednu našli lidé v budějovické Stromovce uškrcenou ženu. Policie v ní poznala čtyřiadvacetiletou Veroniku Fáčkovou. V jedné ze zastaváren ve městě nalezla její mobil, který tam den po vraždě prodal právě Steinbauer.

Proti muži svědčily i pachové stopy na oblečení zavražděné. Steinbauer ale vraždu popíral, a ve Stromovce se navíc osudnou noc měl nacházet i bývalý přítel zavražděné. Obžalavaný byl proto osvobozen pro nedostatek důkazů.

V roce 2004 ale Steinbauer zavraždil v Českých Budějovicích 16letou studentku. Tentokrát ho usvědčily mimo jiné záznamy o pohybu jeho mobilního telefonu.

Poté, co byl odsouzen za vraždu studentky, byl znovu otevřen případ vraždy ve Stromovce. V květnu pak českobudějovicý krajský soud vynesl souhrnný verdikt, ve kterém poslal Steinbauera na doživotí za mříže.  - čtěte Soud potrestal doživotím vraha dvou mladých žen

,

Video