Násilí, napadení, souboj

Násilí, napadení, souboj - Násilí - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Chebští strážníci ztloukli stavbaře při práci

  • 54
Dva chebští strážníci zbili při práci 27letého Filipa Kadlece. Nelíbilo se jim, že stavbyvedoucí skládal materiál z nákladního auta v místě, kde je ulice příliš úzká. Kadlec má nalomené zápěstí, řadu podlitin a leží doma s rukou v sádře a plastovým krunýřem na krku.

Firma Kadlecova otce opravuje v chebské Dlouhé ulici fasádu domu a od města má povolení k záboru prostranství před domem.

Když přijeli městští strážníci, skládal Filip Kadlec spolu s dělníky přivezený materiál z auta. Hlídka ho požádala, aby auto přeparkoval a nepřekážel v provozu. Kadlec jim řekl, že přeparkuje, jakmile materiál složí.

Strážníkům pomáhali muži v civilu
"Pak mě strážníci vyzvali, abych zajel s autem do protějšího dvora. Když jsem to udělal, řekli mi, že jsem porušil zákaz vjezdu, a chtěli doklady," vzpomíná zraněný muž.

"Řekl jsem jim, že by udělali lépe, kdyby raději hlídali měděné okapy, které odtud z domů kradou zloději, a šel jsem si pro doklady do bundy pověšené v průjezdu. Tam strážníci vběhli za mnou, vrhli se na mě, vytáhli mě před dům, narazili na lešení, tloukli mě pěstmi, kroutili mi ruce a povalili mě na zem," popisuje stavbyvedoucí.

Na zemi si všiml, že strážníkům pomáhají ještě dva muži v civilu, kteří mu na přišlápli  nohy. "Jednoho z nich znám od vidění, pracuje na chebské kriminálce, " upozornil Kadlec, který si pamatuje i čísla strážníků 2494 a 2323.
 
Z práce odvlekli strážníci a policisté muže v poutech na obvodní oddělení policie. "Tam mě postavili spoutaného čelem ke zdi a vyhrožovali mi, že mě zavřou na dva dny do cely a budou mě trestně stíhat za napadení veřejného činitele. Aby mě  konečně pustili na ošetření, podepsal jsem jim, že jsem spáchal dopravní přestupek a zaplatil pět stovek," řekl Kadlec. Pak vyhledal lékaře a od té doby je v pracovní neschopnosti, která potrvá nejméně čtrnáct dnů.

Už je toho příliš, říká starosta
"Událost prošetřujeme. Z toho, co už vím, to vypadá, že strážníci situaci nezvládli a použili velmi hrubé násilí zcela neoprávněně," uvedl chebský starosta Jan Svoboda. Je rozhodnut, že po prošetření celé věci přistoupí i k dalším personálním změnám v městské policii.
 
"Už je toho příliš," poznamenal starosta na adresu městské policie, která se v posledních měsících potýká s trestním stíháním i obžalobami několika svých členů ze zneužívání pravomoci.

Kadlec požádal o prošetření incidentu státní zastupitelství. Po uzdravení chce soudně vymáhat bolestné a náhrady škod, které firmě způsobí jeho nepřítomnost.

"Máme rozdělaných pět staveb a syna nemá kdo nahradit," uvedl majitel firmy Jiří Kadlec. "Městské policii v Chebu nevadí zdejší noční řádění pasáků, narkomanů, zlodějů a prostitutek, ale vadí jí lidé, kteří poctivě pracují,"prohlásil Kadlec starší.


Video