Topolánkova vláda má na vysvědčení nulu. To je slušná známka, píše Martin Komárek

  16:28
Prezident Klaus to vzkázal symbolicky: Jmenování nové vlády a konečný pád Mirka Topolánka naplánoval na státní svátek, na Den vítězství. Jen dva dny předtím mu však ještě Topolánek připravil poslední hořkou porážku. Protlačil Senátem Lisabonskou smlouvu. V májový pátek pak Topolánkův kabinet jen potichu skonal. Bez děkovných i smutečních řečí. Přechodný Jan Fischer se s pevným hlasem a vypjatou hrudí ujal svého díla.

Ať už Mirka Topolánka hodnotíte černě nebo bíle, neupřete mu jedno: je to bojovník. A to i tam, kde by bylo lepší nebojovat. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Topolánek tedy odchází. Odchází hulvát, chachar, velké dítě, neurotik, manipulátor? Nebo naopak statečný reformátor, taktik i stratég, loajální politik, strážce českého jména v zahraničí? Vyberte si podle sympatií a antipatií.

Topolánek se nevejde do mediálních frází, jako se pro svou vysokou postavu nevejde do mnoha dveří. Přes jemu nasazovanou psí hlavu hlupáka je inteligentní. Jeden z mála politiků, který se neustále učí. Extrovertní bavič, vtipálek a vůdčí osobnost. Politik, který umí obchodovat.

Na druhou stranu nafoukaný fanfarón, který dokáže použít všech prostředků, aby dosáhl svého. Někdy se nechává unést svou "velikostí“, jeho prchlivost může ublížit. Zatvrzelý a zarputilý až do krajnosti. Někdy podléhající liberálním klišé, která nedomýšlí do konce.

Koncert pro Mirka Topolánka na Václavském náměstí v Praze (12. května 2009)

Ať už ho hodnotíte černě nebo bíle, neupřete mu jedno: je to bojovník. A to i tam, kde by bylo lepší nebojovat. Do politiky vnesl běžnou lidskost. Většinou jsou politici včetně jeho největších konkurentů Klause a Paroubka proti němu kožení. Dokonce i Václav Havel na konci svého prezidentování podléhal oficióznosti. Topolánek dokázal často najít způsob, jak přílišnou pompu shodit. Ať už vtipně nebo trapně. Někdy byly jeho ruce i ústa rychlejší než jeho mozek. A veřejnost mu právem vytýkala slova nebo gesta, která k premiérovi, byť malé země, nepatří. Přesto malé zemi získal slušný respekt v zahraničí, když přinejmenším dva měsíce dobře vedl Evropskou unii.

Ale i tak chce Jiří Paroubek postavit kampaň na volebním sloganu: Chcete návrat vlády Mirka Topolánka? Jako by Topolánek byl čiré zlo. Paroubek nemívá špatné volební nápady. Topolánek je výrazný, hřmotný, velký a někdy zbrklý. Do jeho postavy může obratný ideolog koncentrovat vše, co je vyčítáno ODS: ziskuchtivost, pletky s justicí a policií, aroganci, pohrdání běžnými lidmi, stranění bohatým, nekritické proameričanství.

Odcházející premiér neudělal nic nebo málo, aby na něho nenalepovali plakáty. Částečně za to může jeho hrdost, částečně amatérismus v zacházení s médii (to je vůbec chronická nemoc ODS). Kdo chce, může však pod plakáty vidět solidního vůdce s lidskými rysy. Politika, který při vší pragmatičnosti (často za hranicí běžné etiky) neztrácí přesvědčení a vizi.

Mirek Topolánek s Karlem Schwarzenbergem.

Topolánkovi muži

Jaký byl premiérův tým? Vláda vznikla na půdorysu tří mužů, kteří si padli do noty. Topolánek, Kalousek a Bursík si přísahali jako tři mušketýři věčné přátelství a skutečně zůstali navzájem loajální až do hořkého konce.

Jednotlivci v jejich stranách se proti triumvirátu vzbouřili. Lidovci zabránili přijetí důležitých zákonů. Nespokojení zelení a modří svrhli nakonec vládu.

Měla vůbec tato křehká vláda smysl? Co zůstane po ministrech?

Miroslav Kalousek z nich byl nejvíc vidět. Jeho reforma veřejných financí šetřila peníze a fungovala, dokud neudeřila krize. Kalousek dokázal navíc vzbudit dojem nepostradatelnosti, několikrát ho navrhovali i do Fischerovy vlády. Jako ministr financí sklízel uznání i v Evropě. V daňových zákonech však i po něm zůstává nepřehledná změť výjimek a podvýjimek.

Ivan Langer má dokonalé nadání, jak na veřejnosti působit nesympaticky. Jako první polistopadový ministr se však pokusil o skutečnou reformu policie a veřejné správy. I když je v počátcích, myšlenky, na nichž je založena, jsou správné. Policie a správa mají být pro občana, ne naopak. Sporné bylo však rozpuštění elitních útvarů, opozice mu vyčítá, že manipuluje policií.

Jiří Pospíšil začal s reformou justice, dokončil nový trestní zákoník. Podezření spojené s termínem justiční mafie však hází na jeho dílo stín.

Martin Bursík dokázal, že modrá vláda byla zelenější, než by si země zasloužila. Udržel na uzdě plány na dostavbu Temelína i prolomení těžebních hranic. I když je to proti zdravému rozumu, je to kolosální úspěch zelené ideologie.

Tomáš Julínek je postavou jak z antické tragédie. Jeho reforma zdravotnictví byla smělá a inteligentní. Špatně načasovaná, špatně prosazovaná. Ze zlatého reformního hřebu se stal hřebíček do rakve Topolánkovy vlády.

Mnozí nebyli tak výrazní. Ale zklamal někdo dočista? Určitě Jiří Čunek. Nejspíš i Aleš Řebíček. Vláda jako celek zklamala, když podporovala náhubkový zákon. Jinak byla její bilance nulová.

Jak nulová? Plusy a minusy se navzájem vymazaly. A to je v českých poměrech slušné vysvědčení. Od první Klausovy vlády byly totiž všechny ostatní v hlubokém minusu.

Schizofrenní vláda

Všechno, co lze Topolánkovi přičíst k dobru, mu můžeme i vyčítat:

1. Sestavení vlády

+ Postavil čitelnou vládu a vyhnul se velké koalici se znepřátelenou stranou. To vrátilo aspoň částečně důvěryhodnost politické reprezentaci.

- Využil politických přeběhlíků Melčáka a Pohanky. Navždy bude v podezření, že je přinutil nebo si je koupil.

2. Reforma veřejných financí

Snížil daně jednotlivcům i podnikům. Omezil schodek veřejných rozpočtů. To ozdravilo hospodářství a zdá se, že vytvořilo příznivé prostředí v boji proti krizi.

- Snížení daní nebylo tak radikální, jak ODS slibovala před volbami. Daňová soustava zůstala neodpustitelně složitá a plná výjimek.

3. Reforma zdravotnictví

+ Ministr Julínek navrhl zákony, které by změnily zdravotnictví ze zdravotnictví pro doktory ve zdravotnictví pro pacienty. Posunuly je k veřejné službě. Nevelké poplatky snížily grandiózní plýtvání a pomohly získat prostředky pro skutečně těžce nemocné lidi.

- Špatné načasování a mizerné vysvětlení poplatků proti nim zvedlo oprávněný odpor. ODS nedokázala ani další zákony projednat s koaličními partnery, a tak z nich zůstalo sice úctyhodné, ale přece jen torzo.

4. Čunkova aféra

+ Topolánek nepodlehl prvotnímu tlaku a neodvolal bez důkazů trestně stíhaného ministra Čunka. Vyšetřování ukázalo, že Čunek je se vší pravděpodobností v úplatkářské aféře nevinný.

- Vláda nebyla schopna vyvrátit nařčení, že manipulovala s justicí. Je to její největší ostuda, i když možná vzniklá jen z nešikovnosti. Topolánek nenašel včas odvahu vyhodit Čunka ne pro jeho trestní případ, ale pro zjevnou neschopnost. Když to nakonec udělal, bylo už pozdě.

5. Zvolení Václava Klause

+ Premiér se osobně zasloužil o zvolení svého nepřítele. Vedla ho k tomu politická loajalita i nutnost.

- Zvolen byl nepravý muž. Nejen pro Topolánka, ale i pro zemi.

6. Radar

+ Vláda důsledně prosazovala stavbu amerického radaru v Brdech. Chtěla tak správně zajistit maximální bezpečnostní záruky pro Česko a zároveň vyjít vstříc spojencům, kterým dlužíme.

- Z radaru se stal zbytečně ideologický symbol. Vláda naprosto selhala ve snaze vysvětlit jeho přínosy. Koordinace s americkou stranou byla podle všeho slabá a nepočítala se změnou v Bílém domě.

7. Řešení krize

+ Vláda postupovala bez velkého křiku a strašení. Protikrizová opatření, zejména pomoc podnikům a živnostníkům, jsou podle všeho účinná, země je zasažena méně než většina států Evropské unie.

- Zbytečné řeči, že se nás světový otřes netýká vůbec nebo týká málo, devalvovaly snahu vlády. Neuvážený výrok o "Obamově cestě do pekel“ nás zesměšnil.

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....