Pátek 1. prosince 2023, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 1. prosince 2023 Iva

Něco o českém kulinárním snobismu aneb kdo je tady vlastně blbec

  9:17
Světovost konečně dorazila do tuzemských restaurantů. Někdy však jen při troše zdravého rozumu nezbývá než kroutit hlavou.
Po pěti chodech by se možná člověk mohl cítit trochu nasycen...

Po pěti chodech by se možná člověk mohl cítit trochu nasycen... | foto: Profimedia.cz

Na jednu stranu bych měl být rád, že se u nás v posledních letech věnuje víc pozornosti dobrému jídlu a pití. Kulinární rubriku si vždy přečtu s větší chutí než třeba kosmetickou hlídku. Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas. Docela i umím vařit. Nelibě však nesu kulinární snobismus, který u nás poslední dobou kvete.

Olej a ocet
Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový vinný ocet od Modeny. Kuchaři-amatérovi je v lifestylových časopisech doporučováno, aby tyto ingredience vléval po litrech snad i do buřtguláše. Co na tom, že existuje řada pokrmů, do nichž se olivový olej vysloveně nehodí, neboť ruší tradiční harmonii svou výraznou chutí a vůní. Například na severoněmecké saláty na bázi brambor a červené řepy patří panenský olej slunečnicový. Na fazolový salát rustikálních Rusínů ze Zakarpatské Ukrajiny patří nepročištěný slunečnicový olej. Kdo by se však v západní metropoli, jako je Praha, zabýval kuchyní nějakých buranů z polonin?

Ale ani v západnějších evropských metropolích panenský slunečnicový olej běžně nedostanete. Je totiž už dlouho, smím-li parafrázovat Milana Kunderu, špatným číslem na kulinární imagologické ruletě.

Pokud jde o sortiment octa, nasadil korunu našemu novému kulinárnímu myšlení Miroslav Macek, jenž si na stránkách týdeníku Reflex nasazuje masku znalce. Není prý nutno pořád vymýšlet co nejrafinovanější pokrmy. Hostům lze podat třeba jen tlačenku, a to i na nezdobeném porcelánu. Musí se to ovšem umět. Tak zaprvé, praví Macek, aniž uvádí podrobnosti, tlačenka musí být dobrá (v kraji mé babičky se podobné výroky komentovaly rčením: "To moh říct řetízek a tele mohlo zůstat zticha.“). Dále Macek praví: tlačenku nakrájíme, posypeme jemně nasekanou šalotkou a pokapeme balsamikovým octem. A ještě nějaké psycho tam bylo, snad barevný pepř. Náš trafikant na to pravil: "Ty kráso, to jsem ještě nežral. A doufám, že ani nebudu muset.“ Chápu ho.

Nejen Macek, také jiní gurmáni agitující v médiích masového dosahu by nejradši zrušili kvasný lihový ocet jako třídu, pokud se v něm nelouhuje aspoň otep estragonu. Ocet je jim sprostý. Jenže některá jídla jsou z podstaty poměrně sprostá. I když se z nás kulinární móda snaží udělat stádo hledící k Středozemnímu moři, hajme své právo dostat na takové sprosté delikatesy primitivní chuť.

V záři michelinské hvězdy
Stejně tak občas člověka popadne chuť na něco extra. Má-li našinec pár přátel s platinovou kreditní kartou, nemusí si tu chuť nechat zajít. I somrák má chuťové buňky. A tak jsem postupně pojedl v pražských restaurantech Le terroir, Allegro a Maze. Kulinární matka měst byla zrovna v extázi, protože nad českou metropolí právě vyšla hvězdička firmy Michelin. A mohl ji prý dostat kterýkoliv z uvedených podniků. Je to trapné, ale v každém z nich jsem se dříve či později přistihl, jak si kladu otázku: Kdo je tady vlastně blbec?

Problém nebyl ani tak v pokrmech, ty byly většinou vynikající. V našem případě nešlo ani o cenu. Jak opakují tržní ekonomové, cena je informace. Vzali jsme ji na vědomí. Porce však působily jako žert. Nešlo přitom o žádné degustační menu, ale jako by se stalo. Jistě, pařížská kulinární móda má už delší čas zalíbení v miniaturách. Ale po pěti chodech by se možná člověk mohl cítit trochu nasycen. Dokonce i můj hostitel, který by si mohl z fleku zaletět na oběd třeba do Honolulu, se místy škaredil, místy ironicky usmíval.

V Maze byl odvaz největší. Na jídelním lístku se mi zavděčili výrazem pro artyčok, jaký jsem ještě neznal. Bohužel jsem ho už zapomněl. A v mém mikropředkrmu vězel kousek mikrotenu. Když jsem na to upozornil, přiřítila se kavalkáda servírek a číšníků a nabízela novou porci. "Proboha ne,“ hlesl jsem upřímně. Předkrm se totiž skládal z proužků husích jater foie gras a z proužků kachní teriny. Zatímco játra z překrmených husí se vyznačují nadpozemskou jemností, kachní maso je samo o sobě výrazné, kořenné chuti. Co z této kombinace plyne? Že si husí játra proti terině z kachny ani neškrtnou.

Pardon. Pardon, pardon, pardon. Promluvil ze mě kulinární šosák.

Nezbývá mi však než spoléhat na svůj nesměrodatný kulinární rozum. Co jiného počít ve společnosti, kde food kritička ztrhá jeden vznešený pražský restaurant a jiný nóbl pražský restauratér se konkurenta vzápětí zastane tvrzením, že dotyčná dáma rozumí vysoké gastronomii asi jako on leteckým motorům, což je prý patrné z jejího blogu! Vždyť copak mám já čas ho číst?

Umělci, vědci
Pokud aspoň trochu chápu situaci, vězí dnes kuchařská avantgarda ve spárech dvou tak nedůvěryhodných oborů, jako jsou umění a věda. Například ve španělské restauraci El Bulli, považované gourmet guidy za nejlepší na světě, vaří pan Ferran Adriá, kulinární polobůh. Dělá hodně pěn. Říkají mu kulinářský Picasso, spíše však Dalí. Je to umělec, zároveň však používá metody molekulární gastronomie, což je těžká věda. "Kreativita a překvapení jdou ruku v ruce,“ říká Ferran Adriá.

"Svatá pravda,“ dodávám, "jen aby ta překvapení byla příjemná.“

Vážně by mi nevadilo, kdyby pár takových kuchařských hvězd, které jsou tak trochu mešuge, vařilo i v Praze. Jen ať si dělají třeba pesto z chocholouších mozků či kanářích varlat, to první s lehkým přídavkem černé indiánské cibule, to druhé s krůpějí suchého saké. Ať svá díla datují a signují monogramy vytvořenými z lanýžového oleje. Ať svým dílům dávají názvy jako střelení výtvarníci. Docela si umím představit kreaci pojmenovanou "Chtěl bych mít tři brambory, dvě kapary a kus flákoty“, přičemž na talíři by byla pošírovaná baby červená řepa s variací dipů. Ano, jen ať si básníci plotny pořádají drahé kurzy pro snoby, kteří se chtějí naučit, jak se vaří kapučíno z medvědího česneku a konfituje kambala nebo jak správně propéct steak z marcipánu. Pořád je to lepší, než kdyby je někdo učil, jak se vaří pervitin.

Pokud jde o mě, úplně by mi stačilo, kdyby bylo v Praze dost restaurací střední třídy, kde by vařili "pouzí“ umělečtí řemeslníci a kam bych si mohl dovolit chodit jednou týdně s rodinou na večeři. Jenže svody vysoké gastronomie jsou ďábelské a záře michelinské hvězdičky oslepuje. Na jídelníčcích několika restaurací, které jsem typově popsal v předchozím odstavci, se poslední dobou objevila degustační menu. Pro mě to bylo znamení, že je nejvyšší čas zdvihnout kotvy. I kdyby jen proto, že do výšin vzlétly i ceny.

. čtete zde

Reakce Miroslava Macka O tlačence s cibulí, octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti.

Hynek: Rusové v ČR upláceli politiky i úřady, přijížděli s kufry peněz

  • Nejčtenější

Darované tanky Leopard se hodí jen pro výcvik. Česko si zavřelo dveře, líčí expert

Premium Česká armáda má ve výzbroji již všech čtrnáct tanků Leopard 2A4 z Německa. Česko si podle expertů tímto darem zavřelo...

Střet ve Sněmovně. Stanjura sáhl na Babiše, vyměnil si gesta s Schillerovou

Projednávání rozpočtu pro příští rok se ve Sněmovně vyhrotilo, až to vypadalo na schylující se potyčku mezi poslanci,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kecy o genocidě nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi. Chtěl odejít ze studia

Europoslanec Ivan David v televizní debatě na CNN Prima NEWS rozčílil europoslance Alexandra Vondru tvrzením, že Izrael...

Nepotřebuji přímluvy od Čaputové, řekl Fico. Musela za něj orodovat u Pavla

Slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda tento týden získala důvěru, si vybral Prahu jako cíl první zahraniční...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Středula rozlítil učitele. Odbory zneužily stávku, je to na odstoupení, vzkazují

Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti pondělní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské...

O peníze přijdou tak či tak. Jaká past se chystá na důchodce spořící v penzijku

Premium Novinky v penzijním spoření jsou v legislativním běhu. Stát chce zvýšit příspěvky a přimět lidi, aby na penzi spořili...

Životabudič pro desetitisíce pacientů: infuze železa do žíly. Málo se o něm ví

Premium Nemohou dýchat, jsou unavení, otékají jim nohy, trpí arytmií, nadváhou, někdy i zmateností či depresí. Někteří netuší,...

Divoká, velká jízda, říká sestra o životě skokanky a pornoherečky Absolonové

Premium Disciplinovaná sportovkyně, soustředěná na výkony v bazénu a zlaté medaile, ale též holka, která si užívá život bez...

ZÁPISNÍK: České sebebičování. Přijali jsme Mnichov a vůbec

Obama přestal kouřit kvůli své ženě a lidem chybí nadhled. Říkáme, že jsme nejhorší a že se Beneš v roce 1938 choval...

ZÁPISNÍK: Naše česká Kanada. Jak starosta řádil, lhal a měl podporu

Škromach oceňoval konspirační teorie. Srovnání: česká politika a starosta Toronta, který kouří crack, lže a pije. Boj...

Příloha MF DNES Kavárna se vrací, vychází ve velkém formátu

Po prázdninové přestávce se vrací tradiční příloha Kavárna do sobotního vydání deníku MF DNES. Příloha zabývající se...

ZÁPISNÍK: Potáhneme na Sýrii! Čeští komunisté milují Severní Koreu

Moderátor usnul, mezi českými novináři se objevily výzvy k válčení a komunistický hejtman mluvil s velvyslancem KLDR o...

Pomožte svému dítěti lépe se soustředit! Vyzkoušejte doplněk stravy ESPRICO®
Pomožte svému dítěti lépe se soustředit! Vyzkoušejte doplněk stravy ESPRICO®

Máte dojem, že má vaše dítě potíže se soustředěním? Impulzivita a hyperaktivita zasahují do jeho každodenního života? V tom případě by se mohl stát...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu...

Nejsem nácek. Šlo o něco jiného, říká muž, který útočil na Bendiga

Zpěvák Jan Bendig (29) byl v sobotu před předáváním cen Český slavík posypán na červeném koberci moukou. Druhý den...

Žádný div, že berou útokem naše obchody. Poláci prověřili české ceny

Stejný řetězec obchodů, stejné výrobky, a naprosto propastný rozdíl mezi cenami. Polský portál Fakt ze zaměřil na ceny...