Boj o Bursíka. Dana Kuchtová věří, že předsedu zelených svrhne

  14:50
Uhlazený pragmatik Martin Bursík a tvrdohlavá "jihočeská matka" Dana Kuchtová se neutkávají jen o předsednictví strany. I když Kuchtová tvrdí, že by vládu nesvrhla, její zvolení by z kabinetu udělalo mrzáka. V Teplicích, kde se koná sjezd zelených, bude horko.

Matěj Stropnický, Martin Bursík a Dana Kuchtová - Jednání republikové rady Strany zelených v Brně (7.10.2007) | foto: Monika TomáškováMF DNES

Martin Bursík se včera vrátil ne přímo z Hradu, ale z vlády. Nekřepčí, ale usmívá se. Kabinet právě schválil zákaz páteční jízdy kamionů. Jeden z klíčových požadavků Strany zelených. Jeho nesplnění otloukali nespokojenci vedení Danou Kuchtovou Bursíkovi o hlavu. Měl to být jeden z hlavních argumentů na sjezdu. Ten teď padá.

Dostal loajální Bursík od Topolánka dárek?

Bursík to odmítá: "Pracujeme na tom patnáct měsíců, měl jsem s premiérem před časem velmi ostrý rozhovor, ve kterém jsem mu objasnil své stanovisko..."

Možná je Martin Bursík opravdu jen dítkem štěstěny, jakým byl až donedávna. Do té doby, než se mu začala strana rozpadat pod rukama.

Proč zelení, kteří minimální počet mandátů přetavili v maximální vliv, riskují uprostřed volebního období existenci vlády? Může za to osobní nespokojenost Dany Kuchtové, která musela opustit ministerstvo školství s nálepkou neschopné úřednice? Odpověď na tuto otázku jsem hledal v rozhovorech s čelnými představiteli nejmenší parlamentní strany.

"Nejsem zhrzená“
"Názor, že Kuchtová je zhrzená, se těžko vyvrací," směje se místopředsedkyně zelených. "Ano, Topolánek říkal, že jsem neschopná, ale zeptejte se lidí, které jsem na ministerstvo přivedla. Všichni tam zůstali." Uznává, že udělala chyby, zároveň si však stěžuje, že Topolánek jí nevyšel v ničem vstříc, zatímco jejímu nástupci Liškovi ve všem. Absolutně však odmítá, že by osobní ublíženost byla hlavním motivem jejího boje proti Bursíkovi, o kterém však mluví jako o Martinovi – s tvrdým výrazem v očích.

. Kdo hraje zelený mariáš

Martin Bursík
Velký politický turista, a také superúspěšný předseda zelených. Jeho kritici dokonce rozšiřují, že "řídí ODS místo Topolánka". Naopak ve Straně zelených je kritizován za to, že premiérovi příliš podléhá... Bursík se brání tím, že ve vládě prosadil většinu z programu zelených. Bojuje proti jaderné energii a globálnímu oteplování.

Dana Kuchtová
Získala si renomé bojem proti jaderné elektrárně v Temelíně. Teď jde do stejně těžkého boje. Nechce prý rozbít vládu, ale tvrději vyjednávat: "Martin rozhoduje sám, nestaví si limity, za něž spolupráce nepůjde." Kuchtová by byla tvrdší v dopravě, v boji proti zdravotnické reformě. Ministra Schwarzenberga si váží, ale není to podle ní ministr za zelené.

Matěj Stropnický
Ve filmu hraje romantického lapku, v politice je však pragmatik. Podle něj mají zelení odpočívat v opozici. Nevěří, že jim spolupráce s ODS vynese voličskou podporu. Proto podporuje Kuchtovou. O Bursíkovi a Topolánkovi říká: "Jejich tandem je velice povedený. Bursík se radí o důležitých věcech víc s ním než s vlastní stranou."

Kateřina Jacques
Cítí, že její vztah s M. Bursíkem bude na sjezdu problém. Přesto chce kandidovat do předsednictva. "Byla jsem známou političkou a tváří zelených dřív, než jsem začala žít s Martinem," říká. Čeští zelení jsou podle ní teď nejúspěšnější ekologickou stranou na světě. Podle toho by se měli chovat a využít předsednictví Česka v EU.

Ani Bursíkovy stoupenkyně, Kateřina Jacques a Džamila Stehlíková, nejsou nezdvořilé. Nechtějí Kuchtové připisovat zrádcovské sklony. "Na její motivy se musíte zeptat jí," odpovídají, byť v jiný čas a na jiném místě, téměř stejnými slovy. I když se bojuje do statků a hrdel, zelené a zelení se snaží zachovat zdání slušné strany.

Martin Bursík sice také přímo neútočí, ale jeho rozhořčení nad odpůrci je zřetelné: "Už několik měsíců se dostávají důvěrné informace z jednání předsednictva zelených do médií. Ptám se, jestli je to iniciativa Dany Kuchtové, nebo těch, kterým záleží na rozpadu vlády." Kuchtová se naopak domnívá, že Bursík potlačuje kritiku a prosazuje své názory intrikami: "Martin rozhoduje sám, nestaví si limity, za něž naše spolupráce s ODS nepůjde. Před koaličním jednáním přijde a řekne: Bude to tak a tak."

Ze strany snílků a individualit chce udělat zglajchšaltovanou partaj. Bursík nad tím vrtí hlavou. Poukazuje na to, že pokud předsednictvo politické partaje po demokratické diskusi nějak rozhodne, neměli by jeho členové hlásat opak. A dodává: "Co by chtěli? Předsedu bez autority?" Je to osobní spor? Nebo má hlubší kořeny?

Tmavozelení a světlezelení
Kateřina Jacques s dokonalou profesionální dikcí vypočítává: "Problém je dán rychlou akcelerací strany, která měla jen krátkou dobu k adaptaci na vládní odpovědnost. Musela zvládnout rychlý příliv členstva, celou řadu nových úkolů, a to prakticky bez aparátu."

Jacques, v současné době nejen největší politická opora, ale i životní partnerka Martina Bursíka, musela nedávno opustit místo předsedkyně poslaneckého klubu. Není s tím srozuměna, podobně jako Dana Kuchtová s tím, že odešla z ministerského křesla. I ona cítí křivdu, ale z druhé strany.

Ale Jacques víc než Kuchtová dokázala vplout do role výkonné političky: "To, co nás potkalo, je klasický spor fundamentalistů a realistů," říká. Fundamentalisté, vedení Kuchtovou, nechtějí připustit, že práce politické strany je něco jiného než práce občanských sdružení. Nemají disciplínu ani trpělivost. Chtěli by všechno a nejsou schopni akceptovat, že zelení mohou ve vládní koalici prosadit jen to, k čemu je opravňuje síla hlasů, které dostali ve volbách.

Matěj Stropnický, známější jako strašlivý lesů pán z Brabcova Máje, to vidí z ostřejšího úhlu. Podle něho se neměli zelení cpát do vlády, ale zůstat po úspěchu ve sněmovních volbách ještě nějakou chvíli v opozici. "Náš program je neslučitelný s programem ODS," tvrdí.

Proti Bursíkovi táhnou hned dvě křídla. Jednak jeho, které vychází z programu autentických evropských zelených. A pak křídlo Dany Kuchtové, které se začalo formovat "od krize na ministerstvu školství".

Úspěch, nebo prohra?
Ale jsou Bursík a jeho ministři ve vládě vítězi, nebo slouhy? Podle obhájců je strana superúspěšná. Podle jeho kritiků se drží při zdi ve stínu ODS. A navíc Bursík rozhoduje jako autokrat, dusí vnitrostranickou diskusi. Opravdu zelení prosadili málo?

Podle Džamily Stehlíkové uspěli ve všech nejdůležitějších strategických otázkách: "Je to ochrana klimatu, těžební limity pro uhlí, nerozšiřování jaderných elektráren, zákon o zelených kartách. Držíme lidská práva, evropské směřování, vyrovnané příležitosti pro muže a ženy." Ministryně Stehlíková však připouští, že více měli udělat i v oblasti zdravotnictví – proti Julínkovu konceptu měli postavit vlastní zákon o neziskových organizacích.

Zlepšit se má i to, čemu se říká "vnitrostranická komunikace". "Debata ve straně nefunguje dokonale," říká diplomaticky Stehlíková.

To, co vidí Bursíkovi obhájci jako poloplnou sklenici, kritizují odpůrci jako poloprázdnou. Do středy bylo jejich trumfem řádění kamionů. Ten jim Bursík vyrazil na poslední chvíli z ruky.

Dana Kuchtová kritizuje i to, že zelení opouštějí svou linii v zahraničněpolitické oblasti. "Schwarzenberg možná není špatný ministr, ale není náš," říká. Kuchtová má velký otazník nad radarem, ale například i nad uznáním Kosova. Bursík poukazuje na to, kolik vyjednal on a jeho lidé ve vládě. I když má jen šest poslanců, zatímco ODS jedenaosmdesát. Kuchtové je to málo: "Nejsme ve vládě aktivní." Lidovci podle ní jsou při vyjednávání daleko úspěšnější.

Jak to dopadne
Dana Kuchtová si jde pro vítězství: "Nepochybuju o tom."

Zároveň si však jedním dechem připravuje zadní vrátka: "O tom, že bude sjezd, věděl jen Martin a jeho okolí. Připravili si tak rozhodující náskok."

Bursík v televizi pohrozil, že pokud jeho sokyně zvítězí, stáhne se ze všech funkcí. Výsledek však předvídat nechce: "Z principu se nesázím. Před sjezdem jsem odpracoval, co jsem mohl, ale výsledek nechám na delegátech.“ Matěj Stropnický do hry nesází tolik, a proto má možná tak trochu pozici nezávislého pozorovatele: "Bursík si vyrobil přes padesát nových organizací, tedy i nové delegáty. Nedávám velkou šanci tomu, že Kuchtová zvítězí. Předseda posílí, Kuchtová bude zvolena do předsednictva.“ O víkendu uvidíme, jaký je prognostik.

. Kdo volí zelené: mladí a nestálí

Zelení dlouho živořili pod hranicí ne pěti, ale tří procent. Kateřina Jacques dává k dobrému, že našla nedávno šest let starý časopis Týden. Před volbami 2002 zelení nikoho nezajímali, byli na konci seznamu stran.

O čtyři roky později vystřelili do parlamentu. Pomohli jim voliči liberálů? Unie svobody se v závěru svého působení znemožnila, nejen proto, že ministr Němec vydal chlípného prince do Kataru. Nestáli ti, kteří nesnášejí technokratickou ODS, ale zároveň nejsou levicoví, za náhlým úspěchem zelených?

Sociolog Tomáš Lebeda to vyvrací. "To je častý omyl," řekl mi.

Čísla mluví jasně a překvapivě. Přes šedesát procent příznivců zelených byli lidé, kteří v roce 2002 vůbec nevolili. Dvaadvacet procent proto, že neměli volební právo, a neuvěřitelných téměř čtyřicet procent proto, že nechtěli.
Tito lidé měli náhle někoho, kdo byl volitelný
. Bylo to Martinem Bursíkem? Šťastnou shodou okolností? Tím, že se zelené problémy dostávají stále víc do centra pozornosti?

Lebeda nechce spekulovat. Odkazuje znovu na tvrdá čísla. Zelení mají obrovskou podporu mezi mladými lidmi. Mezi těmi, kdo jsou mladší dvaceti čtyř let, jsou hned druzí za ODS. S postupujícím věkem obliba klesá a u důchodců je minimální.
Jan Hartl, ředitel agentury STEM, je ovšem přesvědčen, že podpora liberálů zeleným pomáhá: "Podpora liberálů je jasně patrná a dá se s jistým zjednodušením říci, že skutečné voličstvo (nikoli abstraktní příznivci) zelených je rozpolceno. Typicky mladiství modeloví zelení mohou být dokonce slabším zdrojem hlasů než umírněná skupina středových a středopravých voličů. Ti z různých důvodů nechtějí dát hlas žádné ze dvou vedoucích stran. Jejich osobní strategií je úsilí najít určité vyvážení, případně alternativu k těmto dvěma stranám. Zelení jsou pro tyto voliče vlastně zástupnou stranou. Jejich volba je sázka nikoli na současný stav strany, ale na možný stav v budoucnosti. Dílem je to ovšem i taktická volba negativního ražení, tedy proti ODS i ČSSD."

Jaký je tedy typický volič zelených a co chce? Jan Herzmann, ředitel agentury Factum Invenio: "Typický volič Strany zelených je spíše mladší, řekněme do 44 let, má alespoň maturitu a není vyhraněný na škále levice – pravice. V tom posledním se liší od voličů zelených stran v západní Evropě – ti jsou totiž jednoznačně levicoví."

Sociolog Jan Hartl: "Ano, voličská podpora zelených je celkem jasně strukturovaná. Jsou to mladí lidé, věková skupina do 39 let tvoří 50 procent příznivců! Začasté jsou to studenti, lidé s (perspektivně) vyšším vzděláním, středostavovského zázemí a solidního materiálního zajištění, středopravé politické orientace. Šedesát sedm procent z nich se hlásí k politickému středu, inklinace směrem ‚napravo‘ se v čase spíše posiluje. Z hlediska ‚kvality‘ stoupenců by to bylo pro zelené dobré zjištění. Má to ale háček – tato skupina je nespolehlivým účastníkem voleb. Jejich podpora pro zelené je vlažná. Není jisté, zda se příštího hlasování zúčastní." Mohou současné hádky ve straně nakonec poslat zelené znovu do mimoparlamentní nicoty? Zázračný příliv mladých voličů se může změnit ve stejně zázračný odliv. Hartl i Herzmann se shodují, že hádky a spory vedení zelené pravděpodobně poškodí.

Dopady však nemusí být zničující. Podle Herzmanna zejména proto, že do sněmovních voleb zbývá hodně času a voličská paměť je krátká. Hartl poukazuje na jiný aspekt: veřejnost sice vnímá politické hádky negativně, ale je schopna ocenit toho, kdo konflikt na úrovni a profesionálně zvládl.

Z tohoto hlediska jsou velmi zajímavé výsledky nedávného průzkumu agentury Median pro ČT. Zatímco lidé bez rozdílu stranické příslušnosti fandí Kuchtové, voliči zelených preferují s pohodlným náskokem deseti procent Martina Bursíka.

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....