Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Vladimíra Sedlaříka rektorem...

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Vladimíra Sedlaříka rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Chci zvýšit prestiž školy, řekl nově jmenovaný rektor Baťovy univerzity

  • 1
Nový rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana. Osmatřicetiletý Sedlařík do čela školy nastoupí 15. prosince. Do funkce bude slavnostně uveden zřejmě až v novém roce.

Vladimír Sedlařík nahradí Petra Sáhu, jehož druhé funkční období končí 14. prosince. Rektor se jmenuje na čtyři roky, Sedlařík by tak měl stát v čele školy do prosince 2022.

Prezident při jmenování rektora vyzdvihl výjimečnost zlínské univerzity. „Máte nesmírnou odpovědnost, protože Baťova univerzita, to je něco úplně jiného než jakákoli jiná univerzita, a může se s ní srovnávat snad pouze Univerzita Karlova,“ řekl Sedlaříkovi.

Tomáš i Jan Baťovi byli podle Zemana nesmírně významné postavy nejen českého podnikání, ale i české politiky. „Nezapomeňme, že Baťa byl dlouhou dobu starostou Zlína a z tohoto města udělal krásné, moderní a zahradní město,“ řekl.

Novému rektorovi poblahopřál ke jmenování a popřál mu, aby zlínská univerzita vychovávala podobné osobnosti, jako byli Baťovi.

Sedlařík chce budovat dynamickou, moderní a respektovanou univerzitu pro 21. století. „To, na co bych se chtěl výrazně zaměřit, je zvýšení prestiže naší univerzity jak na národní, tak na mezinárodní úrovni,“ prohlásil Sedlařík.

Za svou prioritu označil hlavně zlepšení kvality výuky i tvůrčích činností, i když podle něj škola už v posledních letech udělala v kvalitě velký pokrok. Také by chtěl, aby víc působila na své okolí.

O svých spolupracovnících už má jasno. „V lednu předložím akademickému senátu návrh na nové prorektory. Bude to částečná obměna. Někteří zůstanou a někteří budou nahrazeni,“ uvedl. Chce navázat na práci dosavadního vedení školy.

Nový rektor se narodil v roce 1980. Na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) v roce 2003 absolvoval magisterské studium oboru technologie životního prostředí. O tři roky později obhájil disertační práci v programu chemie a technologie materiálů.

Na univerzitě nyní studuje asi devět tisíc lidí

Loni ho prezident jmenoval profesorem pro obor technologie organických látek. Svůj mladý věk za handicap pro funkci rektora nepovažuje. Uvedl, že má manažerské zkušenosti jako ředitel výzkumného centra.

Sedlařík byl jediným kandidátem na rektora. Dosud byl prorektorem pro tvůrčí činnosti UTB a ředitelem Centra polymerních systémů UTB. V tajné volbě 16. října získal 23 z 35 hlasů přítomných akademických senátorů. Jeden člen akademického senátu při volbě chyběl.

UTB vznikla v roce 2001, má šest fakult a v letošním akademickém roce asi 9 000 studentů. Sáha byl prvním rektorem zlínské univerzity. Školu vedl od roku 2007.