Budoucí podoba interiéru hotelu ve zlínském Obchodním domě.

Budoucí podoba interiéru hotelu ve zlínském Obchodním domě. | foto: Jaroslav Ševčík, ARCH.Z.STUDIO

V Obchodním domě vznikne nový čtyřhvězdičkový hotel s výhledem na Zlín

  • 7
Po několika odkladech, které způsobil koronavirus či zdražování energií, by se měl konečně otevřít hotel v Obchodním domě v centru Zlína. Ve zrenovované baťovské budově, jež je památkově chráněná, už pět let fungují obchody, restaurace, kanceláře. V roce 2021 se pak na střeše otevřela prosklená multifunkční Galerie Desítka. Hotel přijde na řadu jako poslední.

„Termín otevření ještě nemáme pevně stanovený a závisí na více proměnných. Aktuálně však máme představu, že bychom dokončili hotel a spa centrum v Obchodním domě Zlín v závěru letošního roku,“ uvedl ředitel zlínské společnosti HP Tronic Tomáš Blabla.

Jednou z proměnných jsou například vyšší ceny vstupů, tedy energií i materiálů. Hotel bude v osmém a v části devátého podlaží a nabídne 36 pokojů pro zhruba 70 hostů v kategorii čtyř hvězd. Na podobné úrovni jsou hotely Lanterna a Horal ve Velkých Karlovicích, které také vlastní HP Tronic.

„Máme ambici zajistit standard, který ve Zlíně z našeho pohledu chybí. To znamená kvalitní ubytovací služby v kombinaci se špičkovým a rozsáhlým spa se širokou nabídkou exotických masáží. A tyto služby chceme propojit s již existující nabídkou konferenčních prostor a gastronomickými službami Bistrotéky Valachy,“ upřesnil Blabla.

Firma cílí zejména na individuální klientelu, která žádá kvalitní wellness, a na byznysmeny. „Vnímáme také značný potenciál oslovit hosty mířící za atraktivitami Zlína a blízkého okolí,“ zmínil Blabla.

Obchodní dům ve Zlíně otevřel první část, vypadá zase jako za Bati

Původně se měl hotel otevřít už v roce 2018. Jedním z důvodů odkladu bylo také to, že se společnost zaměřila na rekonstrukci hotelu Lanterna, kde oproti původnímu plánu na budování nové terasy opravila i restauraci a vybrané pokoje.

Spa centrum s masážemi, wellness procedurami a barem vzniká v Obchodním domě v částech devátého a desátého podlaží, takže jeho součástí bude i prosklená nástavba, z níž je zajímavý výhled na velkou část Zlína.

Baťa otevřel Obchodní dům už před Vánocemi 1931, opravil termín historik

Obchodní dům patří k nejvýraznějším funkcionalistickým dominantám města. V roce 1931 ho nechal postavit Tomáš Baťa podle návrhu svého dvorního architekta Františka Lýdie Gahury. Ve své době budova patřila k unikátním stavbám díky své výšce i originálnímu vzhledu, jemuž dominovala okna zužující se směrem vzhůru. Tento koncept byl zachován i při citlivé přestavbě.

„Pro nás bylo stěžejní, aby přestavba zachovala železobetonovou nosnou konstrukci a vzhled,“ sdělil Ladislav Buchta z Národního památkového ústavu v Kroměříži. Důležité bylo také zateplení. Dříve se dělalo zvenku, dnes památkáři většinou chtějí, aby bylo u hodnotných objektů zevnitř.

10. listopadu 2018