Vizualizace inovačního centra společnosti NWT, které ve Zlíně vybudovala z...

Vizualizace inovačního centra společnosti NWT, které ve Zlíně vybudovala z bývalého sila. | foto: NWT a.s.

Ve Zlíně postaví moderní inovační centrum, obsadí ho začínající firmy

  • 5
Moderní inovační centrum vybavené špičkovými technologiemi postaví během následujícího roku a půl zlínská společnost NWT. Nová dominanta vyroste v Prštném, při hlavní třídě T. Bati vedle původního baťovského obilního sila. To společnost NWT v minulosti zrekonstruovala a nyní jej používá jako sídlo.

Nový komplex vyjde na 160 milionů korun. Bude mít sedm podlaží, podzemní garáže, bude stejně vysoký jako původní silo a má ctít původní baťovskou architekturu.

„Měli jsme plno návrhů, jak udělat ultramoderní budovu, ale ve finále jsme skončili u typické zlínské strohosti,“ vysvětlil Pavel Šánek ze společnosti Semela Ateliers, která podobu inovačního centra navrhla.

Obě budovy by podle něj měla v budoucnu spojit nadzemní lávka.

V inovačním centru vzniknou prostory pro zhruba 90 kanceláří, součástí budou konferenční místnosti, obchodní pasáž i laboratoře, v nichž se bude pracovat na vývoji nejmodernějších technologií. 

Firma NWT chce, aby budovu využívaly mladé zlínské firmy, ale také by mohla posloužit například jako vývojové centrum některé ze zavedených společností.

„Vnímáme velký zájem firem, které pracují na mnoha zajímavých projektech, ale chybí jim moderní podmínky. My jim takové zázemí můžeme nabídnout,“ řekl majitel firmy NWT David Vítek.

Nové centrum poslouží především pro vývoj v oblasti takzvaného internetu věcí. Jde o různá zařízení od domácích spotřebičů po vozidla, která se umí propojit do sítě a sdílet data.

„V dnešní době jde o trend. Mohou to být třeba chytré ledničky, odpadkové koše nebo domovní dveře,“ naznačil Vítek.

Podle něj bude výhodou inovačního centra, že firmy, které tu budou v pronájmu, mohou vzájemně sdílet své poznatky.

Díky partnerství s Ústavem informatiky a umělé inteligence Fakulty aplikované informatiky zlínské Univerzity Tomáše Bati získají zasídlené firmy i možnost poradenství v oblasti výzkumu a vývoje.

V budoucnu by vedle mohla vyrůst ještě další moderní budova, která může sloužit například jako finanční centrum.