Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiče ohrožují výtluky, na pořádnou opravu musejí ještě pár týdnů počkat

Každý řidič ví, že se po zimě objevují na cestách výtluky. Letos je to ale dříve než obvykle. Díry jsou na mnoha cestách ve Zlíně, ale také na frekventované spojnici mezi Vsetínem a Horní Lidčí, mezi Holešovem a Přílepy, mezi Slavičínem a Lipovou anebo na příjezdu do Žitkové u státní hranice.

„Stav silnice u Horní Lidče je asi nejhorší. Největší výtluky, které tam byly v jízdních stopách, jsme už vyspravili. Později se bude dělat celý střed vozovky,“ nastínil šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (RSD) Karel Chudárek. „Máme vypsanou soutěž na pořádnou vysprávku už teplou živičnou směsí. Měli bychom ji udělat v dubnu, jakmile pojedou obalovny. Teď opravujeme technologiemi, které moc nevydrží a nejsou komfortní,“ doplnil.

Když MF DNES situaci zjišťovala na místě, objevila na mostě v Lidečku dvě až tři díry hluboké pět centimetrů a široké třicet až čtyřicet centimetrů. V Horní Lidči jsou desítky menších a cesta už je tam částečně provizorně opravená.

ŘSD se stará o silnice I. třídy, mezi něž patří hlavní průtahy Zlínem. Díry a praskliny se místy objevují i na třídě Tomáše Bati. Povrch vozovky v úseku mezi křižovatkou pod divadlem a mrakodrapem chtějí cestáři letos o letních prázdninách vyměnit. Výtluky v Malenovicích na zastávkách městské hromadné dopravy u křižovatky, z níž se odbočuje k hradu, opravili tento týden.

„Aktuálně děláme pouze provizorní opravy studenou asfaltovou směsí, které musí být mnohdy prováděny opakovaně. Jsou dočasné a při intenzivním zatížení těžkou nákladní dopravou mohou mít jen velmi omezenou časovou životnost,“ zmínila mluvčí zlínské ŘSD Lucie Trubelíková.

Své o tom vědí i řidiči ve Zlíně. Například v části ulice Nábřeží u průmyslové zóny Rybník technické služby zacelovali výtluky opakovaně. A nedaleko zatáčky k Jižním Svahům je cesta u krajnice opět nerovná. „Když to zapravíme, přejede to pár kamionů, které směs z výtluků doslova vytlačí. Je to jedno z nejhorších míst ve Zlíně. Výtluky jsou tam do dvou metrů čtverečních, dobrých dvacet centimetrů hluboké. Vypadá to, jako bychom tam vůbec nebyli,“ zmínil ředitel zlínských technických služeb Jakub Černoch.

Výtluky jsou také v Hradské ulici, na jejím začátku pod krytými lázněmi a téměř na konci, kde jsou u krajnice ale dost hluboké. Dva menší výtluky jsou ve Vodní ulici, v silničním průtahu Jaroslavicemi, na příjezdu od Kudlova, na Havlíčkově a navazujícím Peroutkově nábřeží u nemocnice nebo na Jižních Svazích v ulici Křiby. Většinou mají šířku do půl do jednoho metru a hluboké jsou do deseti centimetrů.

Výtluk se objeví tam, kde už byl ve vozovce kaz

„Letošní zima byla extrémně špatná, protože se střídaly teploty, což je to nejhorší,“ posteskl si Černoch. Studenou směsí technické služby nejhorší díry zapravují, například v Lesní čtvrti nebo v ulici Nábřeží. „Pokud výtluk není tak nebezpečný, že by mohl poškodit auto, nemám smysl ho teď opravovat,“ je přesvědčen Černoch.

Protože se teploty tuto zimu často pohybovaly kolem nuly, voda z deště či tajícího sněhu zatekla do vozovek, zmrzla tam a ještě více je poškodila. Přitom platí pravidlo, že výtluk se objeví tam, kde už byl ve vozovce kaz. „Ty, co už byly v havarijním stavu na podzim, jsou zase horší,“ poznamenal šéf ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. „Ale současně to není nejhorší situace za posledních třeba deset let. Většinou se projevuje na konci zimy v březnu, teď byl ale konec zimy vlastně v lednu,“ vysvětlil.

Krajští silničáři vědí o svých poškozených vozovkách po celém kraji. Výtluky jsou na průjezdu Trnavou, kde se buduje nová kanalizace, mezi Slavičínem a Lipovou, v části Halenkova Lušová, v Chropyni, na příjezdu do Žitkové nebo mezi obchvatem Holešova a Přílepami. „Tam je vozovka hodně rozbitá, výtluky mají půl metru až metr čtvereční, deset centimetrů do hloubky,“ upřesnil Malý.

Hlavní tahy silnic ve Zlínském kraji budou blokovat opravy, začnou na jaře

Vyspraví ji celoplošně, ale až v květnu nebo červnu. Výčet cest, které jsou s končící zimou ve špatném stavu, by mohl být hodně dlouhý. Zasloužil by si tam být i průtah Kroměříži či Držkovou, cesta z Vlčnova do Dolního Němčí, z Luhačovic do Řetechova, z Ludkovic do Doubrav nebo z Březůvek do Provodova. V mizerném stavu je i část cesty z Hvozdné do Veselé.

Silničáři studenou směsí ale zacelí jen nejvíce nebezpečné díry. Jinak počkají, až začnou fungovat obalovny, což by mělo být 18. března. A vzhledem k tomu, že zájem bude velký, mohly by se nejhorší stavy vozovek ve Zlíně i jinde v kraji začít měnit na konci tohoto měsíce nebo začátkem dubna. „Vzhledem k tomu, že v zimním období nejsou v provozu obalovny, je nutné na opravy dlouhodobějšího charakteru počkat až na příchod jara,“ dodala Trubelíková.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Lidé ulevili přírodě od tun odpadků, našli nábytek, barel i kovové obaly

28. dubna 2024  9:17

Jarní úklidové akce zbavily přírodu ve Zlínském kraji tisíců tun odpadu. Na některých místech jej...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...