Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavní tahy silnic ve Zlínském kraji budou blokovat opravy, začnou na jaře

  13:12
Město Zlín opět čekají dopravní komplikace, silničáři opraví několik kilometrů dalších částí průtahu městem i výpadovku na Otrokovice. Centrum přijde na řadu o letních prázdninách. Půjde o třídu Tomáše Bati od křižovatky pod divadlem po mrakodrap včetně části ulice Osvoboditelů ke Kolektivnímu domu.
Řidiči zažili opravy na hlavním průtahu Zlínem už loni. Letos je kolony čekají v opačném směru.

Řidiči zažili opravy na hlavním průtahu Zlínem už loni. Letos je kolony čekají v opačném směru. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Omezení výrazně naruší už tak špatnou dopravní situaci v krajském městě. Volný bude většinou jen jeden jízdní pruh, místy dva. „Jde o centrum Zlína a jeho hlavní silniční tepnu,“ upozornil šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.

V případě výpadovky na Otrokovice půjde o úsek od obchodního areálu Centro v Malenovicích po dálniční obchvat, přijít na řadu by měl před prázdninami. „Loni jsme opravili jízdní pás ve směru do Zlína,“ připomněl Chudárek.

Řidiči musejí počítat také s tím, že silničáři letos opraví průjezd Kudlovem, což je jeden z hlavních příjezdů do Zlína. Doprava bude svedena do jednoho jízdního pruhu.

Rekonstruovat se budou také klíčové cesty jinde v kraji. ŘSD, které se stará o silnice I. třídy, se chystá na jaře na opravu důležité křižovatky v Lípě, na níž se odbočuje z hlavního tahu ze Zlína na Slušovice. Nahradí ji rondelem.

„Jde o nebezpečný úsek, který bývá dějištěm častých nehod. Provoz během stavby zachováme obousměrný,“ upřesnila mluvčí zlínské ŘSD Lucie Trubelíková s tím, že termíny se ještě budou upřesňovat. „Dokončení prací předpokládáme letos na podzim.“

ŘSD chystá na letošní rok řadu oprav hlavních tahů po celém kraji. (únor 2024)

ŘSD se také zřejmě přes letní prázdniny pustí do opravy části průtahu Valašským Meziříčím, což způsobí velké potíže. „Čeká nás dopravní peklo,“ tuší starosta Robert Stržínek. „Řešit se to nedá nijak jinak než trpělivostí, pochopením a tolerancí, protože cesty se opravit musí,“ vzkázal řidičům. Půjde o úsek od křižovatky ulice U Nemocnice po železniční přejezd Na Drážkách. Příští rok přijde na řadu další část průtahu. Doprava bude svedena do jednoho pruhu.

V první polovině roku chce ŘSD za částečné uzavírky zrekonstruovat hlavní tah z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm, a to v úseku mezi Zašovou a Stříteží nad Bečvou. Pustí se také do další části propojení ze Zlína do Vsetína, konkrétně mezi Liptálem a Lhotou u Vsetína. Loni cestáři opravili úsek u Liptálu, který byl úplně uzavřený, auta jezdila přes obec. Teď by měl být jeden jízdní pruh volný.

O letních prázdninách silničáři opraví také most přes řeku Moravu v Uherském Hradišti. Už tak hustý provoz bude během prací svedený do jedné poloviny a řidiči musejí po čtyři měsíce počítat se zásadním zdržením.

Na řadu přijdou i silnice nižších tříd

Letos budou pokračovat také v rekonstrukci mostu v Jasenné. Plánují i opravu části silnice mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Dolní Bečvou a průtahu Valašskými Klobouky. I v těchto případech bude provoz řízený kyvadlově.

Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), pod které spadají cesty II. a III. třídy, má v plánu také investice, jež řidiče zdrží. Půjde o rekonstrukce úseků mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hlinskem, mezi Uherským Hradištěm a Bílovicemi a v Napajedlích o most přes řeku Moravu poblíž Fatry. Nového povrchu se dočká úsek silnice z Prostřední Bečvy přes Soláň do Velkých Karlovic.

Plány na příští roky? V Meziříčí zavřou most, cestu na Syrákov rozšíří

„Práce na všech čtyřech stavbách by měly začít na jaře a vzhledem ke své rozsáhlosti budou pokračovat ještě v roce 2025,“ nastínil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel. Cesta u Bystřice bude od dubna uzavřena úplně, objížďka pro osobní auta povede přes Slavkov, Brusné a Chomýž, pro nákladní přes Přerov a Hulín.

V případě cesty u Uherského Hradiště, která je jednou z hlavních spojnic do Zlína, bude zhruba od poloviny března střídavý provoz v jednom pruhu. „Osobní auta včetně autobusů a vozů záchranného systému projedou, ale budou čekat na semaforech,“ upřesnil za ŘSZK Vojtěch Cekota. „Nákladní vozidla budou jezdit přes Uherský Brod.“

Kraj investuje nejvíce v historii

Most v Napajedlích bude od začátku března zavřený úplně. Řidiči, kteří pojedou z napajedelského náměstí, budou muset zvolit trasu přes kruhovou křižovatku na konci dálničního obchvatu Otrokovic. Pro pěší bude fungovat kyvadlová doprava mezi centrem a prostorem před Fatrou, kde zastavuje hodně linkových autobusů. „Uvažovalo se i o přívozu, ale ten by byl citlivý na stav vody,“ podotkl Cekota.

Omezení při úpravách cesty přes Soláň bude ŘSZK ještě upřesňovat. „Jsem rád, že se nám na tyto důležité dopravní stavby podařilo získat peníze také z externích zdrojů. Do oprav silnic totiž investujeme nejvíce v historii – a díky tomu se nám daří snižovat počty úseků, které jsou v havarijním stavu,“ poznamenal hejtman Radim Holiš. „Silnice máme v nejlepší kondici za posledních deset let.“

Na seznamu má ŘSZK letos i další akce: rekonstrukci cesty v Bělově, výstavbu okružní křižovatky v Holešově Všetulích, přestavbu dvou mostů ve Vsetíně a jednoho v Zubří nebo opravu částí silnic v Halenkovicích a ve zlínských Malenovicích ve Švermově ulici.

9. října 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Je to horší, než jsme čekali. Ovocnáři sčítají rekordní škody po mrazech

15. května 2024  15:36

Dubnové mrazy napáchaly na ovoci ve Zlínském kraji ještě větší škody, než ovocnáři čekali. Na mnoha...

Na Lukov se vrátil vzácný artefakt, sedávala na něm vdova po Bedřichu Smetanovi

15. května 2024  11:51

Na první pohled je to jen veliký, skoro půltunový šedý kámen. Přesto se stane pro návštěvníky hradu...

Kroměříž zaplatila nováčkovskou daň. Okamžitý návrat není v plánu

15. května 2024  9:56

Když v úvodním jarním kole doma udolali tehdy vedoucí Vyškov, zdálo se, že se fotbalisté Hanácké...

Gombár propojuje Česko a Slovensko. Režisér Žítkovských bohyní převzal cenu

15. května 2024  8:57

Cenu Martina Porubjaka udělují ve Zlíně od roku 2016 v rámci festivalu Setkání Stretnutie....

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...