Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Africký mor se šíří dál, zamořená oblast na Zlínsku se zvětšila o 17 míst

  • 6
O 17 obcí na Zlínsku se rozrostla oblast zasažená africkým morem prasat, lidé v ní musí do 11. března vybít prasata v domácích chovech, které nejsou registrované. Veterinární správa tak reaguje na nedávné pozitivní nálezy a odlovy divokých prasat mimo původně vyznačené území.

Zamořená oblast se nově zvětšuje o katastrální území obcí Bohuslavice u Zlína, Březůvky, Doubravy, Horní Lhota, Karlovice, otrokovické Kvítkovice, Lhota, dva katastry v Loučce, Oldřichovice, Podhradí u Luhačovic, Provodov, Salaš, Sehradice, Slopné, Újezd u Valašských Klobouk a Vysoké Pole.

„Poslední pozitivní nálezy a odlovy jsou v oblasti vně ohradníků v katastrech Želechovice, Kudlov a Lípa, přiblížily se však k jižní hranici zamořené oblasti. Proto rozšiřujeme ochranné pásma, což má za cíl vyšší obranu před potenciálním rozšířením afrického moru prasat do dalších lokalit,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

S tím ale souvisí i povinnost pro chovatele domácích prasat - v neregistrovaných chovech jsou nyní nařízené porážky a od 12. března bude platit zákaz chovu. Týká se to 103 zvířat v 54 chovech. Za nesplnění povinnosti hrozí až stotisícová sankce.

Od 1. února se přitom zamořené území zmenšilo, mimo jiné proto, aby se ulevilo velkochovům, kterým spojení s nákazou kazilo odbyt. „Škoda velkochovatelů do konce ledna dosáhne asi dva a půl milionů korun, jsme připraveni ji kompenzovat. Od února budou velkochovy ze zamořené zóny vyjmuty, díky čemuž by už neměly mít komplikaci při prodeji masa,“ uvedl ministr zemědělství v demisi Jiří Mílek při lednové návštěvě Zlínského kraje.

Současné zvětšení území neznamená návrat k původnímu rozsahu. „Jde pouze o jižní část okresu, zamořená zóna je nyní zhruba polovinou té zcela původní,“ upozornil Vorlíček. Velkochovy v nově vymezeném území nejsou.

Podívejte se na video z návštěvy ministra Mílka