I když zdobení vypadá na první pohled snadně, k získání rutiny jsou často třeba desítky let soustavné práce. Výroba jediné kraslice trvá podle velikosti skořápky až osm hodin, což je jeden z důvodů, proč maléreček rychle ubývá.
Tradici nyní předávají zejména dvě vyhlášené slovácké malérečky Anna Řezáčová a Marie Vlčková.
„Nechci to zakřiknout, ale naše malá skupina se nejspíš už brzy rozroste o jednu či dvě další nové malérečky,“ podotkla jedna z posledních slováckých maléreček a učitelka zmíněných žen Anna Řezáčová.
Výtvarné nadání prý není nezbytné. „Když jsem byla dítě, dokázala jsem nakreslit jen princezny,“ líčí Andrea Mikulčíková. První kraslici sice vyzdobila už na základní škole, jenže přišla puberta a zájmy o vajíčka šly na dlouhý čas stranou. „Nedávno jsem ale na půdě objevila vše, co jsem ve školních letech potřebovala k výrobě kraslic, a bylo rozhodnuto. Řekla jsem si: jdu do toho znovu a naplno,“ popisuje.
Podobnou cestu k nové vášni měla i Jitka Zalubilová. Prababička jejího manžela Antonie Zalubilová ve své době patřila k nejvýraznějším postavám v malování kraslic v regionu. „Výtvarné sklony nemám, ale chtěla jsem se vyrovnat prababičce a také chci, aby tak krásná tradice pokračovala,“ říká malérečka, jež své vášni věnuje denně i tři hodiny.
Ostrožská Nová Ves obohatila velikonoční tradice na Slovácku třemi způsoby zdobení. Krajově se jim říká halúzkový, kostelní a zelový. Mikulčíková dává nejraději prostor vlastní inspiraci, již umožňuje halúzková metoda, Zalubilové vyhovuje zdobení podle předem daných geometrických vzorů zelové metody.
„Ze všeho nejtěžší je ale ‚kostelní‘ metoda s několika základními a podle tradice neměnnými vzory, které připomínají kostelní vitráže. Na nich ještě musíme zapracovat,“ shodly se malérečky.
Základem jejich práce je bez ohledu na zvolenou metodu pouze bílé vajíčko. Sehnat dnes ve větším množství správně vyfouknuté skořápky bez razítek je však často neřešitelný problém. Malérečky si musejí shánět skořápky přes sousedy, soukromé chovatele či drůbežárny.
„Je to k nevíře, ale na prázdné skořápky se čeká běžně v pořadníku,“ upozornila Řezáčová. Většina českých velkochovů produkuje jen vejce se světle hnědými skořápkami a stejná vajíčka snášejí i domácí slepice. „Se zásobami tak musíme velmi šetřit, cena skořápek jde navíc nahoru. Zatím se drží na pětikoruně za kus,“ konstatovala malérečka.