Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tričko s nápisem Su ze Zlína nebo noc v zoo. Vánoční dárky z kraje potěší

  9:54
Nejen obyvatelé Zlína si na e-shopu organizace Živý Zlín či v její prodejně na zámku mohou vybrat z řady designově zajímavých dárků spojených s krajským městem. Tričko s nápisem „Su ze Zlína“, kalendář Magický Zlín, náramek, láhev, peněženka, ledvinka. Možností je celá řada.
Nedaleko Starého Města začalo fungovat nové přístaviště Kunovský les. Poskytne...

Nedaleko Starého Města začalo fungovat nové přístaviště Kunovský les. Poskytne zázemí plavidlům i turistům v okolí Baťova kanálu. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Nadace Tomáše Bati zase prodává trička a mikiny s podobiznou slavného obuvníka, Baťův „imunitní sirup“, hrnky a další předměty.

Městské informační a turistické středisko ve Zlíně má také v nabídce zlínské hrnky, ale třeba také náušnice a přívěšek na klíče s baťovským domkem, tričko s motivem mrakodrapu nebo nápisem „Zlín není Gottwaldov“, stolní hru Jeden den mladého muže Baťovy školy práce nebo dárkové poukazy na komentované architektonické prohlídky městem.

V Kroměřížském turistickém centru jdou na odbyt nejvíce kalendáře, letos s obrázky od Sdružení přátel výtvarného umění Kroměřížska a stolní kalendáře s fotkami města, dále placatky, hrnečky a kosmetické taštičky s obrázkem Kroměříže.

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti sídlí obchod Tradiční výrobek Slovácka nabízející fyzicky i online originální výrobky se vztahem ke Slovácku: od potravin, přes přírodní kosmetiku, dekorace, krojové součástky, až po kuchyňské vybavení či módní kousky.

Na webu valaskovani.cz, což je e-shop nadšenců z Rožnova pod Radhoštěm, jsou v prodeji textilní výrobky s motivy spojenými s Valašskem. Seženete tady čepice, šaty, mikiny, sukně, polštáře, dárky pro malé děti i kojence, deskovou hru či trička s obrázkem ležícího panáku slivovice a nápisem „A su zas na dně“.

Za kulturou či do zoo

Hudební fanoušky potěší například vstupenky na koncerty či letní festivaly. Vizovický Masters of Rock láká na Judas Priest, Bruce Dickinsona nebo Avantasii a prodává čtyřdenní permanentku za základní cenu 3 100 korun. Sehnat se dá také DVD se sestřihem vystoupení kapel na letošním ročníku.

Festival Masters of Rock přiveze Judas Priest nebo zpěváka Iron Maiden

Vstupenka na Vizovické Trnkobraní, kam přijedou Divokej Bill, Tomáš Klus či No Name, vyjde na 1 350 korun. Holešovská Regata nabídne Janka Ledeckého nebo Davida Kollera a lístky nabízí za 890 korun, v prodeji jsou i rodinné vstupenky. Slavičínský Karpaty Fest láká na Ewu Farnou, Desmod a Rybičky 48 a třídenní vstupenku jde sehnat za 990 korun.

Divadla nebo filharmonie v kraji nabízejí vstupenky na jednotlivá představení, ale i dárkové poukazy. Sezonní předplatné ve Slováckém divadle, kde začínají v lednu, vyjde na 1 550 až 2 350 korun.

Zlínská zoologická zahrada má na e-shopu nejen roční permanentky, ale i různé zážitky, jako možnost stát se chovatelem v zoo, setkat se se zvířetem, nocovat v areálu zoo či navštívit unikátní pavilon slonů. Zahrada také připravuje na začátek roku výstavbu záchranného centra pro lvy. Na jeho stavbu mohou přispět lidé zakoupením certifikátů a pamětních cihliček.

Knihy o regionu

Dvoudílná kniha nazvaná Dějiny města Zlína vyšla letos na podzim a nabízí komplexní pohled na město v jeho dějinném vývoji a se všemi proměnami, které zažilo. „Kniha má ambici vyprávět příběh města Zlína a zasazovat jej do historického a místního kontextu,“ říká ředitel okresního archivu a hlavní redaktor publikace David Valůšek.

Ve Zlíně křtí knihu o dějinách města, historici je nevykreslují černobíle

Publikace stojí 2 999 korun a je v prodeji v infocentru na radnici Zlína, infopointu v Památníku Tomáše Bati či showroomu organizace Živý Zlín na zámku. Koupit se dají i další tituly. Například Nejkrásnější povolání, reprint původního textu z roku 1939, který se v baťovském duchu věnuje lidským vlastnostem, typům povah i zlozvykům.

Nejen malé čtenáře zaujmou Nové pohádky od řeky Dřevnice nebo Pohádky a pověsti zmizelých valašských tvrzí a hradů, oboje od Jindřicha Františka Bobáka. Zlínská univerzita letos vydala obrázkovou publikaci pro děti i pedagogy ve školkách s názvem Nezapomeň na nohy. Dalším titulem je S Moravou třemi díly světa, což jsou mimořádně čtivé reportáže z cest sepsané redaktorem Prager Tagbattu Maxem Hellerem (1878–1942), které dávají nahlédnout do historie baťovské námořní plavby.

Zážitky a adrenalin

Zážitků pod stromeček se dá vybrat celá řada, stačí navštívit weby turistických a informačních center v regionu. Například návštěvu Velkých Karlovic si lze zpestřit kurzem pečení pravých valašských frgálů, regionálních specialit nebo pizzy pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy. Bistrotéka Valachy ve Zlíně pořádá kurzy vaření zaměřené na muže i na ženy, na maso i na koláče, na domácí kuchyni i na zahraniční.

Stát nasype dvě miliardy do Baťova kanálu, chce nalákat dvojnásobek turistů

Pohled na pohoří Chřiby a okolní krajinu je možný v rámci letu balonem z BalonCentra Břestek, který láká na poznání Slovácka z ptačí perspektivy. Off-road centrum v areálu pískovny Boršice umožňuje jízdu v Hummeru H2 či Nissanu Patrol GR Y60 v pořádném terénu plném výjezdů, sjezdů i bočních náklonů. Poukazy na jízdu v motokárách zase nabízejí ve Zlíně či Starém Městě.

Od jara do podzimu se hodí zapůjčení hausbótu, party lodi pro dvanáct lidí či motorové lodi pro jízdu na Baťově kanále. Možný je i specifický výlet ze Starého Města do přístaviště Kunovský les, kde nakrmíte osla, hejno slepic a hus, a zase se vrátíte zpátky.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Advantage Consulting, s.r.o.
LÉKÁRNÍK - BEZ VÍKENDŮ (40.-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...