ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Drago Sukalovský

Zazní siréna a všichni pryč. Strání chystá evakuaci lidí kvůli letecké pumě

  • 3
Obec Strání se připravuje na možnou evakuaci kvůli odstranění letecké pumy. Z domovů bude v pondělí možná muset na 3,6 tisíce lidí.

Evakuace nastane ve chvíli, kdy se potvrdí, že pod zemí v obci leží skutečně nevybuchlá letecká puma. „Jedná se o leteckou pumu americké výroby, u které nedošlo k detonaci, a tak může být ještě i po 75 letech aktivní,“ píše obec Strání na svém webu s tím, že její svržení na obec jsou známy díky pamětníkům a leteckým záznamům.

Výkopové práce, které by existenci letecké pumy měly potvrdit, či vyvrátit, začnou v pondělí 24. srpna v 7:30. „Místo průzkumu je u čísla popisného 80, ulice Pátera J. Novotného (za poštou),“ uvedla místní radnice. 

Co dělat při vyhlášení evakuace

  • zamknout dům, byt, 
  • odejít, odjet spolu se všemi rodinnými příslušníky (např. naplánovat návštěvu u příbuzných v části Květná nebo v jiné obci, výlet…) 
  • vzít si s sebou zavazadlo s doklady, vodou, občerstvením, léky.

Zdroj: Obec Strání

Pokud se potvrdí, že puma se v zemi nachází, obyvatelé uslyší sirénu. „Bude spuštěna siréna, po ní by následovalo hlášení obecního rozhlasu. Od této doby musí všichni obyvatelé Strání co nejrychleji opustit své domy,“ informuje obecní úřad.

Evakuace se týká celé obce Strání, kde žije více než 3 600 obyvatel. Blízké obce Květná se nedotkne, protože bezpečnostní zóna činí tisíc  až 1 500 metrů a Květná do ní nespadá.

Obecní úřad obyvatele Strání vyzývá, aby ten, kdo ví, že bude potřebovat s evakuací pomoci, už nyní zavolal starostovi Antonínu Popelkovi na mobilní číslo 724 006 321 a dohodl si odvoz na bezpečné místo. „Bude zajištěn ve spolupráci s našimi hasiči. Celá akce bude pod kontrolou policie,“ uvedla obec.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


MS v hokeji 2024

Zaměstnání

Střední školy

Biatlon 23/24

Vláda

Témata

Nepřehlédněte