Budova pobočky brněnského krajského soudu ve Zlíně.

Budova pobočky brněnského krajského soudu ve Zlíně. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Prodával byty lidí v dluhové pasti. Zneužil jejich situace, tvrdí obžaloba

  • 4
Krajský soud ve Zlíně se začal zabývat případem Jana Šojdra, který je obžalovaný z podvodu a legalizace výnosů trestné činnosti. Před soudem řekl, že se cítí částečně vinen. Souhlasil s právní kvalifikací, avšak rozporoval výši způsobené škody, která podle obžaloby přesáhla devět milionů korun.

Podle obžaloby Šojdr v letech 2011 a 2012 v Kroměříži a jinde nejméně v deseti případech využil tíživé finanční situace a špatného psychického stavu několika lidí, získal si jejich důvěru a nabídl jim zprostředkování a zajištění uhrazení jejich dluhů.

Podmínil to uzavřením kupních smluv na jejich nemovitosti. Takto podle obžaloby jednal s cílem získat nemovitosti do své dispozice za pouhou část jejich ceny a současně pro sebe získat část kupní ceny, která měla být vyplacena prodávajícím z hypotečních úvěrů.

V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí dva roky až osm let vězení. Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové domluvil lidem kupce na jejich nemovitosti, kteří jejich pořízení zřejmě vnímali jako investiční příležitost. Hypoteční úvěry podle obžaloby zprostředkoval právě Šojdr, splácely se z nájemného, které hradili původní majitelé domů, kteří v nich zůstávali i po jejich prodeji bydlet.

„Současně bylo ovšem tvrzeno poškozeným, že nemovitosti si budou moci následně převést na sebe zdarma zpět, což se nestalo. Navíc jim bylo slibováno, že krom úhrady jejich splatných dluhů, které měli v exekuci, budou mít vyplacenu nějakou část kupní ceny v hotovosti, což se ale rovněž nestalo,“ řekla žalobkyně.

Čtyřiatřicetiletý Šojdr u hlavního líčení potvrdil, že část kupní ceny nemovitostí si ponechal pro sebe, eventuálně pro další lidi, a to jako provizi z takto uskutečněných obchodů.

Popřel však, že by si poškozené vytipovával, tvrdil, že s jejich případy za ním vždy přišel zprostředkovatel. Odmítl též, že by chtěl nemovitosti, kterých se jednotlivé případy týkaly, získat pro sebe. „Mým cílem bylo vydělat provize na transakci,“ řekl Šojdr.

Podle státní zástupkyně dosáhla způsobená škoda téměř 9,3 milionu korun. Započtena je v ní i škoda, kterou Šojdr podle obžaloby způsobil jednáním, pro něž byl odsouzen Okresním soudem v Novém Jičíně v říjnu 2020, a které je dílčím útokem nyní projednávané trestné činnosti.

Líčení je naplánované do konce listopadu

Podle obžaloby Šojdr navíc s úmyslem zatajit některé nelegálně získané prostředky převáděl přes různé účty, případně za ně kupoval nemovitosti. Obžalovaný je proto i z legalizace výnosů trestné činnosti, lidově takzvaného praní špinavých peněz.

V kauze jsou obžalované také dvě ženy, které podle státní zástupkyně Šojdrovi při páchání trestné činnosti částečně pomáhaly. Třiatřicetileté Janě Stašové, která je Šojdrovou družkou, i šestatřicetileté Petře Skybové hrozí za podílnictví či legalizaci trestné činnosti šestileté vězení.

„Některé ze získaných nemovitostí zůstaly napsány na ně,“ uvedla státní zástupkyně. Obě obžalované odmítly před soudem vypovídat. Hlavní líčení by mělo pokračovat v úterý a ve čtvrtek. Nařízeno je také na 14., 15., 21. a 22. listopadu.

,