(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Smog ustupuje z východu Česka, meteorologové očekávají další zlepšení

  • 5
V neděli po poledni odvolali meteorologové stav regulace pro Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Ostravsko i Třinecko. Smogová situace však zůstává. Během dne předpovídají meteorologové další zlepšení.

Nejhorší situace přetrvávala až do nedělního odpoledne v Třinci, kde průměrné denní koncentrace polétavého prachu přesahovaly dvě stě mikrogramů na metr krychlový - povolený limit je přitom 50 mikrogramů. Před pátou hodinou odpoledne však meteorologové stav regulace zrušili, zůstává však smogová situace. 

Pro Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Ostravsko meteorologové stav regulace zrušili už v neděli před druhou hodinou odpoledne.

Pro Zlínský kraj meteorologové smogovou situaci odvolali v neděli ráno. Zatímco v sobotu v deset hodin večer byla ve Ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji naměřena denní koncentrace polétavého prachu 173,5 mikrogramu na metr krychlový, dnes v sedm hodin ráno klesly hodnoty na 156 mikrogramů. 

V případě smogové situace doporučují meteorologové omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení je určeno zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedli. Doporučují také omezit používání aut se spalovacím motorem.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli. 

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech, a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

,