Oblíbené pumptrackové dráhy přibývají a šíří se po celém kraji

  • 0
Příznivci extrémních sportů, cyklisté a koloběžkáři mají ve Zlínském kraji k dispozici další sportoviště. V Otrokovicích otevřeli novou pumptrackovou dráhu, která měří 283 metrů a v místní části Trávníky doplnila loni otevřený skatepark.

Město chce navíc areál doplnit ještě i v budoucnu. „Stávající skatepark si za rok provozu našel své příznivce a jsem ráda, že můžeme přidat další střípek do sportovních aktivit ve městě. Celý areál by měl být v příštím roce doplněn ještě o parkourové hřiště a slackline zónu,“ uvedla starostka Hana Večerková.

Pumptracky, okruhové dráhy s klopenými zatáčkami a vlnami pro cyklisty, koloběžkáře a skateboardisty, jsou fenoménem, který se šíří po celém Zlínském kraji. Až na výjimky, ke kterým patří poněkud překvapivě krajský Zlín a Uherské Hradiště.

V Otrokovicích otevřeli novou pumptrackovou dráhu (srpen 2022)

Ovály, kde jezdci nezvyšují rychlost šlapáním, ale při průjezdu vlnami tlakem na řídítka, si úspěšně razí cestu ve městech i na vesnicích. Jednu z prvních drah v republice a vůbec první v regionu postavili už před sedmi lety v Nivnici a jejich příkladem se inspirovali i jinde.

Na konci července otevřeli nový areál ve Vsetíně, dráhu si tam postavili na místě bývalých tenisových kurtů u průmyslovky v ulici Pod Pecníkem. „Je vymodelována tak, aby na ní mohla jezdit věkově co nejširší skupina uživatelů,“ podotkl starosta Jiří Růžička.

Sportoviště stálo více než dva miliony korun. Vsetínské pořizovací náklady patří k těm vyšším, cena se liší podle zvoleného povrchu. Kromě asfaltu se jezdí také po hlíně či štěrku, což cenu dokáže srazit i pod milion korun.

Dráha v Ořechově budí emoce

Zatímco v Otrokovicích a Vsetíně jsou z novinky nadšení, v obci Ořechov na Uherskohradišťsku se svými plány na zatraktivnění stále nevyužitého dětského areálu Floriánek narazili. Proti pumptracku se postavili lidé z okolních domů, důvodem je obava z hlučnosti.

Petici podepsalo 23 lidí a na obec dorazila jen několik dnů poté, co obec uzavřela výběrové řízení na zhotovitele stavby. Obecní úřad navíc v těchto dnech vyhlíží státní dotaci, jež by z očekávaných nákladů 1,8 milionu korun uhradila až sedmdesát procent.

Starosta Jarmila Jilgová neskrývá rozpaky. „Pumptrack by mohl skvěle rozšířit současný areál s houpačkami a průlezkami, kde je slyšet maximálně dětský smích,“ řekla. „Floriánek s rozměry připomínajícími fotbalové hřiště máme dnes využitý maximálně z jedné třetiny a v problémové místo by se určitě nezměnil.“

O tom, jak obec se svým záměrem naloží, rozhodnou zastupitelé ještě v srpnu. V Ořechově mají s dětmi na kolech a koloběžkách potíže již delší dobu. Kvůli nedostatku prostoru pro ježdění si tam za hřiště často mění místní silnice.

„Mládež si dokonce kvůli lepšímu skluzu svého sportovního náčiní maže obrubníky voskem, což je nebezpečné. Často si taky staví překážky přímo na cestu, což je vyložený hazard,“ upozornila Jilgová.