Berme krizi jako hledání nových výzev, radí zlínský psychiatr

  9:42
Koronavirová pandemie má dopady na psychiku lidí. Zlínský psychiatr Pavel Konečný v mluví v rozhovoru o mezilidských vztazích během pandemie, potížích se závislostmi, duševní imunitě nebo o tom, co nás koronavirus naučil.

Zlínský psychiatr Pavel Konečný. (8.3. 2021) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Jsme kvůli pandemii koronaviru také na prahu pandemie psychických problémů?
Ano, i tak se to dá říct. Současná stresová a nejistá doba má velký vliv na duševní stav mnoha lidí. Trpí úzkostmi, obavami z budoucnosti, depresí. Všechny změny související s covidem totiž znamenají tlak na přizpůsobení se aktuální situaci.

Máme už také hodně důkazů o zvyšování konzumace alkoholu, takže u řady lidí může docházet k rizikovému pití nebo škodlivému užívání alkoholu, které jednou může vést i k rozvoji syndromu závislosti.

Pijí lidé víc, protože nemůžou do hospody? Nebo navázali na svoji běžnou spotřebu alkoholu, jen v jiném prostředí?
Souvislost s uzavřenými restauracemi je zřejmá. Je iluze představovat si, že pravidelný konzument alkoholu bude pít méně, když nemůže do hospody. To je nesmysl. Naopak, pít alkohol doma je pro něj podstatně levnější. A taky rizikovější, protože opít se v domácím prostředí je jednodušší než v hospodě, kde pořád musíte dodržovat určitá společenská pravidla.

Netýká se to více žen?
Týká se to obou pohlaví, abychom byli genderově korektní... Ale ženy jsou obecně silnější a vůči stresu odolnější. Pokud však mají s alkoholem problém, tak se za jeho zneužívání více stydí, a proto mají větší tendenci to skrývat před svým okolím. Společnost je totiž za to odsuzuje přísněji než v případě mužů, u nichž je zvýšená konzumace alkoholu daleko více tolerována.

Dost lidí dnes doma pije víc než dřív, kdy jednou za týden zašli do hospody, což jim stačilo. Vrátí se takoví konzumenti po konci pandemie k nárazové spotřebě alkoholu? Nebo zůstanou u častějšího pití?
Domnívám se, že část ano a část ne. Pokud má někdo dispozice k rozvoji závislostního chování, může se u něj problém rozvinout do podoby, která bude vyžadovat léčbu nebo profesionální intervenci.

Profesně se věnujete závislým lidem, co hazard? Je to stále problém?
Online sázení dnes jasně vede, takže kdo má tendenci k návykovému sázení, má dnes daleko větší možnosti. Spousta lidí by za střízliva sázet nešlo, ale když si dá doma pár sklenek alkoholu, dostane chuť. Dříve to tak dělali v restauraci, teď doma u internetu.

Někteří terapeuti pacientům v zájmu zdraví doporučují porušování nařízení. Co vy, schválil byste někomu navzdory riziku nákazy třeba „garážové“ popíjení s přáteli, které pomůže odbourat stres?
Určitě bych to nikomu nedoporučoval, ale pro některé způsoby vyrovnání se s nastalou situací mám pochopení. Lidé si málo uvědomují jednu věc. Přes rok jsme vystaveni zásadnímu a chronickému stresu, což poškozuje naši imunitu. Oslabená imunita pak logicky znamená větší riziko onemocnění a nákazy.

Pavel Konečný

Zlínský psychiatr, adiktolog, psychoterapeut, soudní znalec, vysokoškolský učitel se narodil v roce 1971.

Vystudoval 1. lékařskou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze, poté osm let pracoval jako lékař v Psychiatrické léčebně Kroměříž a od roku 2004 má soukromou psychiatrickou a adiktologickou praxi v Psychocentru Zlín.

Je také zlínským městským zastupitelem nebo členem Komise Rady Zlínského kraje pro protidrogovou politiku a prevenci sociálně patologických jevů.

Hodně se mluví o imunitě, kterou můžeme získat díky vitaminům. Nezapomínáme ale na tu duševní?
Koronavirus nás naučil, že psychickou obranyschopnost svého organismu musíme budovat dlouhodobě, a ne až teď. Pozitivní myšlení není banální fráze. Je to obraz, kterým se díváme na svět kolem sebe. Opakem jsou neurotické poruchy, jimiž řada lidí trpí. Převažují u nich negativní emoce a jsou plní úzkostí, strachu, katastrofických scénářů či obav, že věci dopadnou špatně. Přitom opak bývá pravdou a většina věcí dopadne dobře. Ale právě takto negativní prožívání reality nás celkově oslabuje, psychicky i tělesně.

Je lepší v takovém případě omezit sledování zpráv?
Určitě ano. Myslím, že postoje představitelů naší vlády, jejich komunikace vůči lidem a způsoby řešení problémů spojených s koronavirem jsou často velmi nevyvážené a působí dojmem jejich bezradnosti a nekompetence. Jeden vyzkoušený psychologický mechanismus nám říká, že neustále měnění pravidel během hry vede k pocitu bezmoci, apatie a následně i k depresím.

Lidé by asi snadněji akceptovali tvrdá omezení, kdyby přitom přesně věděli, jak dlouho potrvají než současnou „salámovou“ metodu vlády premiéra Andreje Babiše, která dnes něco slíbí, zítra je to zase úplně jinak a neustále slyšíme, že „následující dva týdny budou rozhodující“.
Jednoznačně. Podle mě lidé nastalou situaci zvládají úžasně disciplinovaně. Naprostá většina z nich je pořád ochotná respektovat nařízení, která se dotýkají jejich životů, i když často nemají logiku a racionalitu. Proč se například klade takový důraz na aktuální počet nakažených lidí? Když pak někdo onemocní covidem, tak i pod vlivem toho má rovnou pocit, že skončí na JIP nebo na ventilaci. Realita je ale taková, že naprostá většina lidí má bezpříznakový či mírnější průběh.

Není zarážející, jak vláda v rámci boje s pandemií odepsala děti a jejich docházku do škol? Jak je to ovlivní?
Záleží na věku, čím je dítě mladší, tím je riziko zásadních škod na jeho duševním a osobnostním vývoji větší. Škola jim poskytuje v dobrém slova smysl stereotyp, jistotu a řád, které jsou pro jejich psychický stav velmi důležité. Teď o to přišly, což se na nich podepíše.

Složité je to i pro rodiče, kteří jsou kolikrát také doma na home office...
Sám jsem rodič, dcera je v deváté a syn v páté třídě, takže přesně vím, o čem je online výuka a distanční vzdělávání. Rodiče mají spoustu svých starostí a závazků, obav o práci nebo třeba nemůžou podnikat. A doma je pak čeká v podstatě další směna, což je velmi stresující. Nemají si ani kde ulevit. Pro mě to jsou hrdinové, o kterých se málo mluví.

Sílí obecný pocit, že lidé přicházejí o drahocenný čas?
Myslím, že ano. Ale opět je to o tom, jak se k dané zkušenosti postavíte. Někdo lituje, že nemůže jet na hory nebo k moři, jiný s tím problém nemá. Určité omezení sebe sama na nějakou dobu nemusí být špatné. Doporučuji lidem přemýšlet o tom, co se díky této situaci naučili a v čem to má dobrý smysl.

Co nás tedy covid naučil?
Uvědomit si priority v životě. Jezdit každý rok v zimě do Itálie na hory a do Chorvatska k moři asi není nejpodstatnější věc v životě. Důležité je mít dobré vztahy s partnerem a v rodině, což můžeme využít v době krize jako oporu. Stejně tak se u řady lidí projevila větší ohleduplnost k okolí.

Pandemie výrazně poznamenala vztahy, ponorková nemoc je patrná v řadě domácností. Vážně jsme na tom tak špatně?
Uvědomme si, že manželské i partnerské vztahy nyní procházejí zásadní zatěžkávací zkouškou. A jde o téma, se kterým k nám klienti hodně chodí.

Někdy už jim leze na nervy i barva trička, kterou si ten druhý oblékne, že?
Ano, je to určitá alergie na partnera či zhoršená schopnost dosáhnout vzájemného kompromisu. Ve vztahu není špatné se pohádat, ale důležité je umět se pak usmiřovat. Jenže lidé teď ztrácejí schopnost přijímat toho druhého takového, jaký je, a přijímat jej i s jeho chybami.

Navíc se nemají kde odreagovat, zajít na pivo s kamarády, za kulturou, zacvičit si. A procházky v přírodě každého nebaví.
Já bych je ale velmi doporučil. I lidé, kteří tomu neholdují, by to mohli zkusit. Negativní emoce lze ventilovat i jinak, já třeba denně hraji na klavír a zpívám si, což mi velmi pomáhá. Hudba je skvělá duševní hygiena, stačí si ji třeba jen pustit do sluchátek.

Modelový příklad: starší manželé žijící spolu, děti jsou pryč z domu, oba už nejsou zvyklí spolu trávit tolik volného času, každý má své koníčky – a teď jsou pořád pohromadě. Jak to zahýbá s jejich duševní pohodou?
Lidé vyššího věku mají za sebou obrovský kus života a nabyli životní zkušenosti. Třeba naši rodiče a prarodiče zažili válku, s tím nejde současnou dobu srovnávat. S problémy ve vztahu se řada z nich může vyrovnat lépe, protože dokážou oddělit podstatné od nepodstatného.

Mluvil jste o partnerských vztazích, ale co osamělí lidé?
Pro ně je to mnohdy ještě horší. Nikdo by dnes neměl zůstat sám, je nutné snažit se aspoň o nějakou interakci s jinými lidmi. Pokud o někom takovém víme, je namístě nabídnout mu podporu nebo zájem. I najít partnera je dnes pro tyto lidi složité. Doufejme, že je to jen přechodná záležitost a věci se vrátí do pomyslného normálu co nejdříve.

Stydí se lidé o svých problémech mluvit?
Naopak, nových klientů mi přibývá. Nápor na psychiatrické ambulance a služby psychologů je nyní poměrně velký po celé zemi. Když jsem pro krajský úřad vyplňoval tabulku týkající se pracovní povinnosti lékařů, tak jsem si říkal, že zrovna psychiatři by měli zůstat v ambulancích. Ne že bych nebyl ochotný jít sloužit víkendovou službu do nemocnice, ale práce máme opravdu hodně.

Řeší vaši klienti vážné věci, nebo si chtějí spíše popovídat o tom, co je trápí?
Pro každého, kdo přijde, je jeho problém vážný a úkolem psychiatra není jej bagatelizovat. Schopnost vyrovnávat se se zátěžovými situacemi je velmi subjektivní a osobnostně podmíněná. Nechci říct, že i geneticky, ale povahu a rysy osobnosti dědíme po svých rodičích a předcích. V současné době má spousta lidí tuto kapacitu velmi vyčerpanou. Nezbývají jim síly a proto přicházejí k nám, protože vnímají svoji situaci jako velmi těžkou

Pomáhají i telefonické linky nabízející pomoc a podporu?
Jsem přesvědčený o tom, že osobní interakce a setkání je vždycky lepší, ale zaplaťpánbůh za možnosti, jako jsou SOS linky a podobné podpůrné projekty.

Co byste lidem vzkázal? Jaká věc je podle vás v současné složité době nejdůležitější?
Věřit v sebe, ve svou sílu a vnitřní zdroje. Nenechat se zlomit způsoby, jakými s námi zacházejí lidé, které jsme si zvolili. Věřit ve svou intuici, šířit kolem sebe pozitivní energii, život je pořád vzácný a krásný. Hledat a nacházet způsoby, jak rozpouštět svou zlost, úzkost, obavy a podrážděnost, tak abychom tím neubližovali lidem ve svém okolí. Vir nás učí trpělivosti a pokoře, to se v životě vždycky hodí. Užívejme si vztahů s rodinou a s přáteli, teď je na to dost času. Dokažme opouštět to, na co jsme byli zvyklí, často se to totiž nakonec obrací proti nám samým. Nelitujme lyžovačky a válení se u moře, za ušetřené peníze si udělejme třeba novou zahradu nebo kupme nové kolo. Berme krizi jako hledání nových výzev.

Autor:
  • Nejčtenější

Řidička autobusu vyjela s přelepenými kontrolkami závad. Jízdu zatrhla až policie

13. března 2024  15:26

Linkový autobus s cestujícími zastavili v pondělí dopoledne dopravní policisté v Holešově....

„Může nám zkazit život.“ Kritici proměny zlínského koupaliště podají žalobu

12. března 2024  12:44

Nespokojení obyvatelé zlínských Malenovic chtějí žalobou napadnout změnu územního plánu, již...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice roste i na tekutých píscích. Silničáři poprvé stavěli mosty jinak

12. března 2024  8:42

Její trasu lemuje hned několik pískoven. To proto, že v její blízkosti je písčitá a na mnoha...

Psovi lezla žebra, byt byl plný výkalů. Hradištěm otřásl případ týrání

14. března 2024  10:21

Hrozivý případ týrání zvířat otřásl lidmi v Uherském Hradišti. Díky zásahu místních obyvatel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušme VAR, zlobil se kouč Bohemky po další ztrátě. Bod ze Zlína je hořkosladký

16. března 2024  19:32

Zklamaný z výsledku, naštvaný na rozhodčí. Asistent českého áčka Jaroslav Veselý se na první...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Kulturní centrum za stamiliony bude, slíbilo vedení Rožnova. Hledá novou firmu

19. března 2024  8:34

Stavba Kulturního centra (KC) v Rožnově pod Radhoštěm je pořád reálná. To je hlavní výsledek...

Na akustickém koncertu ve zlínské galerii zahraje Janda hity Olympiku

18. března 2024  16:13

Do Zlína většinou jezdí zpívat na velké halové koncerty či vyprodaná vystoupení v Kongresovém...

Záchranáři vyjeli k otravě oxidem uhelnatým, žena a dítě skončily v nemocnici

18. března 2024  11:57

Záchranáři vyjížděli v pondělí ráno v Kroměříži k případu, který byl nahlášený jako lehčí zranění...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNIK MĚŘENÍ A REGULACE (45-50.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 45 000 - 50 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...