ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Města mění parkovací automaty, řidiči chtějí platit kartou či aplikací

  • 3
Parkovací automaty na mince začínají být přežitkem. Radnice většiny měst ve Zlínském kraji proto plánují postupné nákupy nových přístrojů umožňujících hradit parkovné také platební kartou či prostřednictvím internetové aplikace Virtuální parkovací hodiny (MPLA).

Tam, kde nemají hustou síť přístrojů, což je třeba případ Vsetína s pouze sedmi přístroji, modernizují zastaralé modely pomocí takzvaných upgradů.

Ve všech případech jde o snahu přizpůsobit se požadavkům řidičů, již s sebou hotovost nenosí. Dobře fungující parkomaty jsou navíc pro města zdrojem jistých a pravidelných ročních příjmů. Nejméně, asi 3,6 milionu ročně, vybírají ve Vsetíně, v Uherském Hradišti inkasovali už v roce 2019 bezmála 14,5 milionu korun, ve Zlíně se v průměru vybere ročně kolem 10 milionů.

Zlín nabízí řidičům vůbec největší komfort, všech 24 parkomatů umožňuje současně platbu mincemi, kartou i systémem MPLA. Síť se přitom bude dál rozšiřovat. Řidiči paradoxně volí nejčastěji úhradu mincemi. „Loni, kdy jsme vybrali za celý rok asi 5,3 milionu, představovala platba kartou přibližně 1,9 milionu korun,“ potvrdil vedoucí provozu Technických služeb Zlín Jiří Balajka.

Vůbec v nejrychlejším tempu pokračují s výměnami zastaralých přístrojů v Uherském Hradišti, kde jich mají celkem 36, což je vůbec nejvíce v regionu. Radní slováckého města schválili na začátku května nákup deseti nových přístrojů.

„Všechny budou kromě nezbytné komunikace v síti 4G umožňovat také bezkontaktní platby,“ přibližuje mluvčí města Jan Pášma s tím, že město čeká postupná obměna všech starších přístrojů, především v městském centru.

Vysoký počet parkomatů, celkem třicet, mají v Kroměříži. Řidiči tam ale zaplatí kartou pouze na třech stanovištích, a to je i podle šéfa tamních Technických služeb Mariana Vítka příliš málo.

„Lidé si stěžují, že nenosí drobné po kapsách, a vůbec se jim nedivím,“ podotýká ředitel a ujišťuje, že situace se také v Kroměříži začne možná už brzy měnit k lepšímu. Šoféři by pak mohli platit přes SMS nebo QR kód.

S pouze třemi parkomaty schopnými přijmout platbu kartou se zatím musí smířit i lidé parkující ve Valašském Meziříčí, kde funguje celkem třináct přístrojů. Naopak v nedalekém Vsetíně mají řidiči u všech sedmi parkomatů na výběr.