Paláčkův mlýn v Rožnově pod Radhoštěm.

Paláčkův mlýn v Rožnově pod Radhoštěm. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Zchátralý mlýn půjde k zemi, na lukrativním místě vzniknou obchody a byty

  • 1
Budovu Paláčkova mlýna v Rožnově pod Radhoštěm, jejíž historie sahá až do 16. století, čeká demolice. Město ji vítá, mlýn na lukrativní parcele v blízkosti centra totiž dlouhodobě chátrá. Na místě má vyrůst dům s obchody a byty.

Paláčkův mlýn od roku 2015 třikrát vyhořel, naposledy loni v září.

„Zdržují se v něm lidé bez domova a problém je i s hlodavci, kteří se tady množí a šíří do okolí,“ potvrdil starosta Radim Holiš.

Nyní svitla naděje na změnu. Ačkoliv se MF DNES nepodařilo kontaktovat majitele mlýna, soukromou společnost z Ostravy, z vyjádření města je patrné, že má s budovou konkrétní plány.

„Oslovili nás s tím, že chtějí na místě mlýna postavit nový objekt,“ řekl starosta.

Má jít o čtyřpodlažní stavbu s obchody a byty. Jenže k tomu firma potřebuje i městský pozemek, který k mlýnu přiléhá.

Tím město dostalo do ruky páku, kterou může tlačit na demolici a co nejrychlejší vyčištění prostoru.

„Jsme rádi, že s tím přišli. Řekli jsme jasně, že se o směně pozemků můžeme bavit až v okamžiku, kdy bude tento problém vyřešený,“ dodal Holiš.

Jinou možnost město nemá. Ačkoliv je na mlýn vydaný demoliční výměr, je to problémové místo a při nedávných větrných smrštích se uvolnila střešní krytina, pořád ještě není dost nebezpečný.

Dokud nemá stavba narušenou statiku a nehrozí její zřícení, nemůže ji město samo zbourat.

Budova není památkově chráněná, historii má ale bohatou. Název Paláčkův mlýn má po posledním majiteli, a i když už desítky let neslouží svému účelu, v povědomí lidí zůstává.

Původní stavba vznikla už v 16. století a postupně se k ní přistavovalo. Mlelo se tady ještě v polovině 20. století a byla zde i pekárna. Po ní zbyla v budově pec, dnes zřejmě víc než stoletá.