Bustu T.G.Masaryka odhalili u otrokovické základní školy v roce 2019. Nyní zmizela (červenec 2023) | foto: MěÚ Otrokovice

Dívka šla běhat, na hřišti v Otrokovicích našla ukradenou bustu Masaryka

  • 1
Busta prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, kterou minulý týden někdo ukradl z prostranství před základní školou v Otrokovicích na Zlínsku, je na světě. Našla se nepoškozená dnes ráno na hřišti poblíž školy. Po neznámém pachateli policie dál pátrá, hrozí mu až pětileté vězení.

Okolnostmi krádeže busty se od minulého týdne zabývá policie, která se obrátila i na veřejnost. Policisté prověřovali kamerové záznamy a zjišťovali i další okolnosti.

Kam se cenné dílo Evy Vavrečkové podělo, už zjišťovat nemusejí. „Bustu dnes ráno našla přímo na hřišti u základní školy dívka, která si chtěla jít zaběhat. Policisté bustu budou moci vrátit pracovníkům Městského úřadu v Otrokovicích,“ informovala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Nález podle ní neznamená, že se policejní vyšetřování zastaví. „Po pachateli budeme nadále pátrat,“ potvrdila mluvčí.

Bustu, kterou otrokovická radnice odhalila na konci roku 2019 a stála bezmála 200 tisíc korun, někdo odmontoval z pískovcového podstavce.

V Otrokovicích se opakuje historie, potřetí zmizela busta T. G. Masaryka

„S demontáží si pachatelé museli dát značnou práci, protože umělecké dílo bylo k podstavci připevněno kovovými hroty. Dá se tedy předpokládat, že zcizení nebylo otázkou několika minut,“ upozornila starostka Otrokovic Hana Večerková.

Nejde přitom o první umělecké dílo zpodobňující prvního československého prezidenta, které v Otrokovicích zmizelo.

Před tehdejší Masarykovou měšťanskou školou stávala socha v mírně nadživotní velikosti už v roce 1938. O rok později ji někdo odvezl a mělo se za to, že ji ukradli němečtí vojáci. Po válce však vyšlo najevo, že sochu uschoval jeden z úředníků, který ji v roce 1945 nabídl zpět obci. O pár let později ji ovšem opět někdo odvezl a tehdy zmizela natrvalo.