Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Vznik nové zlínské nemocnice je ohrožený, Čunek nemá podporu celé koalice

Ambiciózní plán na stavbu moderní nemocnice ve zlínské místní části Malenovice narazil na odpor části krajské koalice. Zastupitelstvo Zlínského kraje bude o stavbě rozhodovat v pondělí, ODS i ANO však doporučily svým zastupitelům hlasovat proti. Hejtman a hlavní zastánce projektu Jiří Čunek teď musí hledat hlasy jinde.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Prosím, prosím, moc prosím, ukažte mě někoho z primářů, kdo vám řekne, že do nového nepůjde? ;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
AS

Jenze se na to nesmite divat jen jako na novou nemocnici. Ten projekt pocita se spojenim vsech krajskych nemocnic do jedne firmy. A zeptejte se jejich primaru, co si o tom mysli.

1 0
možnosti
PA

Výstavbu nové nemocnice bych jednoznačně podpořil, pochybuju, že ta čísla jsou nějaká vycucaná z prstu, to by si nemohli dovolit. V areálu současné nemocnice nemůžou nikdy vybudovat takovou nemocnici jako v Malenovicích, kde je nebude nic omezovat, na starém místě budou muset stavět za provozu, což bude značně komplikované. Navíc, když to vychází i levněji, tak jen blázen by opravoval starou, přesně jak to píše Gazdík. Čunek by se měl snažit rozptýlit pochyby o financování a měl by hlavně prezentovat ten projekt samotný, pokud je v některých ohledech nedotažený, tak ho dopracovat, aby si každý zainteresovaný člověk dovedl představit, jak ten nový špitál bude přesně vypadat a jak bude financován. Nechápu, proč je kolem pořád tolik negativních dohadů, 8 miliard nejsou pro kraj zase takové peníze, jak kritici neustále prezentují, jen pro letošní rok má Zlínský kraj schválený rozpočet s příjmy 11 miliard, 8 miliard rozložených v čase není pro kraj žádná zátěž, 220 milionů z 11 miliard jsou asi 2%, to je v pohodě ufinancovatelné. V ČR obecně chybí odvaha stavět velké projekty, kritici vždy argumentují mohylami a podobnými nesmysly. Kdyby podobným způsobem přemýšleli i naši předci, tak bychom tady dnes nic neměli. Je to podobné jako s dostavbou JE u nás, všichni ví, že jiná alternativa než jádro není, všichni ví, že elektromobily v budoucnu budou potřebovat hodně elektřiny a poptávka po elektřině tedy v budoucnu půjde nahoru na úkor fosilních paliv i přesto pořád spekulujeme a bojíme se udělat rozhodnutí. Stejné je to i s novou nemocnicí ve Zlíně. Navíc ty finance nejsou argument, protože oprava té staré by byla ještě dražší než vybudování nové. Čeho se spíš bojím jsou Čunkovy stahy spojit krajské nemocnice do jednoho právního subjektu. U nás v Hradišti už několik let hospodaříme kladně a nestojíme o to, aby nás někdo dojil, KNTB taky nefinancovala opravy v Hradišti, ať se postaví nová nemocnice, ale ať si ji KNTB/kraj financují sami a nepletou do toho okresní nemocnice.

5 1
možnosti
MB

Kdo Vám řekl že to vyjde levněji? Proč pořád slepě věříte Čunkovi? On fakt není odborník na vše. Až budou provedeny dvě detailní studie - jedna bude na stavu v Malenovích a druhá na přestavbu současné KNTB, tak pak se může říct, která varianta je levnější. Samozřejmě ale nejde jen o přestavbu, ale i o následný provoz a celkově vhodnost umístění.

Zatím je to tak, že to Čunek řekl, tak tomu všichni věří, pořád se to opakuje, že stavba je levnější a tak už se to bere jako fakt.

Je nutné si uvědomit, že mnoho budou v KNTB bylo rekonstruovaných. Současná KNTB nepotřebuje komplet rekonstrukci. Nehledě na opomíjený fakt, že pokud se bude stavět nová, tak po několik let budou prachy tak říkajíc "ve vzduchu", nová nemocnice nebude v provozu, ale už se za ni bude muset platit.

Průběžná přestavba (cca poloviny KNTB) by tento x-letý výpadek nezpůsobila a hlavně by se peníze dávaly postupně - uvědomte si, že kraj na to peníze během tak krátké doby nesežene a jen úvěrová služba bude stát majlant

3 3
možnosti
ZO

Je skoda, ze se ze Zlina vytratil duch inovovat potrebne veci pro lidi. Bata by se neptal, ale postavil novou moderni nemocnici, delal to tak vzdy. Dnes je to ale o politice. Jestli zastupitele tvrdi, ze problem s novou cenou je jen financovani, tak at si ho vyjasni a najdou spolecne reseni. Reci o soubehu jine investice jsou jen reci na volice. Kdyz se chce, tak to jde. Ale ono se asi nechce, protoze KNTB je ve spatnem stavu uz 20 let a mesto resilo asi dulezitejsi veci, treba jedno z nejhorsich nadrazi v cele republice nebo rekonstrukci podchodu na namesti Prace, ktery doposud neni v planovanem stavu. A to se chteji poustet do rekonstrukce stare nemocnice, za plneho provozu, kdyz neumi udelat ani podchod. Resp. tvrdi, ze by radeji rekonstruovali, od mluveni se dostat i k nejake praci a dotahnout projekt do konce, to uz je jina.

2 2
možnosti
PB

Město a Zlínský kraj je rozdíl

0 0
možnosti
Foto

Nová nemocnice se podle projektu vleze velikostně do prostor stávající krajské, tedy do "obdelníku" od hlavní brány po Hraniční potok (teče areálem)! https://www.kntb.cz/mapa/ Pravda, trochu se musí bourat. V první fázi zbořit kožní = budovy 2,3,4 a místo nich postavit novou výškovou budovu. Potom do této přestěhovat kožní i ostatní provozy z nízkých budov = 2-14, 42,47. Pak vznikne prostor pro novou nemocnici. Může se stavět postupně, třeba 20 let a postupně se tam přestěhují jednotlivá oddělení. Vlk se nažere a nemocnice zůstane kde je!

4 5
možnosti
PC

Mít z nemocničního areálu 20 let staveniště, tomu říkám výhra. Do takové nemocnice se pacienti i zaměstnanci budou vyloženě těšit. :-/

7 1
možnosti
PB

Za sebe si myslím, že se z toho vytratil pragmatismus a stalo se z toho politikum. A to je hodně špatně. Ti co to nechtějí podpořit, nenabízejí variantu a alternativu. Jen že se jim to nelíbí.

6 1
možnosti
ES

E72d36a 43S26t24á57r39e65k

5. 4. 2019 20:16

Opravdu nenabízejí alternativu? Ona existuje a je v rozšíření a propojení budov ve stávající nemocnici.

0 0
možnosti
ZV

Postavit novou nemocnici je nejlepsi reseni.

Stejny problem resili politici vloni s krajskou nemocnici ve meste Växjö v kraji Kronoberg v jiznim Svedsku, kde pracuji jako lekar. Puvodne se planovala renovace stare nemocnice v centru mesta.

Detailni analyza ovsem ukazala, ze oprava bude o polovinu drazsi. Cela renovace bude trvat dvojnasobnou dobu. Po dobu renovace bude omezeny provoz s dopadem na dostupnost a kvalitu pece. Ale to nejdulezitejsi bylo, ze koncept stare nemocnice nebude nikdy vyhovovat pozadavkum na funkcnost a logistiku moderni nemocnice 21. stoleti s vyhledem do dalsich 50-let.

Proti vystavbe nove nemocnice byli podnikatele, firny a nekteri politic, kteri nechteli prijit o kseft s nekonecnymi opravami stare nemocnice......kolobeh havarijnich stavu a drahych oprav je nekonecny.....

Prijemnym prekvapenim pro me bylo, ze lokalni politici na zaklade uvedenych faktu, prokazali schopnost kritickeho mysleni a zodpovednosti vuci budoucnosti a v drtive vetsine hlasovali pro vystavbu zcele nove a moderni nemocnice na novem miste mimo centrum mesta.

Preji obcanum kraje Zlin stejne moudre politiky.

8 6
možnosti
ES

E85d90a 45S71t74á71r70e94k

5. 4. 2019 0:43

Zeptejte se místních lékařů a zdravotníků, co si o tomto projektu myslí...

4 0
možnosti
MB

Každý chce Pomník, pouze má jiné názvy! Zemanův - Kanál, Babišova - Vládní čtvrť, Čunkova - Nemocnice, Faltýnkův - Mandát. Já zase chci, aby se stavěly byty + dálnice. Vypadá to tak, že dříve z Brna do Vídně připluji na atomovém Parníku. :-)

9 0
možnosti

Jestli stavbu ANO a ODS zhatí, potom ztratí hodně voličů. To si mohou být jisti.

4 12
možnosti
ES

E38d69a 78S36t64á67r54e53k

4. 4. 2019 13:36

Myslím, že by si naopak mohli polepšit, tím že nepodpoří tenhle Čunkův obří tunel.

11 2
možnosti
  • Nejčtenější

Slovácko - Sparta 2:4, obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí

5. května 2024  17:10,  aktualizováno  21:16

Dvakrát přišli o dvoubrankové vedení, soupeři ale vyrovnání nepovolili a nakonec slaví. Sparťanští...

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

Otrokovice postaví nové městské byty na místě starých Hurdisových domů

10. května 2024  16:27

Už příští měsíc začne výstavba Nových Hurdisek, souboru 42 bytů určených pro nájemní bydlení....

Archeologové objevili v zahradě uherskobrodského kostela hroby ze středověku

10. května 2024  12:33

Kostel Mistra Jana Husa je jednou z nejstarších památek v Uherském Brodě. Původně to byl kostel sv....

Moderní pětipodlažní porodnice pro Zlín. Kraj na ni posílá 1,4 miliardy korun

10. května 2024  9:17

V polovině roku 2025 odstartuje ve Zlíně první z několika velkých staveb, které výrazně promění...

Kouč Jenáček o Ščotkovi: V juniorce býval expert. Prosadil by se i v NHL

10. května 2024  7:35

Patří do silné generace vsetínských odchovanců ročníku 1995 a 96, která sbírala medaile v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!