ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Strážníci se spojí s volajícím videohovorem, mohou tak lépe zasáhnout

  • 3
Městská policie ve Zlíně má jako jedna ze čtyř v republice k dispozici nový portál, který pomůže hlavně těm, kteří strážníky nutně potřebují a volají na tísňovou linku. Ke standardnímu telefonickému hovoru totiž mohou nově připojit video, chat a lokalizaci volajícího.

To znamená, že na stanici budou mít přehled o situaci ještě dřív, než na místo přijede hlídka.

„V důsledku probíhajících dynamických změn ve společnosti registrujeme stále stoupající počet volání na tísňovou linku 156,“ říká ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček.

„I když se na každou takovou výzvu snažíme reagovat co možná nejrychleji a dojezdová doba se pohybuje v řádech minut, využití komunikace prostřednictvím portálu nám může pomoci získat důležité informace ještě před samotným příjezdem hlídky,“ vysvětlil zavedení novinky.

Tento portál Bezpečí vytvořil tým známé aplikace Záchranka, která dnes úspěšně funguje na všech 14 stanicích zdravotnické záchranné služby v Česku. Využívá ho také horská služba.

Portál, který zavedli také v Brně, Plzni a Karlových Varech, funguje tak, že volající dostane od dispečinku strážníků SMS zprávu se speciálním odkazem. Když ho otevře, ten ho lokalizuje a po povolení přístupu ke kameře spustí videohovor.

Není k tomu potřeba instalovat si do telefonu žádnou mobilní aplikaci. Stačí pouze chytrý telefon s připojením k internetu.

Novinka navíc dokáže strážníky propojit také s krajskými záchranáři. Těm už se videohovory osvědčily při řadě autonehod, popálenin nebo při telefonickém navádění resuscitace na dálku.