Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

  • 16
Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se pokusil v minulosti dosáhnout podmínečného propuštění. Jenže neuspěl. Argumentoval mimo jiné znaleckým posudkem z oboru psychologie. Znalkyně Jana Telcová v něm konstatovala, že Březina prošel za mřížemi vnitřní obrodou.

Posudek i s dodatky nyní četl zlínský soudce při projednávání případu tří celníků, kteří podle obžaloby lihovému bossovi pomáhali.

Jsou jimi Světlana Ťavodová, František Podešva a Zdeněk Minařík, který je Březinovým bratrancem. Všichni vinu odmítají. Obžalovaný je také Březina, který jim podle spisu za pomoc platil. Všem hrozí až 16 let vězení, takže Březinovi další tři roky navíc.

Podle posudku psycholožky ale už nemá Březina sklony k takovému jednání, takže jeho návrat do společnosti by mohl být bezproblémový.

A naopak: další pobyt za mřížemi jeho možnost začlenění do společnosti snižuje. „Lze rekapitulovat, že opakované znalecké vyšetření potvrdilo skutečnou změnu osobnosti posuzovaného Radka Březiny,“ uvádí Telcová.

„Změna spočívá zejména v odstranění původních negativních rysů osobnosti. Je možné zmínit změnu v oblasti hodnot, kdy původní finanční a materiální hodnoty, případně orientace na výkon, byly nahrazeny hodnotami z oblasti mezilidských vztahů, zejména zdravé funkční rodiny. Rovněž je třeba uvést navýšení sociálního cítění a posílení empatie,“ napsala znalkyně.

Podle ní potvrzuje skutečnost, že jde o reálnou, nikoliv jen předstíranou změnu, například to, že když Březina v roce 2020 neuspěl s žádostí o předčasné propuštění, nechoval se negativně vůči svému okolí.

„Ba naopak pokračuje ve své práci ve věznici a získal další kázeňské odměny. Další setrvávání Radka Březiny ve výkonu trestu odnětí svobody postrádá výchovný smysl,“ uvádí se v dodatku k posudku.

Podle znalkyně nahlíží Březina na své zločiny se „zdravou mírou sebekritiky a poučil se ze svých chyb“. Jeho motivací měla být potřeba získat peníze a majetek a tím i „společenské postavení takzvaného bohatého a mocného muže“.

Lihový boss? Březinu tady v Kostelci poznáme jen podle auta, říkají lidé

To už mělo pominout. A nejen na oko. „Radek Březina nemá sklony k manipulativnímu jednání, nejedná účelově. Nepředstírá vnitřní proměnu své osobnosti,“ míní znalkyně.

To, že Březinovi posudek ani pozitivní hodnocení z věznice nestačily na propuštění, připisuje nátlaku žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Olomoucí, jež se jeho případy zabývají. Březina je při minulém i tomto hlavním líčení obviňoval, že pod výhrůžkami manipulují se svědky, aby vypovídali v neprospěch jeho i obžalovaných celníků.

Žalobce Radim Obst, který dozoruje tento případ, nařčení odmítl. Ve čtvrtek 2. května by měly být na programu soudu závěrečné řeči, rozsudek bude vyhlášený zřejmě až v srpnu.