Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nové bazény, lepší servis. Koupaliště otevírají a doufají v horké léto

  12:57
Plavecké areály ve Zlínském kraji letos připravily řadu novinek. V Uherském Brodě, Otrokovicích i Valašském Meziříčí návštěvníkům nabídnou zcela nové či výrazně zmodernizované bazény. Ceny za vstupné zvyšuje jen část provozovatelů, kteří doufají, že jim k úspěšné sezoně pomůže počasí.
Koupaliště Panorama na zlínském sídlišti Jižní Svahy

Koupaliště Panorama na zlínském sídlišti Jižní Svahy | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na loňskou sezonu by nejraději zapomněli. Provozovatele venkovních koupališť trápila proticovidová opatření i deštivé počasí a návštěvníků chodilo málo.

Letos věří, že to bude lepší. I díky řadě nových atrakcí a opravených koupališť. Během června se lidem otevřou zcela proměněné moderní areály v Uherském Brodě, Valašském Meziříčí a Otrokovicích.

V Meziříčí mají nový rekreační bazén s ohřevem vody, lákavé atrakce a opravili také vstup. Město po šestnácti letech zaplnilo díru po starém plaveckém bazénu a doplnilo tak stávající tři vodní plochy v areálu. Díky šedesátimilionové investici se zvýší kapacita celého koupaliště.

„Ročně sem v průměru zavítá 30 tisíc návštěvníků a na kapacitní možnosti jsme postupně naráželi,“ zmínil valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek.

Nový bazén v areálu valašskomeziříčského koupaliště.

Součástí bazénu je skluzavka, 75 metrů dlouhý tobogán, nová lehátka či sedátka s perličkou. Na koupání ve zrekonstruovaném moderním areálu se mohou těšit v Otrokovicích. Od podzimu tam pracovali na proměně městského koupaliště, které bylo v havarijním stavu. Akce vyšla na 20 milionů korun.

„Podařilo se zmodernizovat dětské brouzdaliště a doplnit jej o zábavní prvky, které zde chyběly. Řada přišla i na výměnu skluzavky do velkého bazénu. Nová široká dvojskluzavka má větší kapacitu a bude bezpečnější,“ vyjmenovala starostka Hana Večerková.

Stará skluzavka navržená architektem Vladimírem Karfíkem v areálu zůstala už jen v podobě upomínky na baťovskou éru. V rekreační oblasti Štěrkoviště zase přibyla nová sportoviště a zázemí se solárními sprchami a pítky. I v Otrokovicích také letos zvýší vstupné.

Nový venkovní areál vyrostl v Uherském Brodě u akvaparku Delfín. Láká na velký víceúčelový bazén s plaveckou, rekreační i adrenalinovou částí včetně divoké řeky či skokanského bazénu. V areálu o rozloze 11 tisíc metrů čtverečních nebudou chybět ani další sportoviště a prostory pro odpočinek.

Snad lidi neodradí drahota, říká provozovatel

Zatímco tyto areály otevření teprve čeká, několik dalších už sezonu zahájilo nebo zahájí v nejbližších dnech. První návštěvníky přivítali v Bystřici pod Hostýnem už minulý pátek. Termín si stanovili dlouho dopředu a na počasí se příliš ohlížet nechtěli.

„Všechno už jsme měli nachystané a bazény napuštěné, nebylo nač čekat,“ hlásil provozovatel Jakub Juračka. „I ohlasy jsme měli pozitivní. Takto zkraje sezony chodí především kondiční plavci. Lidé, co jdou za opalováním, čekají na teplé počasí,“ vysvětlil.

Spolu s městem, které areál vlastní, koupaliště zvelebuje už pět let. Za tu dobu se podařilo opravit velký bazén i okolní zázemí. „Letošní novinkou je herní zóna s nafukovací trampolínou a skluzavkohradem. Přibyly také vaky a křesílka na ležení. Nyní jsme asi na maximu, co můžeme návštěvníkům nabídnout,“ zhodnotil Juračka.

O deset procent však půjde nahoru cena vstupného. Ke stejnému kroku museli kvůli rostoucí ceně energií a mezd přistoupit i další areály. „Bylo nutné na to reagovat, na druhou stranu jsme se snažili to vykompenzovat tak, že neporostou ceny za občerstvení,“ dodal Juračka, podle něhož je klíčové, aby všeobecná drahota hosty neodradila.

Loňská sezona byla těžce prodělečná

Venkovní bazény za sebou totiž mají mimořádně nevydařenou loňskou sezonu. Podepsala se na ní protikoronavirová opatření v kombinaci se špatným počasím.

„Bylo to těžce prodělečné, blížili jsme se až k milionové ztrátě za dva a půl měsíce sezony,“ přiznal Ivo Kousal, ředitel Vsetínské sportovní, která provozuje koupaliště Pod Pecníkem a Sokolák.

První jmenované koupaliště otevřou v půlce června, druhé na začátku prázdnin. Cenu zvyšovali loni, letos zůstává stejná. A věří, že lidé budou na koupání natěšení. „Po všech těch špatných zprávách, které posloucháme, se snad přijdou zrelaxovat. Když vyjde počasí, měla by to být dobrá sezona,“ myslí si Kousal.

Začátkem června se otevřou areály Zelené a Panorama ve Zlíně. Venkovní bazén v areálu Hradská přitom funguje už od první poloviny května. „Vzhledem k počasí a teplotě vody někde okolo 21 stupňů Celsia byl spíše pro otužilce a milovníky sluníčka a opalování,“ sdělila Iva Rokosová, zástupkyně ředitele společnosti STEZA, která bazény ve Zlíně provozuje.

Ceny pro letošek nemění a největší novinkou bude možnost platit na pokladnách platebními kartami, což si návštěvníci zlínských lázní opakovaně žádali.

Začátkem června v závislosti na počasí otevírá také kroměřížské koupaliště Bajda a letní areál akvaparku v Uherském Hradišti. Ceny v těchto areálech zůstávají stejné jako loni.

Akvapark je v novém, míst pro auta přibude

Start plavecké sezony v novém venkovním areálu u akvaparku Delfín v Uherském Brodě ve čtvrtek 23. června nemusí být bez problémů. Pokud vyjde počasí a do nejmodernějšího koupaliště ve Zlínském kraji dorazí davy, někteří návštěvníci nebudou mít poblíž kde zaparkovat. Ke stavbě nového areálu se dvěma bazény a několika zážitkovými atrakcemi včetně divoké řeky totiž patří i třípatrový parkovací dům pro 184 aut. Stavební firma jej ale nedokáže dokončit celý a v den otevření má být v provozu pouze přízemí s asi sedmdesáti místy.

Akvapark má ale kapacitu venkovního koupaliště 581 lidí a celkem se do něj vejde 1 500 návštěvníků. Řada z nich sem jezdí z celého okolí autem. Důvodem zpoždění je fakt, že dodavatelská firma se v posledních měsících začala potýkat s nedostatkem materiálu a vázly jí dodávky. „Termín otevření celého domu jsme posunuli na konec července, do té doby návštěvníci zaparkují jen v přízemí. Kromě toho ale získají možnost parkovat i kolem domu,“ uvedl ředitel akvaparku Vlastimil Šmíd.

Práce definitivně skončí až v polovině září. „Parkovací dům ještě čeká fasáda z dřevěného obkladu, to už ale provoz neovlivní,“ ujistil Šmíd. Město Uherský Brod vylepšení akvaparku zaplatilo z vlastních zdrojů, do vybudování víceúčelového areálu na ploše jedenácti tisíc metrů čtverečních, v němž stojí i hřiště na plážový volejbal, sociální zázemí a bufet, investovalo téměř 130 milionů korun.

Zajímavostí jsou použité technologie. „Vyhloubili jsme nové studny a posílili současné vrty na podzemní vodu, takže na městském vodovodu už nebudeme zcela závislí,“ uvedl starosta Ferdinand Kubáník. O energii se postará vlastní zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny.

  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...