Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koncerty v každé vesnici. O živou hudbu je během prázdnin enormní zájem

  12:03
Vystupování živých kapel ve Zlínském kraji v létě obrovsky táhne. I když pandemie změnila chování pořadatelů i fanoušků, návštěvy na hudebních akcích jsou vysoké. Pomohlo tomu i zrušení větších festivalů. Organizátoři zároveň tvrdí, že lidé jsou opatrnější a málokdy si koupí lístky v předprodeji.
Česká kapela Harlej.

Česká kapela Harlej. | foto: Jan SalačMAFRA

Jako obvykle se převléknou v šatně v zákulisí, ale poté členové skupiny Harlej místo na scénu uvnitř klubu Masters of Rock Café vyrazí o pár metrů vedle na venkovní pódium.

Umístěné bude na parkovišti zlínského obchodního centra Čepkov, u něhož se klub nachází. Právě tady dnes Harlej zahraje v rámci turné k 25 letům kapely.

„Koncert na podobném místě jsme ještě nikdy nepořádali, ale doba je taková. Kvůli covidu je to pro nás jednodušší než pořádat vystoupení uvnitř klubu. V září zde stejnou formou vystoupí Mirai,“ řekl David Mlčoch z pořádající agentury Pragokoncert.

Dorazit má kolem dvou tisícovek fanoušků, část parkoviště bude kvůli přípravě koncertu od rána uzavřená.

„Zabereme malou část směrem k prodejně Hervis, lidé budou moci využít servis v kavárně, kde si dají pivo nebo zajdou na záchod,“ popsal Mlčoch. Areál se otevře v 17.30 hodin, jako předkapela vystoupí Jaksi Taksi.

Nejde o jedinou podobně velkou akci v regionu. Hlad po koncertech, které měly dlouhé měsíce pauzu, je enormní. Vystoupení se konají každý víkend a mají plno.

„Je velký přetlak, snad každá vesnice něco pořádá. Tři čtvrtě roku bylo všechno zavřené a lidi jsou rádi, že mají kam jít,“ uvedl Jiří Kotek z Music clubu Sud Slušovice.

Tuto sobotu přiveze na Hvozdnou skupinu Visací zámek a vrcholem letní sezony pro něj bude sobota 4. září, kdy na slušovické dostihové dráze zahrají Traktor a Dymytry. „Pomohlo nám, že odpadly velké festivaly a i relativně větší kapely jezdí po zemi a hledají, kde by zahrály,“ vysvětlil Kotek.

Co bude na podzim, nikdo netuší

Poměry v hudebním byznysu se však během pandemie změnily. Nejen tím, že návštěvníci musí dokládat bezinfekčnost a část z nich se proto na koncerty moc nehrne.

„Řada pořadatelů čeká na poslední chvíli, zda se akce bude moct akce konat. Pak se ozvou s tím, že by chtěli udělat vystoupení za dva tři týdny, zatímco dříve se plánovalo s větším předstihem,“ zmínil Josef Lysoněk ze skupiny Reflexy. „I proto nemáme naplánované žádné koncerty na podzim. Nikdo netuší, s čím vláda přijde.“

Jinak se chovají také fanoušci, kteří si málokdy kupují lístek v předprodeji. „Jsou opatrnější. Ale když vyjde počasí, přijde na koncert klidně kolem tisícovky lidí,“ konstatoval Kotek.

Velkou výhodu mají menší žánrové podniky. Například festival Starý dobrý western, který se po roční pauze vrací v pátek a sobotu na přehradu Bystřička. Přijede například zpěvačka Věra Martinová.

Filharmonie připravila venkovní koncerty

„Když se v květnu začala situace zlepšovat, rozhodli jsme se, že to riskneme a akci uspořádáme,“ řekl za tým pořadatelů Martin Kožich.

A zájem je velký, místo původně očekávaných 500 návštěvníků jich dorazí dvakrát tolik. „Všichni jsou rádi, že se můžou potkat. Některé menší festivaly skončily, my se ještě držíme,“ poznamenal Kožich.

Konečně se dočkají rovněž posluchači vážné hudby. Filharmonie Bohuslava Martinů připravila na srpen sérii venkovních koncertů na platformě Baťova institutu. Čtvrteční vystoupení se kvůli dešti přesunulo do Kongresového centra, další včetně společného koncertu s Tata Bojs se ovšem mají konat venku.

„Jsem rád, že můžeme aspoň takto vystupovat. Těšili se na to filharmonici i naši příznivci,“ sdělil ředitel zlínské FBM Josef Němý.

Startuje filmová škola, vstup je omezený

V posunutém termínu a s omezením, ale přece. V Uherském Hradišti začal 47. ročník Letní filmové školy. Potrvá od 6. do 12. srpna a nabídne pestrý mix filmů, koncertů, výstav a odborných přednášek.

Filmovka měla původně začít už na konci července, ale organizátoři z Asociace českých filmových klubů chtěli přesunem na srpen získat více času na přípravu.

Přehlídku v sobotu otevře snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma očima s Miroslavem Krobotem v titulní roli. „Mezi hlavní hosty festivalu patří Zdeněk Svěrák, Martin Huba a Goran Marković, kteří obdrží Výroční cenu AČFK,“ uvedl mluvčí festivalu Libor Galia. Účast přislíbili i polský střihač Jaroslaw Kamiński nebo chilský režisér a fotograf Sergio Castro San Martín.

Účast na LFŠ je možná pouze s akreditací nebo vstupenkou na samostatný koncert či inscenaci. K zakoupení akreditace je nutná registrace na webu, během přehlídky ji bude možné získat pouze ve festivalovém centru před kinem Hvězda. Akreditace, jež stojí 50 korun a zůstává platná po celou dobu festivalu, bude nutná i při vstupu na doprovodné akce pořádané zdarma.

„Podle platných protiepidemických pravidel budeme od všech návštěvníků vyžadovat potvrzení o bezinfekčnosti,“ upozornil Galia. Podle něj je jediným řešením, jak se vyhnout a frontám, vyřídit si vše nezbytné předem online.

  • Nejčtenější

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Čápi hnízdí na sloupu nízkého napětí. Je to velké riziko, varují energetici

13. května 2024  16:57

Mladý čapí pár se usadil na stožáru nízkého napětí v centru zlínské části Štípa. Ačkoliv je...

Ředitelka Klubu kultury v Napajedlích skončila. Mluvili jí politici do práce?

13. května 2024  12:15

Kulturní dění v Napajedlích měla na starosti s mateřskou přestávkou od roku 2013. Šéfka tamějšího...

Firma nemá ani po deseti letech odškodnění za poškozené dřevo ve Vlachovicích

13. května 2024  8:57

Skoro všechny pozemky v areálu muničních skladů ve Vlachovicích na Zlínsku už vlastní stát. Původní...

Bývalý reprezentant Kadlec ukončí kariéru. Děkuju všem, hlavně tátovi, řekl

12. května 2024  20:43

Proslov měl precizně připravený, v kulisách stadionu na Slovácku pak adresoval fanouškům jasný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...