Fitcentra po celé zemi musela zavřít, lidé v nich dělají protestní kliky

  • 219
Podle vládních nařízení mají mít zavřeno, ve zlínském fitness Vita Sana Clubu to neplatí tak úplně. Jeho majitel Jan Pravda pouští do části centra lidi, aby tu symbolickým uděláním kliku podpořili fungování sportovišť. Akce potrvá od pátku neděle a přidaly se k ní stovky center po celé republice.

Vystoupili z výtahu, na koberci před recepcí udělali několik kliků, vyplnili a podepsali připravený formulář, rozloučili se a odešli. Řada lidí se tímto způsobem během pátku ve zlínském fitness centru Vita Sana Club zapojila do akce Klik za fair play.

Podle jednoho z autorů nápadu Jana Pravdy je smyslem upozornit na to, že uzavření sportovišť není třeba a jen to prohlubuje nepoměry mezi jednotlivým sektory.

„Byla to spontánní reakce na vládní rozhodnutí, že nás po necelých čtrnácti dnech zase zavřou,“ říká Pravda, který iniciativu spolu s kolegou Romanem Ondráškem vymyslel.

Velká odezva jej překvapila. Jen během pátečního dopoledne se do ní zapojilo přes 600 fitness center po celé republice, v nichž lidé udělali na 130 tisíc kliků. Ty mohou lidé ale dělat i z domova a do akce se připojit prostřednictvím webového formuláře.

Pravda přitom zdůrazňuje, že nemá jít o žádnou rebelii vůči vládním nařízením a popírání závažnosti covidové pandemie.

„Otevřené jsou jen obchodní části fitcenter, kde si lidé mohou nakoupit některé produkty. Neporušujeme tím žádné hygienické předpisy. Je to podobné jako v obchodech,“ upozorňuje.

Průzkumy mluví pro nás, míní majitel fitcentra

Právě ve srovnání s otevřenými nákupními centry jsou podle jeho slov sportoviště mnohem bezpečnějším prostředím. Koncentrace lidí je tu menší, Pravda navíc odkazuje na průzkumy, které se prováděly ve světě.

„Například průzkum dělaný v jednotlivých sektorech v New Yorku ukázal, že riziko přenosu na sportovištích se pohybuje kolem jednoho procenta. Podobně dopadl i evropský průzkum,“ tvrdí s tím, že i data posbíraná v tuzemsku ukázala v první vlně jen 23 přenosů ve fitness sektoru.

„Nejde jen o fitka, ale o všechna sportoviště. Absurdní je, že tímto vlastně zamezujeme dětem v pohybu a poutáme je doma k počítačům. Dusíme sport, který je přitom skvělou prevencí proti civilizačním onemocněním,“ míní majitel fitness centra.

Výsledkem inciativy by měl být argument pro jednání s vládou. Schůzka prezidentky České fitness komory Jany Havrdové s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem je naplánována na pondělí.

„Rovnost v podmínkách by byla, pokud by se ve čtrnáctidenním lockdownu uzavřela všechna odvětví. Nemohou být ale omezeni jen někteří podnikatelé,“ uvedla Havrdová.

Kompenzace jsou podle provozovatelů nedostatečné

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek hájil ve sněmovně vládní opatření jako nezbytná.

„Není to snaha brojit proti sportu. Vítám rovněž řadu aktivit, které byly směřovány k tomu, abychom aktivně vymysleli, jakým způsobem bude sport umožněn,“ pronesl s tím, že ve čtrvtém a pátém stupni systému PES si ale otevření sportovišť představit příliš nedovede.

Pravda se domnívá, že vláda by měla nechat zdravou populaci fungovat běžným způsobem a zaměřit se především na ochranu rizikových skupin. Ani slibované kompenzace podle něj podnikatelům nepomohou.

„Mluví se o stoprocentních náhradách, ale za dosavadní průběh roku máme spočítané, že ve skutečnosti je to okolo dvaceti procent. Tohle se už dlouho opravdu nedá vydržet,“ povzdechl si.

Fitness centra zůstanou pro akci Klik za fair play otevřená do neděle. Lidé navíc budou moci prostřednictvím crowdfundingového portálu své tělocvičny i finančně podpořit.