ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Žena dvakrát naletěla na seznamce. „Lékaři“ a „vojákovi“ poslala 600 tisíc

  • 256
O víc než 600 tisíc korun přišla žena, která dvakrát za sebou uvěřila podvodníkům z internetové seznamky. V prvním případě ji lákal život s lékařem, ve druhém se chystala přijmout nabídku sňatku od vojáka. Oba byli zrovna na zahraniční misi.

Případem 46leté ženy z Luhačovic se nyní zabývají policisté z oddělení hospodářské a kybernetické kriminality ve Zlíně. Oba případy následovaly brzy po sobě.

„Žena poznala v létě na internetové seznamce lékaře působícího v zahraničí. Ten ji po krátké době požádal, zda by si mohl k jejím rodičům nechat zaslat kufr s vysokou finanční hotovostí, kterou si nemůže vložit na bankovní účet,“ popsala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Mělo se jednat o více než dva a půl milionu korun. Žena souhlasila a poté již komunikovala s přepravní společností. „Chtěli po ní peníze za přepravné, následně bylo nutné uhradit daň,“ doplnila mluvčí.

Obě platby v celkové výši 176 tisíc korun žena zaplatila poté, co si vzala půjčku. Když ale žádala společnost o zaslání další částky, tentokrát 3 367 euro na další daň, zpozorněla. „Tuto částku již nezaplatila a událost oznámila na policii,“ potvrdila Kozumplíková.

Ostražitost z ní ale vyprchala příliš brzy. Jen o pár měsíců později ji na jiné seznamce oslovil muž, který jí sdělil, že je vojenským důstojníkem v Pákistánu a že by se chtěl brzy vrátit zpět do České republiky.

Po pouhých pár dnech vzájemného psaní ji požádal, zda by za něj podala výpověď ze služebního poměru jeho velícímu důstojníkovi, aby mohl odjet z mise, přijet za ní do Čech a vzít si ji za ženu.

Ačkoliv šlo o mimořádně podivnou žádost, žena souhlasila a výpověď skutečně poslala. Co následovalo, bylo ještě neuvěřitelnější.

Na policii poslal ženu její syn

„Nejprve muž požádal o zaslání peněz na náhradního vojáka, který ho bude muset zastoupit, poté potřeboval prostředky na vyřízení vlastních dokladů a nakonec na pořízení letenky na soukromé letadlo,“ vyjmenovala Kozumplíková.

Nic z toho už ženě podezřelé nepřipadalo, muži proto poslala celkem 434 tisíc korun a čekala, až její milý dorazí. Jelikož se ani po deseti dnech nedočkala, na naléhání svého syna přišla událost oznámit na policii.

Neznámým pachatelům hrozí v případě jejich vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na pět let za spáchání trestného činu podvod. Jedná se ovšem o sofistikovanou trestnou činnost přesahující do zahraničí, proto je v těchto případech velmi komplikované, často nemožné vypátrat pachatele.

Policie proto apeluje na ženy a muže, kteří touží po vztahu, aby nikdy neposílali peníze lidem, které osobně neznají, jen proto, že jim slibují lásku. „Tito manipulátoři jsou velmi zdatní a přesvědčiví a dokážou v lidech vyvolat emoce, jejichž prostřednictvím je poté ovládají,“ připomněla Kozumplíková.