Hana Machalová při listopadové návštěvě jihoitalského města Matera. I z malého...

Hana Machalová při listopadové návštěvě jihoitalského města Matera. I z malého města na východní Moravě se dá vyrazit do celého světa. | foto: Facebook

Cestovatelka boří stereotypy. Zůstávat doma je drahé, říká máma malé dcery

  • 0
Hana Machalová ze Vsetína boří cestovatelské stereotypy. Je matkou čtyřleté dcery a pracuje na plný úvazek jako asistentka v továrně. Přesto ročně navštíví řadu zemí po celém světě. To vše v rámci řádné dovolené a z běžného platu. O levném a chytrém ubytování zároveň přednáší i píše.

Když zjistila, že kvůli veletrhu EXPO 2017 zavedli v Polsku a Maďarsku přímé letecké linky do Kazachstánu a pro Českou republiku zrušili víza, zavětřila Hana Machalová příležitost.

Vsetínská cestovatelka oslovila rodinu a známé, sehnala levné letenky a prožila jednu z nejlepších dovolených v životě. A to v zemi, kam příliš Čechů na výlet nevyráží.

„Je pravda, že partu ve složení babička, dva vnuci a kamarádky z vysoké byste našli spíše posedávat někde u zmrzliny v přímořském letovisku, než stanovat v černém kaňonu čtyři hodiny jízdy od civilizace,“ usmívá se.

„Svět je dnes malý a rychlý, všude se dá dostat za den za dva,“ míní Machalová.

Místo letní Kréty prosincový Martinik

O levném a chytrém cestování přednáší a píše na facebookové stránce Snadnodosveta. Popisuje tam, jaké destinace navštěvuje a kolik ji to stojí peněz.

„Ve světě se za levné cestování považuje, když na místě utratíme za den 50 a méně dolarů. Háček je v tom, že většina z nás těch 50 dolarů nikdy nevydělá,“ říká cestovatelka, která cenu umí srazit jednoduchými pravidly.

Pozorně sleduje ceny letenek, dobu dovolené zbytečně neprotahuje, vybírá si destinace, které jsou v daném roční období cenově příznivé.

„V létě nikdy nejezdím k drahému moři. Za cenu Kréty v létě můžete být v prosinci na Martiniku. A s heslem, že dražší je být doma, můžete objevovat krásy levných zemí jako Polsko, Ukrajina či země Balkánu,“ radí.

Chystá přednášky ve Zlíně i v Brně

Letošní cesta do Kazachstánu jí ukázala, kolik zbytečných předsudků o cestování lidé mají. Z nebezpečné, zaostalé asijské země se vyklubal moderní stát s příjemnými lidmi a krásnou přírodou.

A Hana Machalová jej neměla problém poznávat i se čtyřletou dcerou.

„Tento věk je pro cestování nejlepší. Dítě má dopravu a ubytování zdarma a ze všeho srší nadšením,“ popisuje Machalová.

Na příští rok už má 9 letenek do zemí v Evropě i Asii a chystá i další přednášky. Nejbližší jsou 18. ledna v Kongresovém centru ve Zlíně, o týden později v Café Práh v Brně a 7. února v Hospůdce v Jezerném ve Velkých Karlovicích.