Letošní ročník festivalu zahájí vystoupení spisovatele Josefa Holcmana.

Letošní ročník festivalu zahájí vystoupení spisovatele Josefa Holcmana. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Literární jaro se ponese ve slavnostním duchu, bude patřit zlínským autorům

  • 0
Letošní ročník festivalu Literární jaro Zlín je věnovaný domácím autorům. Důvod je jednoduchý: město slaví 700 let od první písemné zmínky, jíž byla smlouva, na jejímž základě královna Eliška Rejčka kupovala zdejší panství. Festival začíná dnes v Krajské knihovně Františka Bartoše a potrvá až do konce dubna.

„Chtěli jsme se připojit k oslavám tím, že se zaměříme na osobnosti spjaté s městem,“ nastínil Jan Kaňka, ředitel Knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, jež festival pořádá.

„Zlín má v literatuře co nabídnout. Jména jako Karel Zlín, Antonín Bajaja či Benjamin Kuras mají zvuk i za hranicemi regionu a země. Ten výčet samozřejmě není úplný,“ vyzdvihl Kaňka. 

Festival zahajuje dnes v 17 hodin jiná literární osobnost Zlína, spisovatel Josef Holcman, který v knihovně představí novou knihu Třetí cesta. V ní popisuje fiktivní výlet s jeho přáteli, kteří jsou po smrti: cestovatelem Miroslavem Zikmundem, spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem a etnografem Karlem Pavlištíkem.

Holcman letos navíc slaví jubileum – 70 let. Hudební doprovod obstarají Mužáci ze Zlína.

Vzácným hostem festivalu bude malíř, sochař, grafik a básník Karel Zlín (vlastním jménem Machálek), který od roku 1976 žije v Paříži. Představí se 22. března v Galerii Václava Chada na zámku. Výstavy měl například v Paříži i v Římě, vydal několik knih. Zahraje harfistka Amelia Tokarska.

O den později vystoupí v knihovně autoři Zlínské literární tržnice Vít Kolmačka, Jiří Pejla, Vladimír Cetkovský a redaktor MF DNES Milan Libiger. O hudební doprovod se postará oceňovaná folková kapela Žamboši.

Ve středu 30. března se představí zlínský pedagog, hudebník a výtvarník Miroslav Černý. Hudebně-poetický pořad nazvaný Pod zlínským rynkem bude pojednávat o minulosti předbaťovského Zlína od pravěku až po poslední šlechtu.

V úterý 5. dubna bude mít v knihovně na Jižních Svazích pořad spisovatel a zlínský rodák Benjamin Kuras (vlastním jménem Miloslav Kuraš), který v roce 1968 emigroval do Anglie. Vydal přes 40 knih, poslední česky vyšla předloni a jmenuje se Malá paměť. Kuras se věnuje i rozhlasu, divadlu a žurnalistice, řadu let pracoval v české redakci BBC. Jeho pořad v rámci Literárního jara se jmenuje příznačně: Zlín z duše nevyprchá.

Pocta pro oslavence Antonína Bajaju

O dva týdny později se představí ve zlínské knihovně básník Jaroslav Kovanda, autor více než dvacítky knih.

„Někteří o mně tvrdili, že jsem básník s bítnickými kořeny na Slovácku, ale já se spíš cítím jako Zlíňák a plebejec. A čím jsem starší, tím víc Letná – Baťa – Zlín jako by ze mne vyplouvaly na povrch,“ přiznal Kovanda.

Na 27. dubna má naplánovaný pořad básník Jan Vilímek, svého času člen Řádu menších bratří, františkánů. K poslechu zahraje Kubíkova kapela.

Letošní Literární jaro Zlín nese podtitul Na krásné modré Dřevnici, jenž odkazuje ke stejnojmenné knize oceňovaného zlínského prozaika Antonína Bajaji, který letos oslaví 80 let.

„Volbou podtitulu jsme mu chtěli vzdát hold a projevit úctu,“ přiznal Kaňka. „Je otcem zakladatelem našeho festivalu a letos navíc oslaví krásné životní jubileum. Pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, slíbil účast na některém z pořadů,“ zmínil.

Posledním pořadem bude v pátek 29. dubna Zlínský literární řetěz, v jehož rámci budou číst tvorbu zlínských autorů známé osobnosti.