Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradiště ruší poplatek za psa a zdraží MHD, ve Zlíně si připlatí za odpady

  10:23
V příštím roce začne platit nižší sazba daně z přidané hodnoty u odběru vody a tepelné energie. Domácnosti ve Zlínském kraji díky tomu v plné míře nepoznají zdražení, k němuž firmy sáhly. Na některých místech se dokonce cena dostane pod úroveň roku 2019.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Dodavatelé tepla své služby na začátku roku zdraží, domácnosti to ale v konečném důsledku příliš nepoznají. Třeba ve Vsetíně cena stoupne o jedenáct korun za gigajoule (GJ), průměrná čtyřčlenná domácnost ale ušetří přibližně 400 korun za rok. Důvodem je snížení sazby DPH u tepelné energie z 15 na 10 procent, které začne platit od května. Díky tomu ušetří i obyvatelé Uherského Hradiště.

Ceny zvýší rovněž společnost Teplo Zlín, která zásobuje v krajském městě 16 tisíc domácností, nebo Tehos, dodavatel tepla pro 5 600 domácností v Otrokovicích.

„Je to logické. Teplárny investují do snižování emisí, stoupá cena emisních povolenek, k tomu inflace,“ vysvětlil Milan Šimunič, mluvčí společnosti Zásobování teplem Vsetín.

Ve Zlíně si tak lidé připlatí zhruba o jedno procento, obyvatelé Otrokovic zaplatí za GJ téměř 600 korun. Rodina v bytě, která za rok spotřebuje 20 GJ, oproti letošnímu roku zaplatí o 245 korun více.

Voda zdraží na pár měsíců

Na Zlínsku dají lidé za vodné a stočné od Nového roku 90,88 koruny za metr krychlový. Od května však cena klesne na 86,93 koruny. To je o necelých padesát haléřů nad úrovní ceny roku 2016.

„Za tisíc litrů vody zaplatí Zlíňan v podstatě stejně jako před čtyřmi lety, stále osm korun denně,“ uvedl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Na Vsetínsku a části Uherskohradišťska bude voda od ledna dražší o zhruba čtyři koruny, na Kroměřížsku o tři. Podle firmy Vodovody a kanalizace Vsetín jsou vodárny donuceny zvýšit poplatky kvůli vyšší ceně povrchové vody, ceně energií, mezd, oprav i odpisům majetku.

I tady ale budou vyšší sazby platit jen do konce dubna. Poté se sníží ze stejného důvodu jako u tepla, protože pro vodné a stočné začne také platit desetiprocentní DPH. Dosud to bylo patnáct procent.

Vodárny se tak dostanou pod úroveň letošních cen, i když jen o pár desítek haléřů na kubík. Pro rodiny to bude znamenat, že budou platit méně.

Majitelé psů zaplatí méně

Zastupitelé Uherského Hradiště se rozhodli, že za psy nebudou v příštím roce vybírat žádný poplatek. Ve městě je registrováno 1 350 psů, jejichž majitelé platili dle původní vyhlášky od 150 do 1 100 korun za jednoho psa.

„Původně jsme se na zastupitelstvu zabývali několika změnami ve vyhlášce, ale i návrhem, aby byli od poplatku z psů osvobozeni lidé starší 65 let. Proto jsem navrhl, abychom poplatek zrušili pro všechny. Připadá mně to spravedlivé a je to pro řadu lidí úleva,“ uvedl starosta Stanislav Blaha.

Podle něj byly v poplatcích velké rozdíly, lidé měli psy často přihlášené například u prarodičů se zahrádkou, protože v paneláku by platili podstatně více. Někteří také své psi ani nepřihlásili a neplatili za ně.

Menší náklady budou mít i pejskaři ve Vsetíně. Zastupitelé schválili snížení poplatku za psa v bytě z dosavadních 1 500 korun na 1 200. V domě zůstala sazba 500 korun. Za každého dalšího psa v bytě zaplatí 1 800 korun, v rodinném domě 800.

Řada měst od příštího roku zrušila úlevu pro majitele psů, kteří mu pořídili trvalý mikročip. Čipování totiž začíná být změnou zákona povinné. Ve Zlíně zůstává poplatek za psa beze změn, ve Valašském Meziříčí jsou od něj nově na dobu dvou let osvobozeni lidé, kteří si psa vzali z útulku.

Vyšší poplatek za odpad

Některá města změnila vyhlášku o komunálním odpadu. Zlín po patnácti letech zvyšuje cenu odpadu o sto korun, za jednu osobu tak domácnosti zaplatí 600 korun. Stále platí čtyřicetiprocentní sleva pro děti do 18 let a seniory nad 65 let.

„Nově se nebude platit za dětí v roce, kdy se narodily, ale až od jednoho roku jejich věku,“ doplnil Melzer.

Ve Vsetíně navyšují poplatek ze 492 korun na 600 korun ročně. Náklady na odvoz a zpracování odpadu totiž meziročně narůstají, radnice také zavedla častější svoz plastů.

V Kroměříži zůstává poplatek stejný, ve výši 492 korun, v Hradišti zaplatí také stejně (500 korun) a ve Valašském Meziříčí rovněž beze změny – 490 korun.

Cena se nezvyšuje ani v Otrokovicích, kde nově budou od poplatku osvobozené děti až do šesti let namísto dosavadních tří. V souvislosti s tím budou plnou cenu platit rodiče, se kterými děti žijí ve stejné domácnosti, kteří dosud měli padesátiprocentní úlevu.

Hradiště a Vsetín mění MHD

Přestože náklady rostou a příspěvek města na MHD také, Dopravní společnost Zlín–Otrokovice pro příští rok ceny jízdného nemění. Za základní dvacetiminutovou jízdenku zaplatí cestující 12 korun.

Obyvatelé Uherského Hradiště zaplatí nově za jednotlivé jízdné v MHD o dvě koruny více než dosud. Jízdenka v celém souměstí s Kunovicemi a Starým Městem bude stát 12 a přestupní 18 korun. Podle města se tímto zvýšením srovnají rozdíly mezi cenou jízdného se Zlínem, Vsetínem či Uherským Brodem a sníží se prokazatelná ztráta.

Cena jízdného v městské dopravě ve Vsetíně zůstává stejná ve všech kategoriích. Nabídka výhodnějších časových jízdenek se ale od ledna rozšíří o půlroční a roční jízdné. Standardní vyjde na 1 800, respektive 3 500 korun, pro děti a mládež do 15 let a také pro studenty na 900, resp. 1 700 korun. Důchodcům do 70 let budou k dispozici roční jízdenky v hodnotě 1 700 korun.

„Všechno zmíněné časové jízdné mohou cestující uplatnit také v autobusech příměstské dopravy provozované společností ČSAD Vsetín, a to pro jízdu mezi zastávkami MHD,“ sdělil vsetínský starosta Jiří Růžička.

Rozšířením nabídky časového jízdného chce radnice motivovat občany k tomu, aby upřednostnili městskou hromadnou dopravu před individuální.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...