(ilustrační snímek) | foto: AP

Čápi letos ve Zlínském kraji obsadili méně hnízd, odborníci důvod neznají

  • 1
Ornitologové letos ve Zlínském kraji pozorují úbytek čápů. Přesný důvod neznají. Může to být i důsledek sucha, kvůli němuž je pro čápy méně potravy.

Kdo letos – ať už přes webkameru, nebo osobně – pozoroval komín areálu mateřské školy v Břestu, mohl poodhalit zajímavé zákulisí života čápů. Od konce března tu hnízdo poctivě upravoval dospělý čáp, za pár dní se k němu přidal druhý a v polovině května už mohli zájemci pozorovat, jak oba čápi vykrmují tři mláďata.

Teď se pár, kterému místní roky říkají Matylda a Eman, chystá se svými potomky k odletu na jih. Takových typických příběhů čapích rodin ve Zlínském kraji bylo letos o něco méně než obvykle.

„Některá hnízda, kam každoročně přilétají, letos zůstala neobsazená,“ všiml si místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Podle něj ale nelze mluvit o nějakém zásadním poklesu čapí populace.

„Mohlo dojít k úhynům, ale je to i tím, že některá mláďata, která odsud loni odletěla, se ještě nevrací. Čápi přilétají až v dospělosti, ve třetím či čtvrtém roce života. Příští rok jich může být zase více,“ zmínil Šafránek.

Přesný stav populace není známý

Proč některá hnízda čápi neobsadili, navíc zůstává záhadou i pro odborníky, kteří je pozorují. Například v Záhlinicích, kde čápi roky sídlí, letos pár přiletěl jen na pár dnů.

„Jeden čáp pak hnízdo opustil a druhý osamocený jedinec po nějaké době také. Ale nevíme, v čem byl problém,“ uvedl ornitolog.

Odborníci či amatéři, kteří ptáky zaznamenávají do speciální internetové mapy čapích hnízd, si všimli, že je také o něco méně mláďat než loni.

Příčinou může být nezvykle suché počasí. „Kvůli velkému suchu měli čápi nouzi o potravu,“ shrnul Šafránek.

Přesný stav populace a obsazených hnízd není známý. Ornitologové totiž provádějí kroužkování čápů jen v některých místech.

Například valašskomeziříčský ornitolog Miroslav Dvorský letos s plošinou objel necelou třicítku hnízd na Valašsku.

„Ve většině byla klasicky tři mláďata. V některých ale letos vůbec nehnízdili, například v Bystřičce, Jablůnce nebo v části Vsetína – v Ohradě,“ potvrdil Dvorský.

Předloni byla v hnízdě v Záhlinicích k vidění čapí rvačka (viz též Vetřelec zaútočil na čapí hnízdo. Vyhnal rodiče od vajec):

15. června 2016