Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 26. července 2021 Anna

Extrémní gastronomie: čokoládové maso se vaří v krvi

Příprava je nenáročná a prim hraje v receptu dugo, jak se říká na Filipínách krvi. Potřeba je krev prasečí. A poté rozličné vnitřnosti, které skladují místní kuchaři v ledničce. Bohužel někdy až příliš dlouho.

Na pohled vypadá dinuguan docela dobře. | foto: commons.wikimedia.org CC-BYCreative Commons

Říct o filipínském jídle dinuguan, že je vlastně jen exotičtějším gulášem ze zabijačkových drobů, je zjednodušující. Receptura v sobě totiž spájí zbytky z porážek nejrůznějších zvířat. Od konzumace vás bude odrazovat nejen vzhled polotekuté hnědé kaše, ale též silný octový zápach. Kuchaři ho totiž používají, aby přebili pach navinulých masitých zbytků, na kterých už začaly pracovat rozkladné bakterie.

Aby dětem chutnalo

Fotogalerie

Každý filipínský ostrovní region má pro tento pokrm trochu jiné jméno. Na Batangasu mu říkají sinugaok, Kapampanganští mu říkají dinardaraan a obyvatelé Cebuanu a centrálního Luzonu zase dugo-dugo. Pestrost názvů odráží i lokální variace, při kterých se menší či větší měrou sází na pálivost pokrmu, většinou dosaženou s pomocí siling mahaba, zelených „prstových“ čili papriček. Nebo česneku či zázvoru.

Univerzální pojmenování, kterému místní rozumí, je však „čokoládové maso“. Proč? „Je to letitý trik filipínských rodičů, usnadněný výrazně hnědou barvou dinuguan, aby přesvědčili své děti k jídlu,“ praví populární legenda.

S přípravou domácího dinuguan se obvykle začíná v těsné návaznosti na zabijačku, při které je schraňována vepřová krev. Kolik je jí zapotřebí? Aby v ní po celou dobu varu bylo maso na dva palce ponořené. Když se vám náhodou takového množství nedostává? Stačí obětovat jednu slepici, kterou podříznete nad hrncem a necháte ji vykrvit.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Základem pokrmu jsou zbytky z vepřové porážky, plíce, ledvinky, játra, srdce, vypraná střívka. Nechybí ani „vnější“ kousky jako rypáček a uši. To ale nestačí. Spořiví Filipínci totiž často uchovávají po delší čas spoustu „odpadních“ zbytků masa jiných živočišných druhů, slepic, králíků, koz, krav, které se pak rovněž zhodnotí jako nedílná součást čerstvého pokrmu.

    Kvalitu po vůni ani chuti nepoznáte

    Že kuřecí vnitřnosti podléhají zkáze nejrychleji a kozlí maso má velmi výrazné aroma? To se v hrnci dinuguan snadno ztratí. Nasekané maso a vnitřnosti se nejprve podusí, přibližně 20 minut, s cibulí, okoření se a poté zalijí krví. Další půlhodinku se nechá obsah hrnce probublávat, maso při tom dostane typickou nahnědlou barvu, a čistě technicky je hotovo.

    Naneštěstí pak ještě v kuchyni nastává fáze ladění. Dinuguan díky vydatné porci vinného octa získá velmi uniformní, silně kyselou chuť. Po tomto nemilosrdném zásahu už prakticky nemáte možnost poznat, jestli byly výchozí suroviny čerstvé nebo daleko za lhůtou spotřeby. A aromatická koření, přidávaná spíše pro efekt, to jen podtrhnou.

    Na stole před vámi se pak může dinuguan zjevit v polotekuté formě (dinardaraan) nebo jako manok. Ve druhém případě kuchař strávníkům předem přiznává, že pracoval pouze s vepřovou krví, ale nikoliv už masem, a že vnitřnosti v míse pocházejí především z drůbeže. Což není vyloženě špatně, sražená krev totiž obohatí chuť pokrmu podobně jako bujón.

    V závislosti na konzistenci pokrmu a regionu vám k misce dinuguan nabídnou buď rýžové koláčky puto, bílou rýži, nebo další pražené vnitřnosti. Zajímavou variací receptu je twik, jímž ve filipínské kuchyni prosluli Itawisové z provincie Cagayan. Čokoládové maso je u nich tvořeno výběrem ztučnělé prorostlé vepřové kůže.

    Filipínci, kteří žijí za hranicemi své země, dinuguan jako součást své tradiční kuchyně před zbytkem světa hájí s tím, že jediným možným nedostatkem pokrmu je ne vždy garantovaná kvalita masa a vnitřností uvnitř. Riziko je to však nepříjemné. Kromě mimořádného gastronomického zážitku si totiž můžete z restaurace odnést i suvenýr v podobě salmonely, listérií, potažmo plně rozvinutou kampylobakteriózu. Ta je charakterizována průjmem, bolestmi břicha, horečkou, nevolností a zvracením. Nemoc se obvykle projeví do 48 hodin od nákazy a trvá čtyři až sedm dní. A dovolenou na Filipínách vám rozhodně nezpříjemní.

    Ochutnali byste dinuguan?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 24. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 294
    Ano 68
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

    Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

    Pohřbení zaživa, obžerství. Tyto rekordy již Guinessova kniha neuzná

    Dokázala ocenit extrémní odpírání si spánku i ukládání se zaživa do rakve pod zem, rekordy přiznávala pijáckým kouskům,...

    Kvíz: Znáte hlavní města? A co vše o nich víte?

    Jejich jména mají kreativnější i méně nápadité osudy, z některých známe jen zkrácená pojmenování. Přezkoušejte své...

    Dvojí život. Americké gay porno impérium vedli nenápadní manželé

    Premium Onen obchod byl kultovním místem. Po sedmatřicet let poskytoval útočiště homosexuálním i dalším menšinám, prodával...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Sex, bordely, drogy a pařby první republiky. Jak se hřešilo za Masaryka

    Premium Sex a nemoci. Drogy a pašeráci. Opojení a sebevraždy. Bohatství a bída. Gangy a kriminalisté. Podsvětí a paláce...

    Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

    Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

    Tajemství letu z Prahy do Tokia: kryli sportovce před přísnou izolací?

    Premium Ten let už zaujal japonská média, napsali o něm třeba i v Indii a podrobnosti v pátek zjišťoval také americký Wall...

    Český vlk z Wall Street jde k soudu. Hlavní roli v kauze Via Chem má miliardář Sisák

    Premium Schyluje se k dlouho očekávané soudní bitvě, v níž je hlavní postavou známý český finančník a miliardář Petr Sisák...

    • Další z rubriky

    Šedivění vlasů se dá zvrátit. Ani stárnutí nemusí být fixní, říká věda

    Opravdu za něj může stres, proces šedivění vlasů však nemusí být nenapravitelný. Snížení psychického vypětí může vlasům...

    Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

    Premium Co je to „vzpomínkový boom“ a proč se nám nejvíc důležitých událostí vybavuje z doby mezi 15. a 30 rokem věku? Proč...

    Sirotky používaly univerzity jako učební pomůcku. Pro ženské kurzy

    Když už Amerika musela dopřát před sto lety ženám vzdělání, chtěla z nich mít hospodyně. A to znamenalo i péči o děti....

    Pan Virgin: Na cestu do vesmíru jsem nechtěl jen tak čekat

    Premium Před pár dny ve vlastním stroji značky Virgin nahlédl do vesmíru a chystá se změnit kosmické cestování. O příběhu...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

    Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

    Královská rodina znovu pohromadě. Palác ukázal společné foto

    Členové švédské královské rodiny se po delší době opět setkali. Snímek, na kterém je král Carl XVI. Gustaf (75) s...

    Pornoherečka se zastřelila kvůli rakovině. Její kolega se zabil na motorce

    Americká pornoherečka Dahlia Sky spáchala sebevraždu. Měla rakovinu prsu a podle lékařů poslední fáze nemoci provázely...

    Dabéři Naked Attraction: Byli jsme v šoku, že něco takového může vůbec existovat

    Nahota je televizní evergreen a stále dokáže diváky přikovat u obrazovek. Počátkem devadesátých let to bylo Tutti...

    Opravdová vesmírná turistika začala. Bezos s hosty strávili minuty v kosmu

    O něco málo více než deset minut trvala celá cesta od startu do přistání pro čtyři vesmírné turisty, kteří se v úterý...