Plody moře dodají místní kuchyni vždycky body k dobru

Plody moře dodají místní kuchyni vždycky body k dobru | foto: Profimedia.cz

Deset nejlepších kulinářských destinací na světě

  • 10
Která města se mohou chlubit nejvyšší koncentrací restaurací s michelinskými hvězdičkami? Která regionální kuchyně je nejzajímavější, ač se o ní neprávem neví? Kam se vydat, chceme-li ochutnat to nejlepší, co světová gastronomie nabízí? Riskantní výzvy sestavit top ten žebříček, na který se jistě snese kritika od stoupenců té které destinace, která se do něj nevešla, se chopil server AskMen.com.

10. Singapur

Místní obyvatelé považují jídlo za národní sport – a není se co divit: spojení britské a asijské kuchyně vytvořilo neodolatelný mix.

Přehlídkou toho nejlepšího, co místní kulinářská scéna nabízí, je singapurský festival jídla, který se koná každý rok v červenci.

9. Edinburgh (Skotsko)

Hlavní město Skotska je nejen domovem tří restaurantů, které se chlubí michelinskými hvězdičkami, ale též bohatou gastronomickou a kulturní tradicí.

Vhodnou příležitostí k tomu, aby ji návštěvník prozkoumal, je některý z festivalů, které se ve městě konají, jako například festival Chuť Edinburghu, který nabízí ta nejlepší skotská jídla a nápoje.

8. Boloňa (Itálie)
Není sice tím nejvznosnějším italským městem, avšak pokud jde o kulinářství, patří rozhodně mezi elitu. Její vlajkovou lodí je rozhodně úprava vepřového, ale i dalšího masa jako mortadella, cotechino a prosciutto, a nápaditá nabídka těstovin všeho druhu (tortellini, tagliatelli či paglia e fieno).

7. Las Vegas (USA)

Že je synonymem nablýskané krásy a hráčských vášní, ví téměř každý. Server AskMen.com však připomíná, že dá-li se v Las Vegas za peníze koupit téměř vše, platí to i o jídle.

Aby ne, město je totiž druhým domovem mnoha špičkových šéfkuchařů, mezi něž patří Gordon Ramsay, Mario Batali, Thomas Keller či Emeril Lagasse.

6. Ludlow (Anglie)

Čím si šesté místo zasloužilo neznámé město v Anglii? Koncentrací restaurací s michelinskými hvězdičkami, kterou se kdysi mohlo chlubit. Město s pouhými deseti tisíci obyvateli kdysi mělo víc oceněných restaurací než kterékoli jiné kromě Londýna.

Top kulinářské destinace


To už dnes bohužel neplatí, nicméně dobré jídlo a pití Ludlowu kraluje stále.

5. Palermo (Itálie)

Sicilská kultura je produktem mnoha vlivů – a stejně tak místní kuchyně. Prolínají se v ní vlivy Středomoří i Středního východu a je postavena na zelenině a rybách, čili veskrze zdravá.

Navštívíte-li Palermo, neměli byste vynechat restaurace jako Il Mulinazzo či Osteria Altri Tempi, ovšem počítejte, že za špičkovou kulinářskou nabídku se platí.

4. Göteborg (Švédsko)

Možná další překvapení: kdo by si se světem luxusní kuchyně spojoval Švédsko? Ve skutečnosti však Göteborg daroval světové kuchyni řadu mistrovských šéfkuchařů a láká hned pěti restauranty, které nezůstaly michelinským seznamem nepovšimnuty.

A samozřejmě výtečnou kuchyní založenou na mořských plodech.

3. Lucemburk

Nevelká země – pestré kulinářské vlivy, která zahrnují kuchyni francouzskou, belgickou a německou.

Plody moře dodají místní kuchyni vždycky body k dobru

Místní mistři kuchaři (řada jejich podniků byla michelinskými hvězdičkami povýšena do vyššího stavu kuchařského) umějí připravit místní speciality, jako je různě připravený pstruh, štika či rak nebo sladké pečivo a koláče, tak, že na kuchyni země s pouhým půlmilionem lidí nezapomenete. A nepřehlédl ji ani výčet serveru AskMen.com.

2. Mougins (Francie)

Ještě než přijde na řadu údiv z dalšího neznámého jména, předešleme, že město s 16 tisíci obyvateli má více než 50 restaurantů!

Mougins jsou přitom prakticky představitelným terčem návštěvy i pro české turisty: jednak nejsou daleko a jednak, aspoň to slibuje AskMen.com, nabízejí i množství kulinářských svatostánků, kde váš rozpočet nevykrvácí.

A kdo seznamu kraluje?

"The winner is…"

1. San Sebastian (Španělsko)

Tapas (malé předkrmy všeho druhu, od oblíbené bramborové tortilly espaňola až po smažené rybičky či masové kuličky): právě tahle kulinářská lahůdka zajistila první místo v top ten baskickému městu San Sebastian.

Kromě tapas dovedou místní šéfkuchaři využít i plody moře, které připravují nejen ve stylu kuchyně baskické, ale i čínské, italské či německé.

O kvalitě místních gastronomických svatyní pak svědčí i to, že město se chlubí hned třemi restauranty se třemi michelinskými hvězdičkami: Akelare, Arzak a Martin Berasateguj.