Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
  • Pátek 26. dubna 2024 Oto

Budíček pro centristy, zelená vlna a boj o Evropu, píše tisk o eurovolbách

  18:29
Evropská i světová média se po eurovolbách shodují, že Evropská unie už nebude moci zůstat stejná jako dosud. Něco se bude muset změnit a změní se. I díky zelené vlně, která se do Bruselu přiřítila, či úspěchu krajně pravicových a populistických stran. Ten ovšem nakonec není tak velký, jak se odhadovalo. A EU může i pomoci.

ilustrační snímek | foto: Reuters

„Populisté a nacionalisté, kteří chtějí postupně oslabit moc Evropské unie, v celoevropských volbách zvýšili svůj podíl v Evropském parlamentu. Ale není to taková potopa, jak se mnozí tradicionalisté obávali,“ píše o dění na starém kontinentu americký deník The New York Times (NYT). 

O něco radikálnější je katarská Al-Džazíra, která informuje titulkem „Hlavní evropské strany si lížou rány po drsných volbách“. To hlavní, co však z eurovoleb vyplynulo, je podle autorů z NYT především sílící boj o budoucí podobu Evropy. Pro zavedené strany už není možné, aby stále „pokračovaly v tom samém“, upozorňuje také deník. 

Eurovolby 2019

Což podotýká také italský list Corriere della sera, který napsal, že „euroskeptici získali, ale zůstávají v opozici“, což podle varování deníku může centristy (mylně) svést k přesvědčení, že reforma EU není nutná.

Víc, nebo méně integrace? To je, oč tu běží. Stejně jako o přístup k migraci nebo rozpočet Unie, tedy dvě témata, která budou chtít lidé jako Marine Le Penová nebo Matteo Salvini důsledněji kontrolovat. A některá témata zase vrátit na úroveň národních států, píše NYT.

„Tento Evropský parlament bude jednoduše chaotičtější a hůře kontrolovatelný než dosud,“ píše list. Přesto jsou podle NYT protiunijní síly i nadále rozdělené a jejich zájmy rozdílné, takže mohou mít problém zformovat se v jednotný blok. Rozděluje je třeba postoj k Rusku či otázce, zda by si evropské státy měly rovnoměrně rozdělit migranty čekající na jihu Evropy.

Větší dopad tak volby mnohem spíš budou mít na vlády v jejich mateřských zemích, kde se eurovolby mnohdy staly referendem o spokojenosti občanů se současnou politikou doma, míní deník. A dopad voleb na budoucnost domácí politiky je předmětem článků prakticky ve všech evropských médiích. 

Němci řeší „volný pád koaličních stran CDU/CSU a SPD“, Britové frustraci obyvatelstva z tříleté brexitové nejistoty, na Slovensku naopak oceňují fakt, že v zemi uspěly zejména proevropské strany a vládní Směr-SD opět ztratil. Ve Francii pak volby hodnotí jako „mizérii, poloviční úspěch, zásadní prohru“, ale i „skorovýhru“ pro prezidenta Emmanuela Macrona.

Teď máme právo jednat o brexitu, tlačí na vládu sebevědomý vítěz Farage

Evropské deníky i americký NYT pak upozorňují na „zelenou vlnu“, která se do Evropského parlamentu přivalila. A podle analýzy německé stanice Deutsche Welle (DW) jsou eurovolby budíčkem pro centristické strany i znak čím dál větší fragmentace celoevropské politické scény. 

Najít koalici už nebude tak jednoduché a centristé se budou muset umět domluvit třeba i se zelenými. Ty přitom britský list The Guardian označuje za stejné radikály jako pravicové populisty, jen na levé straně politického spektra. 

V dalším textu pak deník nastiňuje, že složitější jednání budou možná pro Evropskou unii prospěšná. Zavedené aliance totiž budou mít „pořádnou opozici“ a z technických a procedurálních úkonů se znovu stanou politická témata, což může v důsledku zvednout zájem o dění v Evropské unii i mezi jejími občany.

Křesťanští demokraté vyhráli v Německu, ale s nejhorším výsledkem

Už nyní je totiž největším překvapením vysoká volební účast. „Téměř 51 procent ze 400 milionů voličů přišlo volit, to je o 8 procent víc než v roce 2014. Protesty proti klimatické politice, stávkující teenageři i potřeba ubránit Evropskou unii před euroskeptiky, krajně pravicovými populistickými stranami, asi zmobilizovaly voliče,“ dodává stanice DW.

27. května 2019

„Jedno je jisté. Bývalý ředitel kampaní Greenpeace (lídr strany Evropa Ekologie-Zelení Yannick Jadot, pozn. red.) pochopil, že se stránka obrací. Že se politika nadále nebude dělat prostřednictvím úředních dohod, ale tím, že se u neziskových organizací a občanské společnosti najde energie na vymyšlení alternativního projektu,“ píše v editoriálu francouzský deník Le Monde s tím, že „budoucnost bude patřit těm, kteří měli nebo budou mít úsilí se změnit, ti ostatní vymizí“.

Nárůst zelených, říká na své titulní straně pondělní vydání francouzského Libération:

27.května 2019 v 03:45, příspěvek archivován: 27.května 2019 v 15:15

Libération hails 'The rise of the Greens' across Europe with its poster front page of French Greens leader Yannick Jadot. https://t.co/5EsczdVodV

Autor:
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a jeden pokus o něj si...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na účtu, navíc...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany pořadatelů a...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal tento týden při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se ruské armádě podařilo...

Řecká vládní strana v eurovolbách drtivě prohrála, chce předčasné volby

Řecko směřuje k předčasným volbám. A to kvůli výsledkům voleb do Evropského parlamentu, kde vládní levicové hnutí...

Wilders v eurovolbách propadl, vyšachovávají ho konkurenční nacionalisté

Eurovolby v Nizozemsku nečekaně vyhráli socialisté místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, favorizovaní...

Přežil skandály a je ještě úspěšnější. V Polsku vyhrál Kaczyński, píší média

Evropské volby v Polsku mají jediného vítěze, a tím je Jaroslaw Kaczyński, předseda vládní strany Právo a spravedlnost...

Volby do europarlamentu obmění Sněmovnu. Vrací se exministr Petr Bendl

Po volbách do Evropského parlamentu se obmění i složení Poslanecké sněmovny. V eurovolbách totiž uspěli hned tři...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...